Ook Eddy Merckx denkt dat Jan Ullrich in 2006 de Tour de France wint

Vijfvoudig Tourwinnaar en volgens velen beste wielrenner aller tijden Eddy Merckx is net als menig ander wielerliefhebber al bezig met de eerste Tour de France na het tijdperk "Tour de Lance ". Gepolst naar zijn favoriet voor de eindwinst in de Tour antwoordt de kannibaal: "Jan Ullrich. Als hij zich aan zijn voorlopige programma houdt, rijdt Ullrich dit jaar eerst de Giro en dan de Tour", legt Merckx zijn keuze uit. "Dat stelt hem in staat om met een prima conditie aan de start van de Tour te verschijnen, iets wat de laatste jaren wel eens anders was".

"Thomas Dekker kan de Tour de France winnen"

Het gaat goed met wielrenner Thomas Dekker, zo geeft hij zelf aan in een gesprek met de Telegraaf. Het gaat vooral goed met Neerlands grootste wielerhoop sinds hij in het Italiaanse Toscane traint met de Italiaanse toptrainer Luigi Checcini. De man die de 21-jarige Dekker in zijn gezin opnam als was het zijn eigen zoon ziet in Dekker zelfs een potentiële Tourwinnaar.
Lees verder...

Vlaamse steden stellen zich kandidaat voor etappe in Tour 2007

Veertien Vlaamse steden en de provincie Oost-Vlaanderen hebben zich kandidaat gesteld bij Tourbaas Jean-Marie Leblanc om in 2007 een aankomst, vertrek of doortocht van de 94ste editie van de Ronde van Frankrijk die in Londen start te organiseren, zo meld de Gazet van Antwerpen. Vlaams President Yves Leterme maakte tijdens de vorige editie van de Tour bekend dat de Tourkaravaan in 2007 Vlaanderen zou aandoen. Op het lijstje van Leblanc en Leterme staan vijftien locaties. Naast Oost-Vlaanderen, gaat het om Antwerpen, Bilzen, Brugge, Deinze, Knokke-Heist, Kortrijk, Mechelen, Middelkerke, Rotselaar, Veurne, Vilvoorde, Waregem, Wervik en Zolder. Ook de provincie Zeeland hoopt dat de Tourkaravaan bereid is een stukje Nederland mee te pikken in de Tour van volgend jaar.

Geen Catalaanse Week en Ronde van Aragon in 2006

Twee Spaanse wielerkoersen, de Catalaanse Week en de Ronde van Aragon, gaan dit seizoen niet door. Financiële problemen bij de organisatie zijn de oorzaak. Beide koersen worden jaarlijks in het voorjaar gehouden.

De organisator van de Catalaanse Week moest met spijt de 43e editie afblazen: „We kunnen het gewenste budget niet bij elkaar krijgen. Daardoor kunnen we niet de kwaliteit bieden die we gewend zijn." De Catalaanse week stond van 20 tot en met 24 maart gepland, de Ronde van Aragon stond van 12 tot en met 16 april op de wielerkalender.

Tourstart 2007 in Londen

De Tour de France begint in 2007 in Londen. Dat meldt maandag het Franse economische magazine La Lettre de l'Expansion. De Tourdirectie onthoudt zich traditiegetrouw van commentaar. Al langer was bekend dat Londen een serieuze kandidaat was voor het organiseren van de proloog van de Tour.

Volgens het magazine is er een akkoord bereikt tussen Tour-organisator ASO en de Londense burgemeester Ken Livingstone. Het zou de eerste keer zijn dat de Tour Londen aandoet, wel was de karavaan al twee keer (1974, 1994) op Engelse bodem te bewonderen. In 1998 was de Ierse hoofdstad Dublin al eens gastheer van de proloog. Rotterdam, Zeeland en Utrecht hopen ook op een Tourstart in een van de komende jaren.

Voorbeschouwing Giro 2006: Een loodzware Giro d'Italia

Nauwelijks etappes voor de sprinters, een ploegentijdrit en een ultrazware slotweek, zo kenmerkt de Giro d'Italia 2006 zich, die voor de tweede keer in de geschiedenis in België van start zal gaan. Met vijf aankomsten bergop en een groot aantal semi-bergetappes wordt van de favorieten veel gevraagd, zo bleek eind november tijdens de presentatie in het Mazda Palace in Milaan. Die werd overigens door 8 ProTour-teams geboycot in verband met de eerder in Parijs door de Tourdirectie geuite kritiek op het dopingbeleid van de wielerploegen in de ProTour. Een engel van het hooggebergte - de eretitel van de ons vorige maand ontvallen oud-winnaar Charly Gaul - zal de grote man van de komende Giro in ieder geval moeten zijn. De 89e editie start op 6 mei in de Luikse voorstad Seraing, kent twee rustdagen en eindigt drie weken later traditiegetrouw in Milaan. Lees verder...

Voorbeschouwing Vuelta 2006 : Ook de Ronde van Spanje is voor Klimmers gemaakt

De kans dat de klimmers dit jaar de grote ronden gaan domineren is bijzonder groot. Want net als de Giro d'Italia is het parkoers van de Vuelta a Espagna 2006 op maat gemaakt van renners die goed bergop kunnen rijden. In Madrid werden Dennis Menchov, Paco Mancebo en Carlos Sastre al als kandidaat winnaars naar voren geschoven. Lees verder...

Vladimir Karpets (Caisse d'Épargne) richt zijn jaar in op de Tour de France

Het afgelopen jaar beleefde Caisse d'Épargne renner Vladimir Karpets een bewogen seizoen. Hij reed een uitmundende Giro d'Italia met als resultaat een 7e stek in het eindklassement, maar het doel waar dit allemaal toe diende, een goed klassement rijden in de Tour de France, viel door een ziekte compleet in duigen. Maar de Rus (26) is niet van zins zich hier bij neer te leggen. De witte truiwinnaar van vorig jaar wil terugslaan in 2006!

Lees verder...

Kort Wielernieuws Spanje

Alejandro Valverde (Caisse d'Eparne) gaat naar Parijs-Nice

Kort Wielernieuws Italië

Daniele Di Batte, Simone Guidi (Tenax), Ivan Fanelli en de Zweedse neo Christofer Stevenson komen de Amore & Vita ploeg versterken.

AG2R-renner Simon Gerrans winnaar Tour Down Under 2006

Simon Gerrans heeft de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Australische renner van AG2R kwam in de vijfde en laatste etappe over negentig kilometer met start en finish in Adelaide niet in gevaar. De ritzege ging naar de Australische sprinter Allan Davis van Liberty Seguros.

Davis klopte landgenoot Robbie McEwen (Davitamon-Lotto) in de massasprint. De Italiaan Simone Cadamuro (Milram) kwam als derde over de streep. Koen de Kort, de enige Nederlandse deelnemer, werd op 28ste op zeven seconden. In het eindklassement werd de renner van Liberty Seguros zeventigste op ruim 35 minuten van Gerrans.

Gerrans won de eerste rit van de Australische etappekoers en droeg sindsdien de leiderstrui. Zijn voorsprong op de Spanjaard Luis León Sánchez van Liberty Seguros bedroeg zeven seconden. Sánchez won de editie van vorig jaar.

Volgens Lance Armstrong wint Jan Ullrich de Tour de France 2006

Volgens Lance Armstrong volgt Jan Ullrich hem dit jaar op als winnaar van de Ronde van Frankrijk. Dat zei de Amerikaan, zevenvoudig Tourwinnaar, tijdens een bliksembezoek aan Zuid-Afrika, waar hij tijdens een gala-avond sponsors werft voor een medisch project. Overdag bezocht Armstrong onder anderen een kliniek in Soweto.

„Ik denk dat 2006 het jaar van Ullrich is”, zei Armstrong toen hem een Tourprognose werd gevraagd. „Hij is altijd een gevreesde concurrent geweest. Al onze strategieën hadden ten doel hem uit te schakelen. Maar we hebben wel respect voor elkaar. Dat bleek wel toen hij vorig jaar bij mijn afscheidsfeest in Parijs opdook. Ik denk dat hij dit jaar de Tour wint.”

Thomas Dekker en dokter Cecchini

Wielrennen en doping, het is zo'n godvergeten onverbrekelijke combinatie. We zijn onze onschuld allang kwijtgeraakt als we naar de mooiste wielerkoersen kijken. De sport blijft boeien, maar in het achterhoofd klinkt een irritant stemmetje: 'Zou het, zou het?' gevoelige materie dus. Het zou een mens voorzichtig kunnen maken. Meestal zijn wielrenners dat wel, bij elke hint richting het gebruik van stimulantia. Maar ja, wat vertelt dan Thomas Dekker, 21 jaar en Nederlands grootste wielertalent? Doodleuk en doodkalm legt hij uit dat hij zijn contract bij de Rabobank-ploeg tot en met 2007 heeft verlengd, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Hij wil gaan samenwerken met 'wonderdokter' Luigi Cecchini en kiest er voor in Italië te gaan wonen.
De arts moet hem voorzien van de broodnodige schema's, waardoor hij voortaan beter bergop kan rijden en zijn tijdritten kan perfectioneren.

Lees verder...

Wielrenner Stef Clement gaat bij Bouygues Telecom op de Franse toer

Als Thomas Voeckler de lieveling is van het Franse wielerpubliek, dan is zijn ploeg Bouygues Telecom daarnaast de meest sympathieke wielerploeg voor de Fransen. Onder leiding van Jean-René Bernaudeau wil het ProTour-team uit de Vendee op een schone, ‘andere’ manier de strijd aanbinden met de grote formaties.

Gisteren presenteerde de ploeg zich in een Parijs’ theater, vlakbij het hoofdkantoor van de naamgever en hoofdsponsor. Als eerste werd een Nederlandse renner voor het voetlicht gebracht, Stef Clement. De 23-jarige Bredanaar is overgekomen van de continentale opleidingsploeg van Rabobank. „Die opleiding zien ze hier als de beste van de wereld. Rabobank werkt daarnaast op een manier die de Fransen aanspreekt: schoon en met veel discipline. Precies wat Bernaudeau wil en daarom wilde hij me er graag bij hebben“, heeft Clement inmiddels begrepen.

Lees verder...

De Tour 2006 wordt in de bergen beslist

Reacties op het parcours van de Tour 2006:

Ivan Basso (Ita/renner/2e in Tour 2005):
"Het parcours bevalt me, en de afwezigheid van Armstrong is een extra stimulans. Ik blijf hard werken aan het tijdrijden. Alles zal beslist worden in laatste week. Ullrich wordt mijn belangrijkste rivaal, met Vinokourov, Valverde en Klöden daar net achter."

Alejandro Valverde (Spa/renner):
"Ik zal proberen om ritten te winnen en het podium te halen door hetzelfde niveau te bereiken als de favorieten Basso, Ullrich, Klöden en nog anderen. Het werk tegen de klok blijft mijn zwakke plek. Ik steek er heel wat werk in. Het wegvallen van de ploegentijdrit is niet in mijn nadeel, al is het aantal kilometers tegen de chrono wel groter geworden. Ik zal moeten doorzetten tijdens de laatste week en die aanvatten met nog voldoende reserves."

Laurent Jalabert (Fra/consultant):
"Deze Tour wordt in de bergen beslist. Dat komt onder andere omdat de ploegentijdrit is geschrapt. Ik verwacht iets van Mayo, die in deze discipline altijd veel tijd moest toegeven. In de eerste week is het belangrijk om het moreel hoog te houden."

Richard Virenque (Fra/2e in Tour 1997/consultant):
"Dit parcours had me gelegen. Er zijn veel lange ritten in opgenomen en de vermoeidheid zal zich snel doen voelen. Ik vind het een evenwichtige Tour, de klimmers zullen zich kunnen uitleven. Ik zie een renner als Vinokourov de winst op zak steken. Hij is mijn favoriet, voor Basso en Ullrich."

Bernard Hinault (Fra/vijfvoudig winnaar):
"De Tour is niet zwaarder dan vorige jaren. Hij bevat alle ingrediënten voor iemand die zich er specifiek op wil toeleggen. Ik denk dan ook dat het een mooie winnaar zal opleveren. Het feit dat Armstrong er niet bij is, verandert niets. Men kan niet zeggen dat de Tour hierdoor aan glans moet inboeten. Of het team van Basso zijn stempel zal drukken? Er zijn drie aankomsten bergop, plus Morzine en twee tijdritten: dat zijn ritten waar men bij de zaak moet zijn."

Theo De Rooy (Ned/sportdirecteur Rabobank):

"Ik ben verbaasd dat de ploegentijdrit geschrapt is. Voor de rest vind ik het een klassieke Tour, al lijken de tijdrijders wel licht in het voordeel. Rasmussen zal moeten aanvallen, al is het profiel hem minder op het lijf geschreven dan in 2005. Menchov mikt op het eindklassement."

Zesdaagse Rotterdam 2006 in Ahoy gewonnen door Slippens en Stam

Robert Slippens en Danny Stam hebben dinsdagnacht de Zesdaagse van Rotterdam gewonnen. Het Nederlandse koppel besliste de wedstrijd in de laatste ploegkoers. De Belgen Gilmore en Keisse eindigden op één ronde als tweede. De Duitsers Bartko en Beikirch werden derde.

Voor Slippens en Stam was het de zesde zesdaagse-zege in hun loopbaan. In het lopende seizoen was het pas de eerste, maar van een bevrijding wilde Slippens niet spreken. „Nee, zo voelt het niet. Het is wel mooi hier voor de tweede keer op rij te kunnen winnen. In deze vorm moeten we de komende weken nog eens kunnen toeslaan.”
Lees verder...

Wielerploeg Quick Step-Innergetic wil succesrijk 2005 overdoen

De Belgische wielerploeg Quick Step-Innergetic kende vorig wielerseizoen een uitzonderlijk succesvol jaar met onder andere een wereldtitel op de weg, vijf klassieke zeges en minstens één ritzege in elk van de drie grote rondes (Tour, Giro en Vuelta). Het wordt dan ook lastig om in het wielerjaar 2006 het beter te doen.

Met onder andere de Belgische wereldkampioen Tom Boonen en olympisch kampioen Paolo Bettini heeft het Belgische ProTourteam alvast de geschikte wapens in huis om opnieuw hoge ogen te gooien. In de Xpo Hallen van Kortrijk was de ploegvoorstelling van de 29 renners.

Afgelopen jaar boekte het Quick.Step-Innergeticteam 37 overwinningen, waarvan 17 in het nieuwe ProTour-circuit. Hoewel niet minder dan elf renners van de ploeg minstens één zege boekten, ging alle aandacht toch vooral uit naar Tom Boonen. De 25-jarige ’Bom van Balen’ mocht 20 keer het zegegebaar maken, en werd de eerste renner in de geschiedenis die in één seizoen de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en het WK op zijn naam schreef.

Maar Boonen was niet de enige Quick.Steprenner die zich in de kijker fietste. Zo won de Australiër Michael Rogers, die het team ondertussen heeft verlaten, voor de derde opeenvolgende keer het WK tijdrijden, en boekten de Italianen Filippo Pozzato (Hew Cyclassics Hamburg) en Paolo Bettini (Ronde van Zürich, de Ronde van Lombardije) klassieke overwinningen.

13 nieuwe renners

Om in 2006 evengoed te doen trok Quick.Step-Innergetic 13 nieuwe renners aan. De belangrijkste nieuwe gezichten zijn Belgisch kampioen Serge Baguet (Davitamon-Lotto) en de Spaanse kampioen Juan Manuel Garate (Saunier Duval-Prodir), die in de voorbije Giro vijfde werd en met wie ploegmanager Patrick Lefevere in de grote rondes een goed eindklassement nastreeft.

Ook enkele Belgen versterkten het team: Jurgen Van De Walle (Landbouwkrediet-Colnago), Kevin Van Impe (Chocolade Jacques-T Interim) en Geert Verheyen (Landbouwkrediet-Colnago). Andere nieuwkomers zijn de Nederlanders Steven De Jongh en Remmert Wielinga (beiden Rabobank), de Franse veteraan Cédric Vasseur (Cofidis), de Italianen Francesco Chicci en Matteo Tosatto (beiden Fassa Bortolo), Leonardo Scarselli (Colombia Selle Italia) en Ivan Santaromita (neo-prof), en de Zwitser Hubert Schwab, ook een neo-prof.

Bij de 14 renners die vertrokken vallen de namen op van Michael Rogers (T-Mobile), Rik Verbrugghe (Cofidis), Jurgen Van Goolen (Discovery Channel) en Juan Miguel Mercado (Agritubel).

Wielrenner Alessandro Petacchi (TEAM Milram) rijdt Giro, Tour en Ronde van Vlaanderen

Alessandro Petacchi heeft grootse plannen voor het nieuwe wielerseizoen. De Italiaan kondigde bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg Milram aan dit jaar de Giro d'Italia, de Tour de France en wellicht ook de Vuelta a España te rijden. Bovendien wil de sprinter presteren in Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen.

De 32-jarige Italiaan uit La Spezia heeft in Erik Zabel en Mirko Celestino twee medekopmannen. Vorig jaar liet hij de Tour links liggen, maar in 2006 wil hij zijn aantal Touretappezeges uitbreiden. Petacchi won tot dusver vier Tourritten. In de Giro en de Vuelta boekte hij met respectievelijk negentien en zeventien zeges nog meer succes. Petacchi hoopt in het voorjaar zijn overwinning in Milaan-San Remo van 2005 te herhalen. Hij lijkt daar meer kans op te hebben dan op succes in de Ronde van Vlaanderen. De Italiaan maakt dit jaar voor het eerst een hoofddoel van Vlaanderens Mooiste. Met Gent-Wevelgem en Parijs-Tours heeft Petacchi nog twee klassieke koersen aangestipt.
Lees verder...

Onzekerheid deelname McGee aan Commonwealth Games

De deelname van Australiër Bradley McGee aan de Commonwealth Games in maart staat op losse schroeven. Zijn broodheer FDJ.com heeft hier nog geen
toestemming voor gegeven.

Volgens McGee's manager Kerry Ruffels komt dit door de onzekerkheid die in de wielerwereld ontstaan is na het
opstappen van de drie grote rondes uit de ProTour. "De ploegleiding heeft op het moment grote problemen om zich zorgen over te maken," aldus Ruffels.

Tijdens de Commonwealth Games worden onder andere Milaan-San Remo en de Catalaanse Wielerweek gereden.

MCGee behoort op de Commonwealth games tot de favorieten voor de baanwedstrijden. Bij de Olympische Spelen van 2004 won McGee goud op de ploegenachtervolging en zilver op de individuele achtervolging, waar hij vier jaar eerder al brons had gewonnen.

Robbie McEwen, Cadel Evans en Michael Rogers zijn al enkele Australische renners die op de Commonwealth Games zullen ontbreken. Desondanks is de Australische wielerbond vol vertrouwen dat het een sterk team op de been kan brengen voor de wegwedstrijden.

De Commonwealth Games worden tussen 15 en 26 maart gehouden in de Australische stad Melbourne. Bij de vorige editie in 2002 werd de wegwedstrijd gewonnen door
Stuart O'Grady, terwijl Cadel Evans de tijdrit won.

Erik Dekker volgend seizoen ploegleider bij Rabo Wielerploeg

Erik Dekker is vanaf 2007 ploegleider bij de Rabobank Wielerploeg. Daarmee blijft de Drent ook na zijn laatse seizoen op de fiets in dienst van Rabobank. Dekker gaat onder meer de taken van Joop Zoetemelk over nemen. De renner zegt nog niet bezig te zijn met het afscheid. ,,Op de fiets wil ik me de komende negen maanden nog laten zien, daarna wacht een nieuwe uitdaging.Ik weet dat ik hard kan fietsen en dat ik van wielrennen houd. Het lijkt met bovendien leuk om met de huidige groep jonge renners, waar ik veel talent bij heb geconstateerd het afgelopen seizoen, aan de slag te gaan. We zullen alleen nog wel moeten afwachten of ik als ploegleider ook kwaliteiten heb. Ik weet alleen dat ik er heel veel zin in heb en denk dat ik het kan, maar de praktijk zal het allemaal nog moeten uitwijzen.''

Wielrenner Thomas Dekker blijft langer bij Rabo Wielerploeg

Thomas Dekker heeft zijn contract bij de Rabobank vandaag verlengd tot en met eind 2007. Beide partijen kwamen overeen de bestaande verbintenis, die eind dit jaar afliep, open te breken. Theo de Rooij is als directeur van de ploeg gelukkig met het langer behouden van het talent uit Dirkshorn. ,,We hadden Pieter Weening, Theo Eltink en Joost Posthuma al vastgelegd voor het volgende seizoen,met Thomas erbij hebben we alle Nederlandse toptalenten langer in huis. Dat is belangrijk voor het vaderlandse wielrennen en voor ons.'' Ook de 21-jarige nationaal kampioen tijdrijden was in zijn nopjes met de verlenging. ,,Ik denk dat Rabobank de ploeg is waar ik me het best kan ontwikkelen. Ik hoop de komende twee jaren weer een stap vooruit te zetten. Het streven is immers op een zo hoog mogelijk niveau te presteren.''

Team Milram debuteert in Tour Down Under

Pro-Tour wielerploeg Team Milram zal zijn debuut in het profcircuit maken in Australië. Het nieuwe team van sprintkanonnen Erik Zabel en Alessandro Petacchi zal deelnemen aan de Jacobs Creek Tour Down Under, die van 17 tot 21 januari verreden zal worden. De afvaardiging zal bestaan uit de Duitse renners Daniel Becke en Dennis Haueisen en de Italianen Giovanni Visconti, Fabio Sabatini, Simone Cadamuro, Elia Rigotto, Carlo Scognamiglio en Michele Gobbi. De 35-jarige Nederlander Maarten den Bakker ontbreekt. Het team wordt begeleid door ploegleider Vittorio Algeri.

Lees verder...