Tom Boonen wint wieler-Oscar Gazzetta dello Sport

Tom Boonen heeft de wieler-Oscar 2005 gewonnen. Die prijs wordt uitgereikt door de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport. De Belg liet Tour-winnaar Lance Armstrong en ProTour-winnaar Danilo di Luca achter zich. In de jury zaten alle ProTour-teams, de drie grote rondes en wielergrootheden als Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

Het is niet de eerste onderscheiding voor Boonen. De 25-jarige sprinter kreeg in november al de Vélo d'Or van het Franse wielertijdschrift Vélo Magazine. Hij mag zich tevens verheugen met de Nationale Trofee voor Sportverdienste in België, die hij in het voorjaar krijgt. Lees verder...

Marc Lotz denkt na over comeback

Marc Lotz denkt na over een terugkeer in het peloton op 1 Juni 2007. Op die datum zit zijn schorsing erop. Lotz vertelt hierover in een interview met de Volkskrant. Hij komt tot de conclusie dat hij beter had kunnen liegen.

Lotz die jarenlang bij Rabobank reed en vorig jaar de overstap maakte naar Quick-Step. Bij Quick-Step reed hij goed in de klassiekers. Maar Lotz wilde naar de Tour de France. Hij wilde een rit winnen. Hij ging op zoek naar nieuwe middelen om eindelijk een rit te winnen: doping. Het jaar ervoor waren er namelijk 3 vluchtgroepjes waar Lotz bijzat maar hij kon het steeds niet afmaken.

Lees verder...

Voormalig ploegleider Zoetemelk bij de Franse wielerploeg GAN overleden

Claude Sudres is zondag in Angers op 74-jarige leeftijd overleden. De Fransman was in de jaren zeventig ploegleider van de GAN-formatie. Van 1974 tot en met 1976 had hij Joop Zoetemelk onder zijn hoede en van 1972 tot 1976 zat ook de Fransman Raymond Poulidor in zijn equipe. Later was Sudres perschef van de Tour de France.

In dienst van GAN eindigde Zoetemelk in 1976 voor Raymond Poulidor en achter de Belg Lucien Van Impe tweede in de Tour.

Europese overmacht blijft in UCI Pro Tour

Na de presentaties van de twintig ProTour-ploegen en hun renners blijkt nog een groot deel van hun renners Europeaan te zijn. Hein Verbruggen en Pat McQuaid verlangen een grotere internationalisering van de wielersport maarhebben nog een lange weg af te leggen.

Lees verder...

Rabobank renner Oscar Freire heeft nog steeds last van blessure

De Wereldkampioen van 2004, Oscar Freire traint weer maar hij geeft aan nog steeds last te hebben van zijn blessure. Deze blessure hield hem zowat het geheel 2005 aan de kant. 2005 zou het jaar worden van Freire.

Freire is zes weken geleden weer begonnen te trainen en probeert zodoende weer fit te raken voor het nieuwe seizoen. Helaas verloopt dit nog niet geheel voorspoedig. De Rabobank renner geeft in Marca aan dat hij nog altijd last ondervind van de operatie. Freire geeft ook aan dat hij nog flink aan de bak moet om zijn oude niveau terug te krijgen.

Het herstel verloopt langzamer doordat de wond telkens weer open gaat.

Freire hoopt dat hij samen met zijn team genoten van de Rabo ploeg deel kan nemen aan het trainingskamp in Spanje over een aantal weken. Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Hij hoopt dit seizoen de klassiekers te kunnen rijden, vooral naar Milan-San Remo kijkt hij erg uit, en de Tour de France.

Gerrie Knetemann krijgt eigen wielerwedstrijd

De vorig jaar overleden Gerrie Knetemann krijgt vanaf 2006 een wielerwedstrijd die zijn naam draagt. De gemeente Arnhem of Rhenen krijgt de primeur om het evenement te organiseren, dat onder de naam GP Gerrie Kenetemann via de Nederlandse wielerunie bestaansrecht krijgt. Volgend jaar betreft het een nationale wedstrijd, omdat de deadline van de UCI al verstreken was. In 2007 is het wel de bedoeling dat de wielerkoers op de internationale kalender komt te staan als een 1.1-wedstrijd.

De lengte zal tussen de 160 en 180 kilometer bedragen en wordt waarschijnlijk gereden in omlopen van 20 kilometer. De datum is op 28 juni. " Alle onderhandelingen met de KNWU zijn rond. Voor komend jaar is ons streven om vijf ProTour-ploegen aan de start te krijgen. In de toekomst zullen we op de internationale kalender moeten staan om het evenement meer allure te geven. Dat is ook de wens van de familie. Een renner met zijn staat van dienst verdient dat ook", vertelde organisator Jan IJspeert, die de koers ook zal gebruiken om geld in te zamelen voor de KiKa kankerstichting.


Waarom de Tour in 2006 niet naar Zeeland komt

'Ik wil een puur Nederlandse rit’. Dat voornemen sprak Tour-directeur Jean-Marie Leblanc uit na het bekend worden van de kandidatuur van Zeeland, zes jaar geleden. Valkenburg had zich al langer opnieuw gemeld, na de aankomst van 1992. Vijf jaar is er gewerkt aan verschillende varianten voor de route van Limburg naar Zeeland. Het had woensdag 5 juli 2006 moeten worden, met een prachtfinish op het eiland Neeltje Jans. Maar het werd Huy - Saint­-Quantin. Het verhaal van de zoektocht naar de etappe die verdween Lees verder...

De Raleigh ploeg : Sterke verhalen en prachtige zeges

Het was een ploeg die zijn gelijke niet kende, Raleigh. Met grote namen en prachtige zeges. Ondanks alles bleef de geschiedenis onopgeschreven. Totdat journalist Joop Holthausen zich weer tussen de wielen begaf voor ‘Het Geheim van Raleigh’.

Jan Raas zit met vrienden in Kee’s café en kaart. Dat doet hij wel vaker op een dag als deze. Kee is de waardin op leeftijd. De tap heeft ze de deur uitgedaan. Het bier komt alleen nog uit flesjes. Hier zit Jan Raas op zijn gemak, in zijn eigen ’s-Heerenhoek.

Lees verder...

Vuelta 2006 niet door Pyreneeen

De Ronde van Spanje laat in 2006 de Pyreneeën links liggen. Dat bleek bij de presentatie van het routeschema, woensdag in Madrid. De Vuelta begint op 26 augustus met een korte tijdrit in Malaga. Er zijn vijf aankomsten bergop gepland, de eerste in de vijfde rit naar het skistation La Covatilla.

De andere ritten met een aankomst op hoogte zijn de zevende rit (Alto de El Morredero), de negende (Alto de la Cobertoria), de zestiende (observatiestation Calar Alto) en achttiende rit naar Sierra de la Pandera. De Pyreneeën blijven geheel buiten beschouwing. Na 21 etappes en 3129 kilometer eindigt de Ronde van Spanje op 17 september in Madrid.

Lees verder...

Vier aankomsten bergop in Vuelta 2006

Volgens de Spaanse sportkranten As.com en Marca heeft de aankomende Vuelta 4 aankomsten bergop. De Vuelta wordt morgen in Madrid gepresenteerd. De aankomsten bergop zijn op La Covalitta (Béjar), La Cobertoria (Quirós), Calar Alto (Almería) en La Pandera (Valdepeñas de Jaén).

De etappe naar La Cobertoria is volgens de kranten de zwaarste etappe. De renners moeten dan ook over de Connio en de San Lorenzo. Er zijn waarschijnlijk 3 tijdritten, waarvan 1 proloog. De 1ste tijdrit vindt plaats in Rivas Vaciamadrid. De welbekende Angliru en Los Lagos doen zeker niet mee in de Vuelta die begint in Malaga en zoals traditioneel eindigd in Madrid.

Rasmussen vreest voor bergtrui in Tour 2006

Michael Rasmussen, winnaar van de bergprijs in de Tour de France 2005, heeft op feltet.dk zijn teleurstelling geuit over het parkoers van komende Tour. De indeling van de etappes houdt in dat de bergprijs dit jaar niet vanzelfsprekend naar de snelste klimmer gaat. Volgens Rasmussen moet er te laat in de etappes begonnen worden met klimmen.

Lees verder...

De eeuwige achterdocht rond wielrenner Lance Armstrong

Zeven jaar lang was Lance Armstrong in de Tour de France de sterkste, zeven jaar werd hij onder vuur genomen. Zelfs nu hij gestopt is, zijn er beschuldigingen. Maar de meest geteste atleet ter wereld houdt zich staande. Een prestatie op zich. Lees verder...

Giro : De Ronde van Italie

Sprintkoning Mario Cipollini zei ooit: Het lukt mij eigenlijk alleen in de Giro honderd procent gemotiveerd te zijn. De Giro beleef ik met mijn hart, de Tour alleen met mijn hoofd. Voor Italiaanse wielrenners en wielerliefhebbers bestaat er maar één Ronde: de Ronde van Italië. Geen etappekoers is spannender, nergens zijn de sportieve drama's groter. De bergen zijn er steiler, de televisiehelikopters vliegen er lager en de rondemissen zijn er mooier. De Giro d'ltalia is meer dan een zware wielerkoers van drie weken, het is een spektakelstuk dat jaarlijks door miljoenen Italiaanse wielerfans hartstochtelijk wordt beleefd.

Tourcomité Zeeland gaat het in 2007 weer proberen

De kandidatuur voor een Zeeuwse etappe in de Tour de France is nog niet van de baan. De Tourorganisatie wil begin volgend jaar een gesprek over de kansen voor Zeeland.

„Ze willen ons er graag bij houden“, verzekert Pieter Stoter. Het Zeeuwse comité zou voor eind van dit jaar beslissen over doorgaan of stoppen.

Stoter: „We hebben de teleurstelling over het afwijzen van een etappe voor 2006 verwerkt, maar we komen voorlopig niet bij elkaar. Het is even afwachten wat de Tour ons kan bieden. Als ze garanties geven dat we kandidaat zijn voor de komende jaren, zullen we een doorstart moeten maken.“

Lees verder...

Tijdrit ENECO Tour 2006 in Landgraaf

Landgraaf is in augustus 2006 start- en finishplaats voor de tijdrit in de Eneco Tour. Dat heeft mede-organisator Rob Discart woensdag bevestigd. De Eneco Tour staat op de kalender van de Pro Tour en wordt verreden van 16 tot 23 augustus, twee weken later dan de vorige editie. De tijdrit in Landgraaf is volgens Discart gepland voor zondag 20 augustus. De finish is gelegen op evenemententerrein Megaland. Ook afgelopen zomer kreeg Landgraaf de Eneco Tour op bezoek. De Australiër Allan Davis won toen de derde etappe die startte in Beek.
Lees verder...

Kampioenschap van Zurich tegevoegd aan UCI Pro Tour 2006

Het Kampioenschap van Zürich maakt in 2006 toch deel uit van de ProTour. De organisatoren hebben aangekondigd dat hun wedstrijd de komende vier jaar tot de ProTour behoort.

Andere Zwitserse koersen in de ProTour zijn de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Romandie. Het Kampioenschap van Zürich was eerst geschrapt van de ProTour kalender voor komend jaar, maar is nu herbekeken door het UCI ProTour comité.
Lees verder...

Voorselectie CSC voor Tour 2006 nu al bekend.

Hoewel de Tour de France pas in juli verreden zal worden, heeft ploegleider Bjarne Riis van Team CSC al een voorselectie van zijn ploeg gemaakt. Ivan Basso, die eveneens de Giro zal rijden, is als kopman aangewezen.

Lees verder...

Tom Boonen fietst in ENECO Tour door geboortedorp

Tom Boonen fietst in 2006 door zijn geboortedorp Balen. Volgend seizoen staat de Eneco Tour immers op het  programma van de wereldkampioen en die trekt door de Belgische Kempen. Boonen renner van het Belgische Quick-Step Innergetic. liet vorig  jaar de Eneco Tour links liggen. "Volgend jaar past die beter. Na mijn val  in de Tour had ik in het voorbije jaar de Vuelta nodig om me op het WK voor te bereiden", aldus Boonen in de Belgische krant Het Nieuwsblad. Lees verder...

Colombiaaan Ardila naar Rabo Wielerploeg

Mauricio Ardila heeft voor twee seizoenen bij Rabobank getekend. Dit zegt de Colombiaan zelf, Rabobank bevestigt het nieuws nog niet. Ardila zorgde in de Vuelta van vorig jaar nog voor de blunder van het jaar door te vroeg zijn handen in de lucht te steken waardoor Samuel Sanchez kon profiteren.

Lees verder...