Oud-coureur Sean Kelly start Belgisch-Ierse wielerploeg

In het Belgische Gent is de continentale wielerformatie Sean Kelly Team voorgesteld. Onder de eregasten Patrick McQuaid, voorzitter van de UCI en ex-wielerlegende Sean Kelly, die sportdirecteur wordt van de ploeg. Het team telt zestien renners en is een samenvoeging van het vroegere Lochnessteam en de Ierse Sean Kelly Cycling Academy. "Met de steun van de Ierse federatie en het Belgische Lochnessteam wordt nu het 'Sean Kelly Team' boven de doopvont gehouden. Ons team heeft zestien renners onderdak. Netjes verdeeld: acht Belgen en evenveel Ieren. Bovendien is het een mix van renners met ervaring, de Belgen, en jeugdig talent, de Ieren", stelt teammanager Kurt Bogaerts.

Lees verder...

Vinokoerov moet bij Liberty Seguros Heras doen vergeten

Op de website van de wielerploeg staat hij nog, op foto's en in verslagen over 2005. Roberto Heras is dus nog niet helemaal vergeten. Maar wie twee dagen in het Zuid- Spaanse Estepona in de entourage van Liberty Seguros-Würth meeloopt, zal zijn naam niet opeens horen vallen.

Koen de Kort rijdt voor het tweede jaar voor Liberty Seguros. Dit jaar heeft hij gezelschap gekregen van topper Alexandre Vinokoerov.

Lees verder...

Vijfentwintig ploegen voor Luik Bastenaken Luik

Hoewel niet te vergelijken met de Ronde van Duitsland waar ook 25 ploegen werden uitgenodigd zijn komen bij Luik Bastenaken- Luik (23 april) ook vijfentwintig ploegen aan de start. De vijf continental wielerploegen die in Luik zich bij de twintig ProTour equipes voegen zijn Chocolat Jacques, Landbouwkrediet, Unibet.com, Agritubel-Equipe en Barloworld. Omdat er een aantal wegwerkzaamheden gaande zijn is de totale afstand twee kilometer meer (262 km) dan vorig jaar.

Vijf wildcard teams voor Parijs-Roubaix

Behalve de twintig ProTour teams heeft de ASO, organisator van Parijs - Roubaix Noorden' maar liefst vijf teams  uitgenodigd. Dit zijn de Belgische ploegen Unibet.com en Landbouwkrediet-Colnago, Skil-Shimano uit Nederland en Agritubel en Team L.P.R.

De start van Parijs - Roubaix vindt plaats in Compiègne. Het is nog steeds niet zeker of alle beruchte kasseienpaden en de beruchte Arenberg strook in het routeboek opgenomen worden. De Arenberg strook wordt gerenoveerd en het is niet zeker of al het werk op tijd klaar is. De ASO zal begin april nog gaan inspecteren en daarna uitsluitsel geven.

Rabo-renner Ardilla gaat Giro voorbereiden in eigen land

De Colombiaan Mauricio Ardila bereidt zich in eigen land voor op de Giro d'Italia. De klimmer van Rabobank rijdt de komende maanden een programma in eigen land en is van plan pas kort voor de start van de Giro d'Italia naar Europa af te reizen. Volgens ploegleider Erik Breukink is dit een ideale voorbereiding, aangezien Ardilla volgens hem niets te zoeken heeft in het Europese voorjaarsprogramma. De ploegleider van het Rabo Pro Team is van mening dat Ardilla op deze wijze tot het einde toe mee kan doen om de zege in de Ronde van Italie, waar hij vorig jaar een lichte terugval kende op het einde.

Ardila begint woensdag al met zijn eerste wedstrijd. Hij gaat van start in de vierdaagse Clasica Uraba. Daarna volgen nog: Circuito Combita (25 februari), Vuelta al Valle (1-5 maart), Clasica de Pasca (30 maart-1 april) en het nationale kampioenschap van Colombia, dat liefst drie dagen duurt, van 6 tot 8 april aanstaande.

Skil-Shimano rijdt Parijs-Roubaix en Amstel Gold Race

De Nederlandse wielerploeg Skil - Shimano doet dit voorjaar mee aan de klassiekers Parijs-Roubaix en Amstel Gold Race. De organisaties van beide ProTour-wedstrijden verschaften het team van teammanager Arend Scheppink een wildcard. Skil - Shimano werd al eerder uitgenodigd om deel te nemen aan de semi-klassieker Gent-Wevelgem.

"De kans is reëel dat we ook in de Ronde van Vlaanderen starten, daarover wordt nog gepraat", aldus Scheppink. In zijn ploeg rijden onder meer Aart Vierhouten, Rik Reinerink en Maarten Tjallingii. Continental team Skil-Shimano reed vorig jaar rond onder de naam Shimano-Memory Corp rond in het peloton en heeft Piet Hoekstra en Rudi Kemna als ploegleiders.

Thomas Dekker in Tirreno-Adriatico

Zijn jeugdige leeftijd lijkt voor Thomas Dekker geen beperkende factor meer. Meteen toen het rittenschema van de 41ste Tirreno-Adriatico werd gepresenteerd stak Thomas Dekker zijn vinger op. Door de terugkeer van de tijdrit in de Italiaanse rittenkoers zag de 21-jarige Noord-Hollander meteen zijn kansen. De twintig kilometer rondom Servigliano lijken de 'kleine' Dekker zodanig op zijn lijf geschreven te zijn dat de Rabobank-ploegleiding instemde om hem van Parijs-Nice af te halen en begin maart in te schrijven voor de koers tussen de twee zeeën. Lees verder...

Tour de France 2007 start met 8 kilometer lange proloog in Londen

De Tour de France 2007 start op 7 juli 2007 met een acht kilometer lange proloog door Londen. 

De wielrenners beginnen op Whitehall, in de buurt van Trafalgar Square en Downing Street, de zetel van premier Blair. Vervolgens worden de Big Ben, the Houses of Parliament, Westminster Abbey en Hyde Park aangedaan. De finish ligt vervolgens nabij Buckingham Pallace. Het is voor de eerste keer dat de Tour de France start in Groot-Brittanië. Het kostte de stad Londen twee miljoen euro om het Grand Depart naar Engeland te halen. Verder is bekend gemaakt dat de eerste etappe van de Tour de France 2007 van Londen naar Canterbury voert en 209 kilometer lang is.

Lees verder...

Tijdrit keert terug in Tirreno Adriatico

De 41ste editie van de wielerwedstrijd Tirreno-Adriatico zal opnieuw een individuele tijdrit bevatten. De Tirreno vertrekt op 8 maart in Tivoli, nabij Rome, en eindigt op 14 maart in het skioord San Benedetto del Tronto, de traditionele aankomstplaats.

Het parcours van de wielerwedstrijd van RCS (dat ook de Giro en de belangrijkste Italiaanse klassiekers organiseert) werd dinsdag voorgesteld. De 21 deelnemende ploegen zijn de 20 van de ProTour (zoals in Parijs-Nice) en één uitgenodigde ploeg, Panaria.

Lees verder...

Damiano Cunego

Dat bevestigen moeilijker is dan de top bereiken, dat heeft Damiano Cunego vorig jaar aan den lijve ondervonden. Het supertalent uit de Veneto maakte in 2004 een steile opgang, die zijn gelouterde ploeggennoot Gilberto Simoni maar matig kon apreciëren. Het tweetal tekende een gewapende vrede, maar het ontging niemand dat de vreedzame coëxistentie maar schijn was. Door zijn tweede plaats in de Giro 2005 kon de Trentijn Simoni deze winter met opgeheven hoofd overstappen naar Saunier Duval, waardoor Damiano Cunego in 2006 in de Italiaanse rondrit als enige kopman van Lampre in het strijdperk zal treden. Voor de jonge vader wordt het het komende seizoen buigen of barsten, want opnieuw een jaar zonder succes wordt hem niet meer vergeven door zijn tifosi. Mogelijk was zijn tegenvallende campagne 2005 een rechtstreeks gevolg van de overbelasting die hem een jaar eerder ten deel viel. Want ondanks zijn jeugd werd Cunego door Saeco van begin tot eind als kopman ingezet, ook al omdat de sponsor wist dat op het eind van het jaar de handdoek in de ring zou worden gegooid. Het gevolg was een milde vorm van de ziekte van Pfeiffer in 2005, die echter wel zijn hele seizoensplanning in het water gooide. Hopelijk heeft de kleine reiger (zij koosnaam verwijst naar Fausto Coppi, die in zijn glorietijd werd aangeduid als 'Il airone', de reiger) genoeg veerkracht om in 2006 op het hoogste niveau terug te keren. Want de bijzonder zware Giro d'Italia lijkt wel op zijn lijf geschreven !

Danilo di Luca

Hij is de winnaar van de eerste UCI ProTour, het omstreden kind van Hein Verbruggen. En toch moest hij in de strijd om de Oscar van de Gazzetta dello Sport Tom Boonen en Lance Armstrong voor laten gaan. Een reden temeer voor de wilskrachtige en eerzuchtige Danilo di Luca om er in 2006 nog een tandje bij te doen. De winnaar van de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, de Ronde van het Baskenland en twee ritten in de Gíro d'Italia, waar hij met zijn vierde plaats maar net buiten het podium viel, gaat in 2006 voor twee doelen: de Ronde van Italië en het wereldkampioenschap in Salzburg. De man van Spoltore, die tegenwoordig met zijn vrouw Valentina in Pescara aan de Adriatische kust woont, is op 29 januarti voor een maand naar Toluca afgereisd. Onder de Mexicaanse zon legt hij samen met zijn ploegmaten Garzelli, Calcagni, Spezialetti, Mugerlj en Zanini - op 2800 meter hoogte! - de basis voor een nieuw seizoen op hoog niveau. In Mexico zoekt Di Luca beklimmingen op van 15 kilometer lengte, allemaal met het oog op de Giro d'Italia die nog nooit zo volgepakt zat met bergen als dit jaar. Di Luca zal er zelfs de Amstel Gold Race voor overslaan, zo gefixeerd is hij op de ronde van zijn land. Waar hij waarschijnlijk vooral zal moeten afrekenen met zijn landgenoot Paolo Bettini, die ook al stevig op de Giro mikt. Dat kan nog een mooi gevecht worden tussen de beide kleine duimpjes van het Transalpijnse ciclismo !

Luigi Cecchini : Tovenaar in de schaduw

Grote renners die hij ooit begeleidde, wonnen Olympische medailles, wereldkampioenschappen, klassiekers...

Thomas Dekker....en de Tour. Ook anno 2006 kloppen de (aanstormende) toppers - onder wie sinds kort Thomas Dekker - nog veelvuldig aan bij 'il preparatore'. Zijn naam: Luigi Cecchini. Portret van een wonderdokter op trainingsgebied.Herfst 1995.

De Memo Tinchella in Agliana, gelegen tussen Pistoia en Prato, is geen grote koers. Meer een leuke bezigheid voor een professional die na een lang en zwaar seizoen nog de energie en de moed kan opbrengen met een amateur als ploegmaat een koppeltijdrit te rijden. Michele Bartoli, coureur van de Italiaanse formatie Mercatone Uno, is 24 uur eerder als derde geëindigd in de Ronde van Lombardije. Toch gaat hij er stevig tegenaan met zijn metgezel die twee keer zo oud is. Het duo wint de race met een gemiddelde dat boven de 50 km/uur ligt. Een onvergetelijk moment voor Luigi Cecchini, op dat moment al 51 jaar. Hij is de onbekende amateur aan de zijde van Bartoli.

Lees verder...

Ronde van Middellandse Zee over Poggio

Van 8 tot en met 12 februari wordt de 33ste editie van de Ronde van de Middellandse Zee afgewerkt. In de openingsetappe tussen Marseille en Marignane staan meteen twee beklimmingen op het programma: de Col de la Gineste, onmiddellijk na de start, en de Col de Roquefort na 15 km.

Daags nadien wordt een dubbel programma afgewerkt. 's Morgens is er een rit in lijn van 112 km die start in 'Berre l'Etang-Toulon' en finisht op de top van de Mont Faron. 's Namiddags is er een ploegentijdrit van 18 kilometer in La Garde.

Lees verder...

Valverde : "Ik zal vechten voor een podiumplaats in Parijs"

Alejandro Valverde bevestigt in een interview met Todociclismo dat zijn belangrijkste doelstellingen van het seizoen de Tour de France is, de wedstrijd waar hij vorig jaar zijn debuut maakte en in de etappe met aankomst in Courchevel Lance Armstrong versloeg.

"Ik mag dan bij de outsiders behoren, maar ik ben nog relatief jong. Om de top te kunnen bereiken en prestaties van renners als Armstrong of Indurain na te streven, is het noodzamkelijk beetje bij beetje te gaan. Bij aanvang van het seizoen weet ik nog niet of ik goed genoeg ben om op het podium in de Ronde van Frankrijk te staan, maar wat ik wel weet is dat ik ga vechten om het te behalen."

Lees verder...

Isaac Galvez snelste in massaspurt tijdens rentree Oscar Freire

Isaac Galvez heeft de Trofeo de Palma gewonnen, de eerste proef in de Ronde van Mallorca. In het openinsgcriterium was de Spanjaard op de Paseo Maritimo de snelste in een massaspurt. Hij won voor Martin Elmiger (Phonak) en Heinrich Haussler (Gerolsteiner).De ontsnapping van de dag kwam al na 15 km tot stand toen Nunez en Hernandez de handen in elkaar sloegen. In de derde van de tien af te leggen ronden kregen ze het gezelschap van de Spaanse kampioen Juan Manuel Garate (Quick Step-Innergetic). Met nog drie ronden voor de boeg telde het trio ruim twee minuten voorsprong maar onder druk van het plaatselijke Illes Balears-team, waartoe ook Galvez behoort, kwam op 17 km van het einde een hergroepering tot stand. Galvez, vorig jaar nog ritwinnaar in het Criterium International, zorgde voor de eerste Spaanse zege van het seizoen.
Lees verder...

Ivan Basso begint seizoen in Milaan-Turijn

CSC-renner Ivan Basso zal in 2006 zijn seizoensdebuut maken op 6 maart, zo meld Gazzetta dello Sport. Basso zal dan aan de start verschijnen van de eendagswedstrijd Milaan-Turijn. De wedstrijd bedraagt 199 kilometer en zal over de Colle di Superga gaan. Milaan-Turijn geld als voorbereiding voor de twee doelen die Basso voor 2006 gesteld heeft : het winnen van de Giro en de Vuelta. Er doen 17 ploegen mee aan de wedstrijd, Rabobank ontbreekt. Vorig jaar werd Milaan-Turijn gewonnen door Fabio Sacchi.

Wat verdienen wielrenners Michael Boogerd en Erik Dekker ?

Het tijdschrift Sportweek zette deze week de verdiensten van Nederlandse sporters op een rijtje. Dit resulteerde in een lijst met de 100 best verdienende Nederlandse sporters. Ook wielrenners Michael Boogerd en Erik Dekker staan op deze lijst vermeld.

Michael Boogerd staat 32e op de lijst en is hiermee de best verdienende Nederlandse wielrenner. Boogerd, die in 2005 tweede werd in een mistige Amstel Gold Race, derde in Luik-Bastenaken-Luik en vierde in een bergetappe van de Tour de France, strijkt volgens Sportweek jaarlijks 1.500.000 euro op. Michael Boogerd tekende voor aanvang van de Tour de France in 2005 weer een eenjarig contract bij Rabobank.

Erik Dekker staat 41e. Het contract van de wegkapitein van de Rabobank ploeg werd verlengd. Erik Dekker wordt na het komende wielerseizoen ploegleider.

Rabo-renner Oscar Freire eindelijk fit

Oscar Freire is er eindelijk klaar voor. De drievoudige ex-wereldkampioen meldt dat hij geen last meer heeft van zijn zitvlakblessure die hem sinds de Ronde van Zwitserland van de fiets hield. Hij debuteert op 5 februari in Mallorca.

Ster van Bessèges: Eric Leblacher pakt derde rit

De 27-jarige Eric Leblacher heeft de derde etappe gewonnen in de Ster van Bessèges. Leblacher die dit jaar Crédit Agricole verruilde voor Française des Jeux kwam na 140 kilometer solo over de meet. Sebastien Joly, die zijn ploegmaat Leblacher volgde naar de ploeg van Marc Madiot werd tweede. Steve Cummings, één van de Britten van Landbouwkrediet-Colnago, eindigde als derde.

Frederik Willems behoudt z'n leiderspositie in het algemeen klassement.

Tom Boonen pakt eindzege en ritwinst in Ronde van Qatar

Tom Boonen heeft de vijfde en laatste rit gewonnen in de Ronde van Qatar, over 151,5 km van Al Thakhira naar Doha Corniche. De 25-jarige wereldkampioen troefde in de spurt de Duitser Erik Zabel en de Italiaan Fabrizio Guidi af.

Voor Boonen was het al de vierde ettapezege in Ronde van Qatar, die hij ook als eindwinnaar afsluit. Zabel eindigt tweede, de Zwitser Aurélien Clerc derde. Op de erelijst volgt de Balenaar, die enkel na de vierde etappe niet op het hoogste trapje van het podium stond, de Deen Lars Michaelsen op.

Lees verder...