RABO selectie voor de Ronde van Vlaanderen

Gebukt onder veel geblesseerde renners heeft de RABO ploegleiding een zeer jonge equipe voor de komende Ronde van Vlaanderen (“Vlaanderen’s Mooiste”)” samengesteld. De geselecteerde renners zijn: Erik Dekker, Juan Antonio Flecha, Pedro Horrillo, Marc Wauters, Koost Posthuma, jan Boven, Matthew Haymen en Graeme Brown.

Brown debuteert op de Vlaamse kasseien en Matthew Hayman won afgelopen weekend een gouden medaille bij de Commonwealth Games in Melbourne, Australie. Bram de Groot moet verstek laten gaan nadat hij zich bij een valpartij tijden de Driedaagse van De Panne blesseerde.

Wielrenner Van Heeswijk (Discovery Channel) mist klassiekers

Max van Heeswijk kan een streep door zijn voorjaar zetten. De Nederlandse renner van Discovery Channel kwam donderdag in de Driedaagse De Panne ten val en liep daarbij een knieblessure op.
 
Van Heeswijk zou de komende weken Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix rijden. Voor de Ronde van Vlaanderen was hij door de ploegleiding van Discovery Channel niet geselecteerd. „In het ziekenhuis is geen breuk geconstateerd, wel lag de huid rond de knieschijf los. Er is een buisje ingebracht om het wondvocht af te voeren. Ik moet een week plat, zodat de wond kan genezen.” Van Heeswijk verwacht pas in de Ronde van Romandië (25-30 april) zijn rentree te maken.

Leif Hoste (Discovery Channel) wint Driedaagse De Panne 2006

De Belg Leif Hoste heeft donderdag de Driedaagse De Panne gewonnen. De renner van Discovery Channel won de afsluitende tijdrit voor twee ploeggenoten: de Amerikaan George Hincapie en de Belg Stijn Devolder. Hoste nam de leiderstrui in de slotrit over van de Oostenrijker Bernhard Eisel, die nog wel tweede werd in het eindklassement.

Lees verder...

Bram de Groot mist Ronde van Vlaanderen

Bram de Groot heeft donderdagochtend bij een valpartij in de derde etappe van de Driedaagse De Panne zijn knie geblesseerd. De wielrenner van Rabobank mist hierdoor de Ronde van Vlaanderen, die zondag wordt verreden. De bankploeg wees dezelfde dag de Australiër Graeme Brown aan als vervanger.

Lees verder...

De Jongh ritwinnaar in De Panne

Steven de Jongh heeft donderdagochtend de derde etappe van de Driedaagse De Panne gewonnen. De Nederlander in dienst van Quick-Step won de sprint van een kopgroep van drie renners. De Italiaan Claudio Corioni werd tweede, De Jonghs ploeggenoot Sébastien Rosseler werd derde. De leider in het algemeen klassement, de Oostenrijker Bernhard Eisel, kwam ten val in de slotkilometer maar bereikte toch de finish.

Lees verder...

Boonen neemt geen risico en stapt af in Driedaagse de Panne

Met het oog op de Ronde van Vlaanderen heeft Tom Boonen donderdag besloten niet meer van start te gaan in de Driedaagse De Panne. De wereldkampioen heeft last van de luchtwegen, meldde een vertegenwoordiger van de Quick-Step-ploeg.
Boonen, topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen, zou sowieso donderdagmiddag niet meer zijn gestart in de afsluitende tijdrit.

Jan Raas : De Zeeuw die van Vlaanderen hield

Jan Raas heeft het in zijn wielercarrière steeds moeilijk gehad een bevoorrechte plaats in te nemen in het hart van de Vlaamse supporter. Hij is nooit razend populair geweest, was wel eerder iemand die werd gerespecteerd. Hij boezemde meer ontzag in dan sympathie. "Het lot van de sprter", zegt hij gelaten. "Hoe de supporter mij bejegende was me trouwens worst indertijd. Toch ben ik nog steeds trots op de manier waarop ik twee keer de Ronde van Vlaanderen won. Met voorsprong telkens, na een voorbeeldige solo. Dat gaf me als spurter enorm veel genoegdoening. De Ronde is voor mij namelijk de mooiste klassieker. En dat zeg ik nu niet omdat er toevallig een boek over geschreven wordt." Lees verder...

Johan Museeuw : De Leeuw van Vlaanderen

'Johan Museeuw is wéreldkampioen... We hebben een wereldkampioen, dames en heren. Olalalalalálá. De man die vorige zondag nog dood was. De man die vorige week zondag niet meetelde, figuurlijk dan toch. Onvoorstelbaar! Museeuw is wéreldkampioen,' riep de Belgische televisiecommentator Michel Wuyts enthousiast nadat Johan Museeuw de plaatselijke favoriet Mauro Gianetti op het WK wielrennen 1996 in Lugano gemakkelijk in de sprint had verslagen.

Lees verder...

Ook Eisel houdt van Vlaanderen

Het zijn niet alleen de Belgen die in de ban zijn van de naderende Ronde van Vlaanderen, die komende zondag tussen Brugge en Meerbeke wordt gereden. Lees verder...

Dubbelslag Oostenrijker Eisel in De Panne

Bernhard Eisel heeft in de Driedaagse De Panne-Koksijde twee vliegen in één klap geslagen. De Oostenrijkse wielrenner van Française des Jeux won woensdag de tweede rit over 227 kilometer tussen Zottegem en Oostduinkerke in een massasprint. De 25-jarige coureur, die dinsdag al tweede werd, mag door zijn zege ook de leiderstrui aantrekken. Hij neemt de trui over van de Belg Leif Hoste (Discovery Channel). Lees verder...

Jan Ullrich kampt met knieblessure

Jan Ullrich begint later dan gepland aan zijn wielerseizoen. De Duitser zou dinsdag van start gaan in de Franse rittenkoers Circuit de la Sarthe, maar heeft afgezegd vanwege een knieblessure.

Ullrich heeft sinds begin het begin van deze maand last van het gewricht. Bij zware belasting raakt de knie geïrriteerd. "Hij mag voorlopig even niet koersen", zegt teamarts Schmid. "Jammer", reageert de wielrenner op de website van de ploeg. "Ik keek ernaar uit om weer aan de slag te gaan."

De winnaar van de Tour de France in 1997 hoopt te zijn hersteld voor de start van de Ronde van Romandië, op 25 april.

Wielrenner Steegmans in ziekenhuis na val

De Belgische wielrenner Gert Steegmans (Davitamon-Lotto) is woensdag in de tweede etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde zwaar ten val gekomen. Hij is met een vleeswond en oppervlakkige kneuzingen naar een ziekenhuis gebracht. De 25-jarige coureur finishte dinsdag in de openingsrit van de Vlaamse rittenkoers als derde en stond tweede in het algemeen klassement.

 

Lees verder...

Leif Hoste (Discovery Channel) wint eerste rit Driedaagse van De Panne

Leif Hoste heeft dinsdag de eerste etappe van de Driedaagse van De Panne gewonnen. De Belgische wielrenner bleef na afloop van de rit over 194 kilometer van De Panne naar Koksijde zijn twee medevluchters voor. De Oostenrijker Bernard Eisel eindigde als tweede en de Belg Gert Steegmans finishte als derde.Beste Nederlander was Bastiaan Gilling. Hij kwam als dertigste met een achterstand van 1 minuut en 11 seconden over de streep. De Driedaagse van De Panne geldt voor veel renners als voorbereiding voor de Ronde van Vlaanderen die zondag van start gaat.

Tom Boonen rijdt dit jaar ENECO Tour

Wereldkampioen Tom Boonen rijdt dit jaar de Eneco Tour, zo heeft de organisatie bekend gemaakt. De renner van QuickStep is gelokt met een bijzonder gegeven: de ProTour etappewedstrijd door Nederland en Belgie komt tijdens de vijfde etappe aan in zijn woonplaats Balen. De etappe start in Hasselt en kent voor de definitieve aankomst een doorkomst in Boonens woonplaats.De organisatie maakte bekend dat er na de proloog in Den Helder aankomsten zijn in Sittard-Geleen (Ned), Malle (Bel), Landgraaf (Ned), Sint Truiden (Bel) en Ans (Bel). Lees verder...

Nederlands succes is spaarzaam in geschiedenis van de Giro

Het Nederlands debuut in de Giro kon niet glansrijker. Wim van Est soleerde in 1953 direct naar de overwinning in de eerste etappe. Niet zo vreemd dat juist de Beer van 't Heike die primeur op zijn naam schreef, want Wimme was ook al de eerste landgenoot die het geel van de Tour om zijn schouders mocht dragen en de eerste Nederlander die zegevierde in Vlaanderens Mooiste. De primeurjager werkte echter ook hard aan een andere reputatie: die van brokkenkampioen. Met het roze om de schouders trapte krachtmens Van Est in de tweede rit eerst zijn versnellingsapparaat aan puin, maar het was uiteindelijk een platte tube die hem de leiding in het klassement kostte. Het verhaal gaat dat hij in elke etappe nog minimaal een keer met het asfalt in aanraking kwam omdat hij steevast met zijn handen bovenop het stuur rondreed. De Wille-brorder had na zijn val in de afdaling van de Aubisque in de Tour van 1951 dan ook een naam hoog te houden. Lees verder...

Freire niet in Vlaanderen, Boogerd wel in Baskenland

Drievoudig wereldkampioen Juan-Antonio Flecha, winnaar van de Brabantse Pijl dit weekend, heft afgehaakt om aan de Ronde van Vlaanderen mee te doen. Freire gaat niet van start om dezelfde reden waarom hij de E3 liet schieten, namelijk “sinds Milaan-Sanremo heb ik op precies dezelfde plek pijn. Daarom lijkt het me verstandig dat ik uit voorzorg de kasseien van de Ronde van Vlaanderen mijd. Verder wil ik ook geen risico nemen en richt mij helemaal op de Amstel Gold race en de Waalse klassiekers.”

Beter nieuws kwam bij monde van Michael Boogerd die recentelijk een bot in zijn rechtervoet brak. Boogerd maakt zijn rentree op 3 april bij de Ronde van Baskenland.

Tomas Vaitkus

Tomas Vaitkus verliet vorig seizoen Landbouwkrediet voor AG2R. De Litouwse krachtpatser verbrak daarmee een traditie, want het goudklompje verbleef al sinds zijn juniorentijd in ons land. Hij verdiende zijn eerste profcontract met de wereldtitel tijdrijden bij de beloften. In Zolder verpulverde Vaitkus het volledige deelnemersveld. Voor zijn nieuwe werkgever kende hij vorig jaar een puik seizoen. Dat had er mits wat meeval nog mooier kunnen uitzien. Naast winst in de Tartu Tanavosoit strandde hij liefst zes keer als 2de en twee keer als 3de. Vooral zijn 2de plaats in de Scheldeprijs sprak tot de verbeelding. Maar ook in de Vierdaagse van Duinkerke (2x), Ronde van Denemarken en Ronde van het Waalse Gewest wilde het nipt niet lukken voor Tomas.

Alexandre Usov

Alexandre Usov stapte vorig seizoen over van Phonak naar AG2R. De overstap bekwam de Wit-Rus uitermate goed. Voor zijn nieuwe Franse werkgever boekte de spurter 3 overwinningen. Een etappe in de Hessen Rundfahrt en ritzeges in de Circuit des Ardennes en Boucles de la Mayenne. Zijn meest aansprekende resultaat was echter de 2de plaats in de GP van Plouay. Usov moest in deze zware ééndagswedstrijd slechts een super Hincapie voorlaten. Hij boekte ook nog podiumplaatsen in de Ronde van Qatar, Denemarken en Stausee Rundfahrt. In zijn 5 jaren bij Phonak was Usov ook al goed voor 11 overwinningen, waaronder het Kampioenschap van Wit-Rusland en ritten in de Ronde van Valencia, Ronde van de Toekomst, Mallorca en de Clasica Alcobendas

Ludovic Turpin

Ludovic Turpin vierde zijn profdebuut in ’00 en kende sindsdien nooit een andere werkgever dan AG2R. Op een eerste profzege was het lang wachten voor de renner uit Laval. In het seizoen ’03 won hij etappes in de Route du Sud en de Ronde van de Ain. Het jaar erna volgde winst in de Ronde van de Sarthe. Vorig seizoen greep hij de bloemen in de GP van Rennes, zijn mooiste overwinning totnogtoe. In de Ronde van de Ain (2de), Polynormande (2de) en de Route Adélie (4de) strandde hij op ereplaatsen.

Mark Scanlon

De 25-jarige ex-wereldkampioen bij de junioren begint dit jaar al aan een 5de profseizoen. Scanlon is een gedegen prof maar kon zijn sterrenstatus van bij de jeugd nooit helemaal bevestigen. Hij werd al tweemaal kampioen van Ierland, maar dat zegt weinig door het gebrek aan concurrentie. Vorig jaar kende hij door allerlei blessures een moeilijk seizoenbegin dat hem uiteindelijk een deelname aan de Tour kostte. Erna herpakte hij zich goed met winst in de Circuit des Ardennes en 2de en 3de plaatsen in de Ronde van de Toekomst en de Tour du Doubs. Op de palmares van de renner uit Sligo stonden al overwinningen in de GP van Talinn en de Tartü Tanavosoit.

Christophe Riblon

De 25-jarige Fransman kreeg twee jaar terug een stagecontract bij AG2R en mocht na een bevredigende interim zijn eerste profcontract ondertekenen. Hij mocht als neoprof meteen het podium op in de Ronde van Castilla y Leon. Riblon maakte deel uit van het team dat winst behaalde in de ploegentijdrit. In de Ronde van de Toekomst overtrof hij nogmaals zichzelf. Riblon beëindigde de Ronde als 2de na de ongenaakbare Lars Bak.

Erki Pütsep

De vierdejaarsprof uit Estland moest het vorig seizoen noodgedwongen en voor het eerst stellen zonder mentor en landgenoot Kirsipuu. Hij kende desondanks een knap seizoen. De 29-jarige Est won een rit en de eindstand in de Ronde van de Somme en werd 2de in de GP van Talinn, Duo Normand en het Ests kampioenschap op de weg. Op zijn palmares stonden al een Estse titel (’04) en de GP Loire Atlantique.

Jean-Patrick Nazon

De naam Nazon wordt door de meeste mensen nog steeds geassocieerd met zijn magistrale winst op de Champs-Elysées in de Tour ’03. Het was toen dat Jean-Patrick definitief uit de schaduw trad van oudere broer Damien. De slotrit in de Tour wordt dan ook beschouwd als het officieuze WK voor spurters. Intussen deed de 29-jarige Fransman er in Wasquehal nog een Tourrit bovenop. Vorig seizoen presenteerde hij zich voor het eerst als klassiek renner. Hij won solo en met stijl de GP Rik Van Steenbergen en werd 3de in Parijs-Brussel. Eerder op het seizoen won hij ook al ritten in de Bayern Rundfahrt en de Ronde van Hessen. Dit seizoen maakt de jongste Nazon een objectief van de voorjaarsklassiekers.

David Navas

De 31-jarige hardrijder uit Avila maakte in ’98 zijn profdebuut voor Banesto. Dit jaar stapt hij na 8 seizoenen in Spaanse loondienst over naar AG2R. Dat gebeurde onder impuls van zijn kopman Mancebo, die eveneens Illes Balears de rug toekeerde. Navas, een tempobeul, won in zijn carrière vier wedstrijden waaronder drie tijdritten. Dubbele winst in de Ronde van Portugal en een proloogzege in de Ronde van de Mijnvalleien. Zijn enige overwinning in lijn behaalde hij in de Trofeo Mallorca. Navas werd bij het team van Lavenu vooral gehaald om Mancebo bij te staan in de Ronde van Frankrijk.

Carl Naibo

De 23-jarige Fransman maakt dit seizoen zijn opwachting in het profpeloton. En dat gebeurt niet zonder de nodige adelbrieven. Naibo mocht zich als lid van Bretagne-Jean Floch vorig seizoen al een aantal keren met de profs meten, en dat werd een schot in de roos. Naibo won een rit- en de eindstand in de Ronde van de Ain en werd ook nog 2de in Parijs-Troyes. In september behaalde hij ook nog ritwinst in de Ronde van de Toekomst. AG2R was er als de kippen bij om dit goudhaantje in te pikken.

Christophe Moreau

Christophe Moreau, niet langer gewenst bij Crédit Agricole, rijdt de volgende twee seizoenen voor AG2R. De 34-jarige Fransman liet zich tijdens de voorbije Tour negatief uit over de inspanningen die zijn team deed om Alexandre Vinokourov te strikken, en was sindsdien persona non grata. Moreau werd vorig jaar nochtans 11de in de Tour en was daarmee voor het 3de jaar op rij beste Fransman (8ste in ’03 en 12de in ’04). Hij maakte zijn profdebuut in ‘94 bij Chazal en reed nadien 7 jaar voor Festina. Voor de uurwerkenfabrikant kende Moreau zijn absolute hoogtepunten. Hij werd 4de in de Tour van ’00 en won het jaar nadien de proloog gevolgd door 2 dagen gele trui. Op zijn palmares staan verder eindzeges in de Dauphiné Libéré, Languedoc-Rousillon en Vierdaagse van Duinkerke.

Lloyd Mondory

De 24-jarige Fransman begint dit jaar aan zijn derde profseizoen bij AG2R. Bij de jeugd behoorde hij tot de toplaag van zijn leeftijdscategorie. Vorig seizoen mocht hij ook bij de profs voor het eerst naar het podium. Hij maakte deel uit van het team dat de ploegentijdrit in de Ronde van Castilla y Leon won. In de Boucles de la Mayenne en de Ronde van Picardië stak hij ook tweemaal de hand uit naar persoonlijk succes. Jammer genoeg werd het telkens een 2de plaats. Hij werd ook nog 3de in de GP van Dénain, 6de in de Ronde van de Vendée en 15de in Chôlet.

Laurent Mangel

De 25-jarige Laurent Mangel stapte vorig seizoen met de nodige adelbrieven het profpeloton binnen. Hij won ritten en eindstand in de hoogaangeschreven rondes van Nord Isère en Ruban Granitier. In Parijs-Troyes eindigde hij 2de. De neoprof schoot ook sterk uit de startblokken bij de profs. Hij pakte een 10de plaats in de Ronde van Qatar en een ritoverwinning in de Boucles de la Mayenne. Jammer genoeg viel hij daags nadien in diezelfde ronde, en brak een sleutelbeen.

Francisco Mancebo

Francisco Mancebo, al sinds '98 in dienst bij Banesto, klapte de voorbije winter de deur van zijn ex-ploeg dicht en koos voor de harde valuta van AG2R. Deze slaagden met het aantrekken van de Spanjaard in hun opzet, namelijk een ProTour-ticket afdwingen. De Madrileen bewijst in de Tour al enkele jaren dat hij een steengoed ronderenner is. Hij behaalde 5 toptien noteringen in evenveel deelnames. Vorig seizoen werd hij 4de in Parijs, zijn beste resultaat ooit. In de Ronde van Spanje haalde Mancebo twee jaar geleden ondanks een gebroken handbeentje ook al het podium (3de). Bij AG2R moet hij niet langer een medekopman (Valverde) naast zich dulden, en kan hij trachten een vervolg te breien aan zijn overwinningen in de Ronde van Burgos, Castilla y Leon en het Spaans kampioenschap (’04).

Julien Loubet

Julien Loubet, een 20-jarige Fransman werd vorig seizoen beloftenkampioen en kreeg zijn eerste profcontract bij AG2R. Dat ging overigens pas in op 1 juli. Loubet onderscheidde zich in Parijs-Corrèze met een 9de plaats in de rit- en 15de plaats in de eindstand.

Yuriy Krivtsov

De 26-jarige Oekraïner maakte in ’02 zijn profdebuut bij Jean Delatour en stapte na het opdoeken ervan over naar AG2R. Krivtsov startte sterk in het profpeloton. Hij won etappes in de Ronde van de Sarthe en de Toekomst. In de Ronde van Romandië klopte hij na een marathonontsnapping Martin Elmiger, zijn mooiste zege totnogtoe. Een jaar later werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Vorig seizoen zat er geen overwinning in. Tweede en zesde plaatsen in de Duo Normand en GP van Denain waren wat magertjes voor de Oekraïense machtsmens.

Stéphane Goubert

De Fransman uit Montpellier wisselde in zijn carrière al veelvuldig van ploeg. Hij reed achtereenvolgens voor Festina, Cofidis, Polti, Jean Delatour en AG2R. Goubert is een goed en regelmatig renner maar won in elf profjaren nooit een wedstrijd. Vorig seizoen stak hij tweemaal de hand uit naar de zege maar greep zowel in de Route du Sud als het criterium van Lamballe nipt naast winst. Zijn regelmaat is wel een troef in de Ronde van Frankrijk waar hij in vijf deelnames telkens verdienstelijk Parijs haalde. In ‘02 zelfs als 17de, zijn beste prestatie ooit. Vorig seizoen mocht hij als winnaar van de ploegentijdrit in de Ronde van Castilla y Léon dan toch als winnaar het podium op.

Simon Gerrans

De 25-jarige Australiër behaalde als belofte 2de plaatsen in de eindstand van de Ringerike GP, Parijs-Corrèze en Granitier Breton. Ruimschoots voldoende voor een eerste profcontract bij AG2R. Dat diende zich de overgang niet te beklagen. De neoprof startte vorig seizoen zonder drempelvrees en behaalde enkele indrukwekkende resultaten. Hij won de Tour du Finistère en de GP Artigianato, werd 6de in de GP van Prato en 8ste in de Brabantse Pijl. Bovendien maakte hij meteen zijn Tourdebuut en haalde probleemloos Parijs. In het prille seizoenbegin was hij alweer flink op dreef. Gerrans behaalde dubbele rit- en eindwinst in de Herald Sun Tour en Tour Down Under. Een echt goudklompje dus en in het oog te houden tijdens het komende voorjaar.

John Gadret

Gadret, die vorig seizoen een uitgebreid wegprogramma aflegde voor Chocolade Jacques, schitterde de voorbije winter in het veld. De ex-kampioen van Frankrijk stak de neus aan het venster met een 3de plaats op de Koppenberg en deed een week later de stunt dunnetjes over met winst in Vossem. Hij won nog twee kleinere crossen in Frankrijk en was in de Belgische wedstrijden nauwelijks uit de toptien te slaan. Hij raakte naar het eind van de winter wat vermoeid, wat hem zijn Franse titel koste aan Francis Mourey.

Kai Reus winnaar Ronde van Normandië

Kai Reus heeft de Ronde van Normandië op zijn naam geschreven. De renner van de Rabobankloeg behield in de laatste etappe zijn leiderstrui.

De laatste rit, die ging over 142 km van Bagnoles de L'Orne naar Caen, leverde een zege op voor de Fransman Stephane Petilleau. Hij kwam solo over de streep met een voorsprong van 1,38 op Mikel Gaztanaga uit Spanje, die de sprint van de meute won. Reus werd 'veilig' 22ste.

In het eindklassement hield Reus 0,22 over op de Rus Aleksandr Chatoentsev. Jos van Emden, ploeggenoot van Reus bij Rabo, werd derde op 0,23.

Ronde van Vlaanderen Voor kerels met karakter

Al twintig jaar wacht het Nederlandse wielrennen op een zege in de Ronde van Vlaanderen, de klassieker waarin alles kwaadaardig is.

Sinds de start in 1913 behoort de Ronde van Vlaanderen tot de zwaarste koersen uit het wielrennen, samen met de kasseienklassieker Parijs-Roubaix. 'Vandaag zult gij uw mouwen moeten opsloven,' zei de bedenker Karel van Wijnendaele, 'om te tonen dat ge gekapt zijt uit het steen waarmee Vlaamse standbeelden worden gemaakt.' In de Ronde van Vlaanderen 'is alles kwaadaardig' , schreef Herman Chevrolet in het literaire wielertijdschrift De Muur.

Lees verder...

Oscar Freire wint 46ste. editie van de Brabantse Pijl

Oscar Freire won vandaag de Branbantse Pijl, de wedstrijd (118 km + 5 locale ronden van 16 km. = 198 km. totaal) die hij een jaar gelden ook al won. Hier waren geen kasseitrajecten dus was het inderdaad de juiste beslissing gisteren om bij de E3 niet van start te gaan en om zijn krachten voor vandaag te sparen. Michael Boogeerd die deze wedstrijd in 2001 en 2003 won is nu samen met zijn ploegmaat dus een dubbele winnaar. De drievoudige wereldkampioen zette de sprint in Alsemberg in en verwees Karsten Kroon naar de tweede plaats. Lees verder...

Ivan Basso wint de “de miniatuur Tour”, Erik Dekker tweede

Nadat Ivan Basso gistere op een tweede plaats achter Erik Dekker eindigde en de tweede etappe eerder op zondag won was hij ook nog eens tweede bij de tijdrit. Genoeg prestatie om als eerste het 75e. Critérium International te winnen. De tijdrit ging eigenlijk alleen maar tussen Dekker en Basso. Het verschil aan het begin van de 8.3 kilometer van Charleville naar Mézières tussen de Nederlander en de Italiaan was 11 seconden, een bijna onoverbrugbare opgave voor Dekker om dat gat dicht te rijden. Basso reed aanzienlijk sneller dan zijn rivaal en won daarmee de 75ste editie van het Critérium International. Lees verder...

Vinokoerov verdedigt leiderstrui

Aleksandr Vinokoerov heeft donderdag met succes zijn leidende positie in de Ronde van Castilla y León verdedigd. De wielrenner uit Kazachstan beëindigde de voorlaatste etappe als derde. Ritwinnaar na 148 kilometer van Avila naar Navacerrada werd de Italiaan Marco Fertonani. Hij werd op 29 seconden gevolgd door de Spanjaard Manuel Beltran. Vinokoerov kwam 1.22 na de winnaar over de streep.
 

Historie Milaan - San Remo

Milaan-San Remo is de eerste klassieker van het seizoen en met zijn bijna driehonders kilometer ook de langste. De oorsprong van La Primavera - 'de lente' in het Italiaans - ligt in 1907. Nadat de koers steeds vaker in een massasprint eindigde, besloot de organisatie in 1960 een extra hindernis toe te voegen. Op een paar kilometer van de finish moet de Poggio di San Remo worden beklommen. De korte, maar lastige klim is ideaal voor een demarrage van renners die een sprint willen voorkomen. In 1982 kwam daar de Cipressa nog bij. Toch blijft het vaak tot een sprint komen op de Via Roma.

Met Oscar Freire komt het heus goed

Ook Rabobank renner Oscar Freire werd in de finale van Milaan-San Remo 2006 verrast door Filippo Pozzato. Maar de sprinter van Rabobank deed weer mee. Hij kan hopen op een goed voorjaar. En dat is al heel wat Lees verder...

Ullrich test zijn benen in Italië

T-Mobile heeft Jan Ullrich als starter in de Ronde van Italië (6-28 mei) bevestigd. Ullrich kwam tot op heden nog niet aan de start maar dat gaat op 4 april bij de rittenwedstrijd Circuit de la Sarthe veranderen. Daarna gaat de Duitser richting Giro en zal ook bij de Tour van start gaan.

Vooruitblikkend op de Giro meent Ullrich "daar mijn benen eens te gaan testen in enkele etappes."

Etappezege wielrenner Garcia Acosta

José Garcia Acosta heeft woensdag de derde etappe van de Ronde van Castilla y Leon gewonnen. De Spanjaard van Iles Baléares had bij de finish in Salamanca twee tellen voorsprong op zijn landgenoot Pablo Urtasun. De Kazak Vinokoerov behield de leiding in het algemeen klassement. Lees verder...

Etappezege Martijn Maaskant in Normandië

De Nederlandse wielrenner Martijn Maaskant heeft woensdag de vierde rit van de Ronde van Normandië gewonnen. De coureur van de Rabobank-opleidingsploeg bleek na een korte etappe over 74 kilometer de sterkste in de sprint. Eerder op de dag had de Belg Jürgen Roelandts al de derde (eveneens korte) etappe op zijn naam geschreven. De Amerikaan Charles-Bradley Huff eindigde de dag als leider in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op de Nederlander Kai Reus bedraagt 8 seconden. Rick Flens staat derde op 11 seconden.

Frederik Veuchelen van Chocolade Jacques wint Dwars door Vlaanderen

De 61ste editie van Dwars door Vlaanderen werd vandaag gewonnen door de Belgische Chocolade Jacques coureur Frederik Veuchelen. Dit was duidelijk de beste overwinning die de Belg ("Ik heb in drie jaar nog nooit op het podium gestaan, behalve in een kermiskoers") ooit behaalde en zei dan ook na afloop dat "niemand dit ooit verwacht had, ik niet, mij ploeg niet. Deze overwinning is voor mijn vader die drie weken gelden zwaar ten val kwam bij het afdalen van de Cipressa. toen hij van zijn fiets viel. Gelukkig gaat het nu beter met hem." Lees verder...

Löwik, Veneberg en Klöden in de ziekenboeg

De lijst van geblesseerde coureurs wordt steeds groter. Rabo rijder Micheal Boogerd brak natuurlijk een voetbot en nu blijkt dat Gerben Löwik bij de voorjaarsklassiekers niet van start zal gaan ten gevolge van zijn tuimeling tijdens de eerste etappe van Parijs - Nice. Löwik heeft veel rug-, nek-, knie- en zitvlakklachten en is behoorlijk van de kaart omdat hij niet bij de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold race en bij Luik-Bastenaken-Luik kan starten.

Ook T-Mobile coureur Thomas Klöden zal de komende weken niet op het competitieve wielren toneel verschijnen. Gisteren kwam hij bij een training in Zwitserland hard te val, In het ziekenhuis werd een gebroken sleutelbeen geconstateerd. Naar verwachting komt Klöden pas eind april weer in actie.T-Mobile's teamarts Eisenga meldde dat "hij een goede conditie heeft; voor de Ronde van Frankrijk is er geen probleem." In 2004 werd hij nog tweede bij de Tour.

Thorvald Veneberg ten slotte is ook tijdelijk uit de roulatie. Tijdens de zesde etappe van Tirreno - Adriatico ging de coureur uit Smeermaas onderuit toen hij een overstekende hond op zijn weg tegenkwam. Drie geblesseerde coureurs beleeft de RABO ploeg een moeilijk seizoensstart.

Hubert Dupont

De 25-jarige uit Lyon behaalde in ’04 een ritoverwinning en een 2de plaats in de Baby Giro en verdiende zo zijn eerste profcontract bij RAGT Semences. Dit seizoen stapt hij alweer over naar AG2R. De lichtgewicht is een goed klimmertje. Vorig seizoen werd hij ondermeer 4de in de Monts Lubéron, 12de in de Trophée des Grimpeurs en 20ste in het Frans Kampioenschap.

Samuel Dumoulin

De vierdejaarsprof uit Vénissieux maakte zijn profdebuut bij Jean Delatour en verhuisde twee jaar terug naar AG2R. Hij kan een zegelijstje voorleggen waar weinige van zijn leeftijdsgenoten kunnen aan tippen. Hij won als neoprof een rit in de Ronde van de Toekomst en de GP d'Armorique. Het jaar nadien deed hij er in dezelfde ronde nog eens twee zeges bovenop en werd eindwinnaar in de Ronde van Normandië. Vorig seizoen kwamen daar nog overwinningen in de Ronde van de Limousin en Dauphiné Libéré bovenop. Die laatste was zonder twijfel zijn mooiste overwinning. Dumoulin, die zowat de kleinste wielerprof moet zijn, perst duidelijk heel wat kracht uit het tengere lijf. Zijn knappe prestaties leverden hem een tweejarige contractverlenging op.

Renaud Dion

De renner uit Orléans kreeg zijn opleiding bij Saint-Etienne en tekende twee jaar geleden zijn eerste profcontract bij RAGT Semences. De voorbije winter maakte Dion de overstap naar AG2R. Renaud Dion is een laatbloeier, 7 overwinningen in binnen- en buitenland loodsten hem als 26-jarige naar het profpeloton. Sindsdien behaalde hij podiumplaatsen in de Regio Tour (3de) en Hessen Rundfahrt (2de).

Cyril Dessel

De Franse renner is één van de weinige slechthorenden in het peloton. Bij Phonak zat Dessel daarom bij de ideale sponsor, maar verkoos toch terug te keren naar Frankrijk. Een overwinning zat er na 7 profjaren nog steeds niet in voor de 31-jarige Fransman. Twee jaar geleden reed hij een prachtige Dauphiné met een 2de plaats in Saint-Etienne, 13de in de klimtijdrit op de Mont-Ventoux en een 11de plaats in de eindafrekening. In het Frans kampioenschap strandde hij toen als 2de na Voeckler. Vorig seizoen behaalde hij ereplaatsen in Parijs-Nice (4de) en de Vierdaagse van Duinkerke (5de). In juni werd hij geopereerd aan de appendix en zag de rest van het seizoen in rook opgaan.

Philip Deignan

De Ierse neoprof won als belofte de zware ronde van Isard d’Arriège en verschafte zichzelf een toegangsticket tot het profpeloton. Deignan was samen met Nicolas Roche één van twee Ierse neoprofs. Hij leverde vorig seizoen een mooi visitekaartje af. In de Tour du Doubs versloeg hij ondermeer zijn landgenoot Scanlon voor de winst. Hij werd ook 3de in een rit van Parijs-Corrèze en 6de in de Ronde van het Waalse Gewest. Dit seizoen wil de 22-jarige Ier zich graag tonen in de Belgische voorjaarskoersen.

Inigo Chaurreau

De 32-jarige Bask Inigo Chaurreau is geboren in San Sébastian. Als neoprof begon hij in 1995 bij Polti. In 1998 ging Chaurreau naar de Baskische Euskaltel ploeg van Julián Gorospe. Hij rijdt sinds 2002 voor AG2R Prévoyance. Chaureau is een goede rouleur, getuige zijn Spaanse tijdrittitel van 2001 toen hij Antonio Tauler en Mikel Asterloza achter zich liet. Een jaar eerder werd hij derde in de eindschikking van de Clasica Alcobendas. In 2004 was hij de enige renner van AG2R die de Vuelta uitreed. Chaurreau reed viermaal de Tour. Bij zijn debuut in 1997 werd hij 92ste, in 2001 verdienstelijk 12e. In 2002 eindigde hij als 41ste, in 2003 als 30e. Vorig jaar won hij de 3e etappe in de Ronde van Castilla en Leon.

Sylvain Calzati

De 26-jarige renner uit Lyon veranderde in vijf profjaren al vier keer van werkgever. Na een stagecontract bij Cofidis kreeg hij zijn eerste profcontract bij Barloworld. Nadien verhuisde hij naar het nietige Oktos. Halfweg het seizoen werd hij als versterking binnengehaald bij RAGT-Semences, dat totaal onverwacht een wild-card voor de Tour had binnengehaald. Hij reed zijn eerste grote Ronde uit en won aansluitend de Ronde van de Toekomst. Het leverde hem een contract op bij AG2R. Vorig seizoen behaalde hij 2 podiumplaatsen in de Route du Sud en eindigde 2de in de bergstand van de Dauphiné Libéré. In het Frans kampioenschap op de weg werd Calzati 9de.

Mikel Astarloza

De Spanjaard maakte in ‘02 zijn profdebuut bij AG2R. Als neoprof liet hij met de eindzege in de Tour Down Under zijn mooiste overwinning optekenen. De 26-jarige Bask beschikt over klimmersbenen die hij vooral in het rondewerk uitspeelt. In de voorbije Ronde van Valencia eindigde hij in de koninginnenrit tweede maar hield wel renners als Valverde en Piepoli achter zich. In de Ronde van Castilla y Léon maakte hij deel uit van het team dat de ploegentijdrit naar zijn hand zette. In de met cols doorspekte Dauphiné reed hij naar een verdienstelijke 17de plaats.

José Luis Arrieta

De Spanjaard vergezelde in het tussenseizoen kopman Mancebo naar het Franse AG2R. De 34-jarige renner is daarmee pas aan zijn tweede werkgever toe. Arrieta was steeds de modelhelper bij uitstek, eerst voor Indurain, achteraf voor Zülle, Valverde en nu Mancebo. Bij José Luis wordt thuis over weinig anders gepraat dan wielrennen. Zijn echtgenote is niemand minder dan Joana Sommariba, tweevoudig winnares van de Tour Féminin. Op dat vlak kan José Luis niet wedijveren met zijn echtgenote. Hij won in zijn lange carrière slechts twee wedstrijden, een etappe in de Ronde van Asturias en vorig seizoen het criterium van Pamplona. In '96 droeg hij ook even de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk.

Teambeschrijving AG2R - Prévoyance

In 2005 koos Ag2R-manager Vincent Lavenu ervoor om zijn ploeg in 2005 als Pro Continental Team verder te laten gaan. Dit deed hij vooral vanwege de hoge kosten die deelname aan de Pro Tour met;
zich meebracht. Voor veel van zijn renners was dat toen geen reden, om in 2005 te verkassen naar een ander team. Die trouwe renners worden nu beloond, want in 2006 is Ag2R weer terug in de hoogste divisie van het wielrennen. De sponsors keken een jaartje de kat uit de boom en besloten toen dat een verblijf in de Pro Tour toch net iets meer exposure geeft voor het in de ploeg geïnvesteerde geld. Voor deelname aan de Tour de France maakt dat lidmaatschap van de ProTour overigens niet veel uit, want de club van Lavenu behoort daar als Franse ploeg toch altijd al tot de vaste gasten.
Juist om in die wedstrijd op eigen bodem nog wat beter voor de dag te komen trok Vincent Lavenu heel verrassend de Spanjaard Francisco Mancebo aan. Dit kopstuk van Illes Balears is al jaren habitué in de top-10 van de Tour de France en misschien is hij in het Lanceloze tijdperk zelfs wel een kandidaat voor het podium. Mancebo mocht als luitenanten José Luis Arrieta en David Navas Chica van Illes Balears meenemen naar Ag2R. Naast Mancebo heeft Lavenu ook het Franse powerhouse Christophe Moreau naar ploeg zijn ploeg weten te halen. Ook deze bijna 35-jarige coureur kan in de Tour France altijd iets extra's, hoewel hij in 2005 juist in die Tour ruzie kreeg met de ploegleiders van zijn vorige equipe, Crédit Ag­ricole. Verder veranderde er niet veel aan de ploeg, die met Simon Gerrans in de Tour Down Under al een aardig succes scoorde. Jammer alleen dat de 25-jarige Aussie daarna in de Franse openingswedstrijd al zo zwaar viel, dat hij zijn sleutelbeen op drie plaatsen brak. Nieuwkomers zijn de Fransen Dion en Dupont (allebei overgekomen van het opgedoekte RAGT), Carl Naibo (Bretagne-Jean Floc'h) en de neo Christophe Riblon, terwijl Julien Jurdie (ex-RAGT) het ploegleidersteam komt versterken.

Moerenhout strandt op de Poggio

Hij was gedemarreerd ,,op zijn Italiaans.'' Koos Moerenhout benutte in de afdaling van de Cipressa een...
...breuk in het peloton om op avontuur te trekken. De poging, met drie medevluchters, strandde op de Poggio. ,,Mooi dat ik hier de finale van Milaan-Sanremo mee heb kunnen kleuren.''
Lees verder...

Weg uit de moederschoot

Durf. Dat kan de wielerprof van vandaag niet worden ontzegd. Bleven de Nederlandse coureurs tot enkele jaren terug liefst dicht bij huis, de laatste tijd fladderen velen uit, naar de traditionele Belgische teams, maar ook naar Zwitserse, Spaanse, Deense, Duitse en Franse ploegen.Over hoe de Nederlandse renners van nu investeren in hun toekomst, weg van de moederschoot, de oude vertrouwde omgeving, zoals die van de Rabobank wielerploeg, achterlatend. Lees verder...

De wielerploegen 2006

De selecties van de professionele wielerploegen van de UCI Pro Tour 2006 uit Belgie, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland (de Rabobank wielerploeg), Spanje, Zwitserland en de VS. Lees verder...

Pozzato wint Milaan-Sanremo

Het etiket mooie jongen kleeft al jaren op hem. Sinds Filippo Pozzato in 2003 op 21-jarige leeftijd doorbrak met winst in de rittenkoers Tirreno-Adriatico, wordt hij in zijn vaderland Italië bijzonder kritisch gevolgd. Talent genoeg, maar meer een „glamourboy" dan een coureur. Op de Via Roma haalde Pozzato zaterdag zijn gram door net voor het peloton naar de zege in Milaan-Sanremo te sprinten.
Lees verder...

Boogerd: ‘Het is gewoon een kleine ramp’

Zijn voet is uit het gips. Voor Michael Boogerd, die donderdag tijdens een onschuldig stoeipartijtje met zijn zoontje Mikai een botje in zijn rechtervoet brak, is dat het enige positieve wat er te melden valt. „Ik heb totaal geen enkel houvast. Dit is een kleine ramp", zegt de man die zo verlangde naar de ‘Waalse' klassiekers. Het zijn de wedstrijden waarin ik altijd op m'n best ben. De dokters zeggen dat ik binnenkort weer kan fietsen. Maar er is een groot verschil tussen fietsen en koersen."

Vooruitblik Milaan - San Remo 2006

Aanstaande zaterdag is het tijd voor Milaan - San Remo, de eerste echte klassieker van de ProTour kalender. Veel en voornamelijk Italiaanse wielren fans beschouwen deze wedstrijd als de mooiste van allen. Een ding is zeker, de 294 kilometer lange koers (waar nog eens twintig kilometer bijkomen om van het Piazza San Ambrogio in het centrum van Milaan naar de echte start te rijden) is nooit gemakkelijk. Lees verder...

Het is nu of nooit : Tourfavoriet Alexandre Vinokourov

De Tour de France zal een andere winnaar krijgen. Lance Armstrong, de afgelopen zeven edities de beste, is met pensioen. De troonopvolgers staan te dringen. Onder hen Alexandre Vinokourov, kopman van Liberty Seguros-Wurth.

Lees verder...

Michael Boogerd breekt middenvoetsbeentje

Weer thuis na een bezoek aan het ziekenhuis van Amersfoort concludeerde Michael Boogerd vrijdag dat het leven van een wielrenner soms raar in elkaar zit. "Ik rijd Milaan-Sanremo niet omdat ik bang ben voor de vele valpartijen en dan overkomt me zoiets." Lees verder...

Milaan – San Remo

De eerste klassieker van het seizoen eindigt meestal in een sprintersgevecht. De Primavera staat echter ook bekend om zijn lastige slotkilometers, waarin achtereenvolgens de Capo Berta, de Cipressa en de befaamde Poggio opduiken. Vanaf die laatste puist wacht een moordende afdaling naar de Via Roma. Dit jaar staat de voorbeschouwing van Milaan-San Remo in het teken van het duel tussen Alessandro Petacchi van Milram en Tom Boonen van Quick Step. Rabo-renner Oscar Freire geld als outsider.

De Laatste winnaars:
2005 : Alessandro Petacchi
2004 : Oscar Freire
2003 : Paolo Bettini
2002 : Mario Cipollini
2001 : Erik Zabel

Floyd Landis verdedigt ProTour leiding niet

Door Parijs-Nice te winnen is de naam van Floyd Landis bovenaan het ProTour klassement gekomen. Daar zal echter na Milaan San – Remo verandering in komen want Landis heeft besloten om zich zo veel mogelijk op de Ronde van Frankrijk te gaan concentreren.

“Goed nieuws dat een Phonak coureur bovenaan staat” reageerde teammanager John Lelangue. “Maar dat zal niet lang duren want Floyd concentreert zich op de Tour. Hij zal het Critérium International, de Ronde van Georgia en de Giro rijden maar verder gaat het maar om één wedstrijd en dat is de Ronde van Frankrijk.”

Thomas Dekker tweede op ProTour ranglijst

Thomas Dekker staat na zijn zege in de Tirreno-Adriatico tweede op de ProTour-ranglijst. De Rabobankrenner moet met 51 punten, vijftig voor de eindzege en één punt voor de derde plaats in de tijdrit, alleen Floyd Landis (Phonak) voor zich dulden. De Amerikaan won zondag Parijs-Nice en werd tweede in een etappe. Daarmee verzamelde Landis 52 punten

Roesems wint Nokere-Koerse

Bert Roesems (33) heeft woensdag Nokere Koerse (194km) op zijn naam geschreven. De Belgische wielrenner van Davitamon-Lotto sprong weg uit een kopgroep van zeventien renners en kwam solo over de streep. Wouter Weylandt (Quick-Step) werd tweede en Jeremy Hunt (Unibet.com) finishte als derde.

Voor Roesems was het de eerste UCI-zege sinds vorig jaar toen hij Halle-Brussel-Ingooigem won.

L’Alpe d’Huez : De enige Nederlandse Berg

Nederlands enige berg ligt in de Franse Alpen, bij Bourg-d'Oisans, is 1860 meter hoog en telt, verdeeld over veertien kilometer, 21 haarspeldbochten. (Eigenlijk 22, maar die in het dorp Huez telt niemand mee, ook al is het de verraderlijkste.) "Alpe d'Huez is de naam. Lees verder...

Hoe denkt Mart Smeets over het wielerseizoen 2006 ?

Een Tour zonder Armstrong.

Kan dat? Ja, welzeker en ik voorspel je een veel leukere editie. Hoewel Der Jan er gemakshalve vanuit gaat dat hij nu favoriet nummer één is, denk ik dat er nog wel wat andere renners zijn. Feit is wel dat Ullrich van zijn Amerikaanse plaaggeest verlost is en waarschijnlijk meer verantwoordelijkheid zal nemen. Dat moet hij wel, want op zijn rijden van de laatste jaren was nog wel iets aan te merken: Het ontbrak hem aan durf en panache. Het was te gemakkelijk, het leek wel haast IKEA-fietsen, als je snapt wat ik bedoel.

Ik zie Bjarne Riis ervoor aan een heel sterke ploeg te hebben gemaakt. Ivan Basso leert steeds meer bij en zal in juli weer goed zijn. Bergop kan de Italiaan Ullrich hebben, in de tijdritten niet. Dat is een interessant gegeven. Waar komen nu nieuwe mensen naar voren?

Lees verder...

Thomas Dekker in spoor Saronni

Thomas Dekker (21) is de op een na jongste winnaar ooit van de Italiaanse etappekoers Tirreno-Adriatico. De Italiaan Giuseppe Saronni (20) was in 1978 iets jonger.

De jonge Dekker is de derde Nederlander op de erelijst. Na Joop Zoetemelk in 1985, wist in 2002 ook Erik Dekker de Italiaanse rittenkoers te winnen. ''Op de erelijst staan alleen maar grote namen, dat geeft vertrouwen,'' aldus Thomas Dekker. Lees verder...

Cofidis-renner Bertagnolli wint zesde etappe Tirreno-Adriatico

De lastige zesde etappe van Tirreno-Adriatico werd maandag gewonnen door de Italiaan Leonardo Bertagnolli. In dezelfde eerste groep kwam Thomas Dekker als vijftiende over de streep. In de leiderstrui, die hij nog één dag moet verdedigen.

Lees verder...

Rabo renner Veneberg breekt sleutelbeen bij val in Tirreno Adriatico

Thorwald Veneberg heeft maandag bij een val in de zesde etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico zijn sleutelbeen gebroken. De 28-jarige renner van Rabobank liep eveneens een breuk in het zitbeentje op. Hij moet een nacht ter observatie in het ziekenhuis van Terramo blijven.

De val gebeurde na 84 kilometer en werd veroorzaakt door een overstekende hond. Veneberg verdedigde met zijn ploeg de leiderstrui die in handen is van Thomas Dekker. „Het is zonde voor Thorwald. Hij heeft de eerste uren enorm veel werk verzet”, zei Dekker na de rit. Hij behield zijn leidende positie.

De Rabobank Wielerploeg

De Rabo wielerploeg begint in 2006 aan zijn 11e seizoen. In januari werd tijdens de presentatie tevreden teruggeblikt op het vorige seizoen, waarin de ploeg als 3e eindigde in de UCI-Pro Tour. Vooral het opvallende rijden van de jonge generatie Nederlanders geeft aan dat het Rabo Wielerplan na 10 jaar zijn vruchten begint af te werpen. Renner van het jaar 2005 werd Pieter Weening, die tijdens zijn debuut in de Tour de France een etappezege boekte. Naast de Fries klopten ook Joost Posthuma,Theo Eltink en Thomas Dekker nadrukkelijk op de poort. Een absoluut hoogtepunt voor: Rabobank was natuurlijk de Tour de France, waarin Michael Rasmussen de bolletjestrui won. De Deen schreef bovendien de rit naar Mulhouse op zijn naam en ondanks een dramatisch verlopen laatste tijdrit eindigde hij als 7e in de eindstand. Rabo- nieuweling Denis Menchov kwam er in de Tour door ziekte niet aan te pas, maar de Rus nam revanche in de Vuelta die hij op papier zelfs won. In 2006 kan Rabobank weer rekenen op Michael Boogerd, Oscar Freire en Erik Dekker, die net als Wauters aan zijn slot jaar is begonnen. In 2007 zal Dekker de plaats van Joop Zoetemelk in het begeleidingsteam overnemen. Freire hoopt na een kwakkeljaar weer de oude te worden en Boogerd gaat weer eens een gooi doen naar de zege in een klassieker. Nieuw bij Rabobank zijn Juan-Antonio Flecha (Fassa), Marc de Maar (Rabo CT), Graeme Brown (Panaria), de Colombiaanse klimgeit Mauricio Ardila (Davitamon-Lotto) en eind mei zal ook het talent Kai Reus (Rabo CT) nog toetreden tot het profteam, dat Sutherland (doping) ontsloeg, Steven de Jongh en Remmert Wielinga naar QuickStep zag vertrekken en Maarten den Bakker uitwuifde naar Milram.

Continentale teams Nederland 2006

B&E CyciingTeam: Thijs Al,Wlm Botman, Ivar Bruin, Marco Brus,Wouter de Groot. Sierk de Haan,Aldo Klomp, Michel Kortekaas, Dennis Luyt, Niels Pieters, Sjors Spaargaren, joost Sprint In 'tVeld, Klaas van Hage, Dennis van Winden,jorritWalgien en Sipke Zijlstra. Manager: Michel Corneiisse

Cyclingteam Jo Piels: jeroen Akkerman, Marcei Alma, Marco Bos, Erwin Goenga, Sieger Haakma,Adriaan Helmantel,jennlng Huizinga, Bertil Klootwijk, Peter Schulting, Kor Steenbergen, FranckTerwel, Nico van Dijk,jan vanVeizen, Evert-jan Veldkamp, PeterWoestenberg en Koen Zanders. Manager: Rijk Vink

Fondas P3 Transfer Team: M MikeAlloo,Tom de Meyer,Arne Hassink, Reinier Honig, Maarten Lenferink, Maarten Mandemakers, Peter Möhlmann,Wouter Mol, Norbert Poeis, Wout Poeis, Ger Soepenberg,Wim Stroetlnga, Peter van Agtmaal, Eelke van derWal,Jelie van Groezen en Jean-PlerreVerstraten. Manager: Daan Luijkx

Krolstone Continental Team:Jiidert Boersma,Wilbert Broekhuizen, Menno Horst, Ismael Kip, Frank Kwanten, Marcel Nagengast, Dirk Reuiing,John Schouten,Aloys van Duuren, Bas Waaijer, Lieuwe Westra en Frank Wierstra. Manager: Rudi Nagengast

Procomm-Van Hemert: Ruud Aerts,Juhi-Matti Alaluusua (Fin), Marcel Beima,jeroen Boelen, Roy Curvers, Gideon de jong, Bjorn Hoeben,Yvo Kusters, Maarten Nijland,jos Pronk,juiien Smlnk,Tim van der Zanden,Alain van Katwijk en Martin Vestby (Noo). Manager:Arthur van Dongen

Rabobank: Bart Aernouts (Bel), Lars Boom, Arjen de Baat, Gerben de Knegt, Huub Duyn, Rick Flens, Robert Geslnk, Richard Groenendaal, Dmitry Kozontchuk (Rus),Tom Leezer, Martijn Maaskant, Sven Nys (Bel), Evgeny Popov (Rus), Kal Reus, Rob Ruljgh,Tom Stamsnijder, Ricardo van derVelde,Thom van Dulmen,jos van Emden, SvenVanthouren­hout (Bel),Tom Veeiers en Wiliiam Walker (Aus). Manager: Nico Verhoeven

Löwik Meubelen: Hans Bloks, Bart Boom, Rick Fransen, Jos Harms, Lars jun, Patriek Kos,jasper Lenferink, Berry Nagelhout, Sander Oostlandecjeroen Poppe, Marc Reef,Albert Timmer,Arnoud van Groen,jasper van Heeswijk en FreekWaliaard. Manager: HanVaanhold

Ubbink-Syntec: Bram Aalders, Folkert de Haan, Peter Schep, Robert Siippens, Kevin Sluimer, Dennis Smit, Danny Stam, Niki Terpstra, Marvin van der Pluijm, Fulco van Guiik en Paul van Schalen. Manager:Ton Welling

Van Vliet-EBH Advocaten: Dirk Beliemakers,Thomas Berkhout, Rikke Dijkxhoorn, Floris Goesinnen, Steven Kruijswljck,Tom Relou, lan Stannard (Gbr),Thijs van Amerongen, Robin van der Lijn, Robbert van der Stelt, Egon van Kessel, Kurt van Landeghem (Bel), Joost van Leijen, Malaya van Ruitenbeek en Marco Wesseling.

Tourfavoriet Jan Ullrich maakt seizoensdebuut in Frankrijk

T-Mobile renner Jan Ullrich zal naar alle waarschijnlijkheid zijn seizoensdebuut in 2006 maken tijdens het Circuit de la Sarthe op 4 april. De 32-jarige Duitse kopman van T-Mobile houdt daarbij overigens een slag om de arm: zijn eerste wedstrijd zou ook nog later kunnen plaats vinden. Op dit moment is Ullrich in zijn training in de Toscane de laatste puntjes op de i aan het zetten. Ullrich zal dit jaar op 6 mei aantreden in de Giro d'Italia. Daar wil hij zich in vorm rijden voor de Tour de France, waar hij mikte op een tweede eindzege. Jan Ullrich behaalde zijn enige zege in de Tour de France tot nu toe in 1997.

Unibet teleurgesteld over ontbreken in Tour 2006

De renners van de Belgische wielerploeg Unibet.com verschenen opvallend aan de start van de Driedaagse van West-Vlaanderen 'Johan Museeuw Classic' in Kortijk. Ze droegen, net als de ploegleiders en het personeel van Unibet.com, een rode armband. Unibet.com wil met deze ludieke actie protesteren tegen hun niet-selectie voor de Tour de France. "Wij willen laten zien dat we het niet eens zijn met de beslissing om ons te weren uit de Ronde van Frankrijk. Ook in Murcia waar een tweede deel van de ploeg aan de slag is, draagt iedereen een rode band," aldus Koen Terryn van Unibet.com.

Lees verder...

Wielerronde Ster van Zwolle afgelast

De Ster van Zwolle, de openingsklassieker van het Nederlandse wegseizoen, gaat zaterdag (4 maart) niet door. Organisator Jan van Ommen moest de wielerwedstrijd uitstellen nadat de politie had aangegeven de veiligheid van de renners niet te kunnen garanderen.

Na extreme sneeuwval in de regio Zwolle op woensdag waren de bermen langs het Sallandse deel van het parkoers nog altijd niet sneeuwvrij. Op die manier kunnen de begeleidende politiemensen tegemoetkomend verkeer niet naast het wegdek laten parkeren, waardoor de renners geen vrije doortocht zouden hebben.

Het is al voor het tweede opeenvolgende jaar dat de Ster van Zwolle niet op de geplande datum plaatsvindt, ook vorig jaar was sneeuw de oorzaak. Daarvoor gebeurde dit al eens in 1984. Van Ommen zoekt met de wielerunie KNWU naar een nieuwe datum.

Gutierrez wint tijdrit in Ronde van Murcia

José Ivan Gutierrez heeft vrijdag de derde etappe van de Ronde van Murcia op zijn naam geschreven. De Spaanse wielrenner bleef in de individuele tijdrit met start en finish in Jumilla de Kazach Aleksandr Vinokoerov en de Duitser Michael Rich voor.
Gutierrez legde de 21,3 kilometer af in 25 minuten en 34 seconden. Vinokoerov had tien tellen meer nodig, Rich finishte op veertien seconden achterstand. Marc de Maar was de beste Nederlander, hij werd 24e. De Raborenner gaf 1.22 toe op Gutierrez.

Valverde ritwinnaar in Ronde van Murcia

De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft donderdag de tweede etappe van de Ronde van Murcia gewonnen. Valverde won de sprint van een eerste groep van negen renners. Een van zijn vluchtmakkers, de Spanjaard Angel Vicioso, nam de leiderstrui over van de Duitser Heinrich Haussler.
De rit, van Alcantarilla naar Alhama de Murcia, kende in de finale een lastige klim naar de Alto de la Perdiz (850 m). De Nederlander Marc de Maar (Rabobank) finishte als eerste van een tweede groepje op ruim een minuut van Valverde. Zijn landgenoten Theo Eltink en Pieter Weening maakten ook deel uit van dat gezelschap.

Thomas Dekker

Al wie nog sceptisch was over het talent van het 21-jarige goudklompje, moest aan het eind van vorig seizoen dringend zijn mening herzien. Thomas Dekker, geen familie van, wordt in Nederland het grootste talent in jaren genoemd en bewees als neoprof uitvoerig waarom. De zilveren medaille van het beloften WK in Verona en winnaar van de GP Eddy Merckx, trok bij de profs de positieve lijn door. Hij werd 6de in de eindstand van de Middellandse Zee, 11de in de proloog van Parijs-Nice, won ritten in het Critérium International en Ronde van Polen en zegevierde in het Kampioenschap van Nederland tijdrijden. Tussendoor zorgde hij ook nog voor winst in de GP van Zottegem. Ook in de Giro deed hij van zich spreken met 8ste en 13de plaatsen in de tijdritten. Heel Nederland droomt stilletjes van een toekomstig Tourwinnaar. Lees verder...

Tom Boonen

Zelfs zijn manager Patrick Lefevre had bange twijfels over het mogelijke vormpeil van zijn veelgevraagde poulain Tom Boonen, na die barre winter vol afspraken en prijsuitreikingen. Maar de wereldkampioen van Madrid liet gelijk al in Quatar zien dat Lefevre niet hoefde te vrezen: hij was direct alweer klaar om in 2006 de klus voortvarend aan te pakken. Slechts een haperend versnellingsapparaat weerhield hem in de kermisronde van het oliestaatje de honderd procent score te behalen. Nadat hij tussendoor in Brussel bij de Belgische kroonprins Filip de Trofee voor Sportverdienste had opgehaald, vloog hij door naar de Ruta del Sol, waar hij op een sprinter van een ander kaliber botste : Alessandro Petacchi. Twee keer achter elkaar moest Tornado Tom in het stof bijten ten opzichte van de Italiaan, maar uiteindelijk wist hij zijn voorwiel toch een keer een zuchtje sneller dan de man van La Spezia over de eindstreep te duwen. "Ik mocht doodvallen, hij zou nooit passeren!",  klonk het verbeten na zijn revanche in Sevilla. Om er relativerend aan toe te voegen: "Ik kan het blijkbaar nog een beetje." Met het oog op Milaan-San Remo, hét eerste grote doel van beide topsprinters dit voorjaar, begint er dus een aardige rivaliteit te ontstaan. Petacchi betweerde al voor de Ruta del Sol niet bang te zijn voor Boonen en de Belg beweerde na afloop dat de Italiaan in Spanje drie dagen lang alleen maar aandacht had gehad voor zijn achterwiel. "Dat is geen teken van respect, maar van gemakzucht, sneerde de wereldkampoen richting Ale-Jet. Dat kan straks nog leuk worden op zaterdag 18 maart op de via Roma in San Remo ...

Agritubel en Valenciana krijgen wild cards voor Tour de France 2006

De organisatie van de Ronde van Frankrijk heeft twee wildcards toegekend voor de komende editie van de wielerronde. Het Franse Agritubel en het Spaanse Communidad Valenciana mogen meerijden.

De twintig Pro Tour-formaties, waaronder de Nederlandse Rabobankploeg, hebben automatisch toegang tot de belangrijkste wielerkoersen.

Net als in de afgelopen jaren start de Tour de France met 22 ploegen. De proloog wordt op 1 juli in Straatsburg verreden.

Australiër William Walker wordt prof bij Rabo Wielerploeg

William Walker zal nog gedurende het huidige wielerseizoen de overstap maken van het Rabo Continental Team naar het Rabo ProTeam. De regerend Australisch beloftenkampioen volgt daarmee de weg die ook de Nederlandse oud-wereldkampioen bij de junioren Kai Reus gaat afleggen. Algemeen directeur Theo de Rooij van de Rabo Wielerploegen heeft met Walker (20 jaar) overeenstemming bereikt over een profcontract dat loopt tot en met 31 december 2008. In onderling overleg zal de overstap vermoedelijk halverwege het seizoen 2006 worden gemaakt. Tijdens het laatste Wereldkampioenschap voor renners onder 23 jaar, vorig jaar in Madrid, pakte Walker het zilver in de wegwedstrijd. Begin januari van dit jaar won hij als belofte de strijd om het Australisch wegkampioenschap. William Walker is bezig aan zijn tweede seizoen bij Rabobank. Vlak voor zijn komst naar de formatie van Nico Verhoeven was hij in 2004 beloftenkampioen tijdrijden