Renners dreigen Giro-presentatie te boycotten

Het lijkt erop dat het niet druk wordt op de presentatie van de Ronde van Italie. Grote namen, zoals Damiano Cunego, Danilo Di Luca, Alessandro Petacchi en Gilberto Simoni (al eens positief op gebruik van cocaine), hebben al aangeven er niet bij te zulen zijn.

De renners zijn niet te spreken over de manier waarop de internationale media bericht over Operación Puerto. Het wielrennen wordt teveel in een negatief daglicht gebracht, terwijl er in andere sporten ook veel doping wordt gebruikt, vinden de coureurs.

Twee ProTour licenties voor vier gegadigden

Aankomende weken zal duidelijk worden welke teams er met de laatste twee ProTour licenties vandoor gaan. Unibet.com, Barloworld, Astana, en Manolo Saiz zijn nog in de race voor de felbegeerde plaatsjes.

Tot nog toe hebben Unibet.com en Barloworld voldaan aan de verplichtingen van de UCI. Manolo Saiz heeft nu nog een ProTour licentie in handen maar nog geen ploeg. Zoals eerder gemeld zijn de kansen voor Astana kleiner geworden.

Ook traditionele wielerlanden tegen UCI Pro Tour

De nationale bonden van Frankrijk, Spanje, Italie en Belgie  - landen die te benoemen zijn als de traditionele wielerlanden - hebben zich uitgesproken tegen de Pro Tour. Datzelfde deden Luxemburg en Oostenrijk. Met hun uitspraken schaart dit zestal bonden zich achter de organisatoren verenigd in het AIOCC. Deze vereniging besloot onlangs naar de Europese Commissie te stappen om stappen te ondernemen tegen het besloten karakter van de Pro Tour. Zij zijn van mening dat dit de andere wedstrijden op de internationale kalender onnodig benadeeld.

Geen Pro Tour-licentie Astana wielerploeg van Vinokourov?

De aanvraag voor de Pro Tour-licentie van Astana is door de UCI in eerste instantie negatief beoordeeld. Problemen met de bankgarantie worden daarbij als reden aangegeven. Er is geld beschikbaar van de geldschieters uit Kazachstan, maar de financiele constructie waarmee de ploeg werkt, kon geen genade vinden in de ogen van de internationale wielerenunie. Daarmee zijn er nog drie kandidaten voor de twee vrijgekomen Pro Tour-tickets voor 2007: Unibet, Barloworld en de ploeg waarmee Manolo Saiz nog op de proppen moet komen. Er is overigens nog een kleine kans dat Astana - de ploeg van Vinokourov, Savoldelli en Kloden - bij een laatste vergadering van de licentiecommissie op 7 december alsnog een licentie krijgt verstrekt. Het is dus zaak voor de ploeg van manager Marc Biver om snel orde op zaken te stellen.

Sevilla en T-Mobile niet voor rechter

De Spaanse wielrenner Oscar Sevilla en zijn voormalige werkgever T-Mobile zouden maandag voor de Spaanse rechter de degens kruisen over het ontbinden van het contract van de coureur. Dit  gebeurde naar aanleiding van Sevilla's vermeende betrokkenheid bij de dopingaffaire rond de Spaanse arts Fuentes. Beide partijen hebben echter vandaag een overeenkomst bereikt, waarin het contract van Sevilla wordt afgekocht. Eerder gebeurde hetzelfde met de arbeidsovereenkomst van Jan Ullrich. Sevilla verklaarde aan de Spaanse media nog eens dat hij niet schuldig kan worden bevonden aan het gebruik van bloeddoping en dat zijn advocaten dat desnoods zouden aantonen.

Vredeskoers verliest hoofdsponsor

Skoda zal komend jaar niet opnieuw als hoofdsponsor fungeren van de Vredeskoers. Daarmee moet deze beroemde etappewedstrijd door het voormalige Oostblok op zoek naar een nieuwe geldschieter. De organisatie heeft al laten weten ervan uit te gaan dat de wedstrijd in 2007 doorgang zal vinden. Vorig jaar nog werd de wedstrijd geschrapt vanwege financiele en organisatorische redenen. Als de Vredeskoers wordt verreden, dan telt de wedstrijd komend jaar negen ritten. Begonnen wordt op 19 mei in het Tsjechische Znojmo, de laatste etappe finisht op 27 mei in het Duitse Magdeburg. In de tussentijd moeten dan ruim 1500 kilometers zijn afgelegd.

Rabobank wielerploeg op survivalkamp

Een CSC-survival in militaire outfit komt er niet aan te pas, maar de renners van het Rabobank Pro Tour Team zijn wel een aantal dagen bijeen in Limburg voor een teambuildingsbijeenkomst. Dit gebeurde op initiatief van ploegleider Erik Dekker. Dagelijks staan er volgens De Telegraaf mountainbiketochten op het programma, maar gisteren werd er ook een klimwand beklommen. Op Denis Menchov (wiens vrouw elk moment kan bevallen), Mauricio Ardilla, Graeme Brown en Matthew Hayman na was de gehele ploeg aanwezig.

Ullrich niet welkom in Ronde van Duitsland

Wielrenner Jan Ullrich is komend seizoen niet welkom in de Ronde van Duitsland. Dat zegt organisator Kai Rapp in de Duitse krant Kölner Stadt-Anzeiger. Rapp wil de voormalig winnaar van de Tour de France weren omdat hij deze zomer genoemd werd in het Spaanse dopingschandaal rond dokter Eufemiano Fuentes.

Ullrich heeft voor komend seizoen nog geen onderdak, maar is volgens eigen zeggen wel met een aantal ploegen in gesprek. Maar ook als Der Jan voor 2007 een nieuw onderkomen vindt, gaat Rapp 'tot het uiterste' om hem niet aan de start te krijgen. De Italiaan Ivan Basso, die ook werd genoemd in de dopingzaak, is evenmin welkom in de ProTour-koers.

De Ronde van Duitsland staat volgend jaar van 8 tot en met 16 augustus op het programma. Het afgelopen jaar werd de wielerronde gewonnen door de Duitser Jens Voigt.

Alessandro Ballan en Paolo Bettini in de prijzen

Paolo Bettini was de allerbeste in 2006. De 32-jarige Italiaan ontving vandaag namelijk de Vélo d'Or, de trofee voor de meest succesvolle wielrenner van het seizoen. 'Il Grillo' dankt deze uitverkiezing voornamelijk aan zijn sterke najaar, waarin hij eindelijk - na de mondiale titel tien jaar tevergeefs te hebben nagejaagd - in Salzburg de wereldtitel ophaalde en op emotionele wijze de winst pakte in de Ronde van Lombardije. Ook wist hij dit jaar het Italiaans kampioenschap op de weg op zijn naam te schrijven, evenals één rit in zowel de Giro d'Italia als de Vuelta. ,,"Ik ben ontzettend blij met deze trofee. Het is een eer om mezelf naast zulke grote namen (in de erelijst, red.) te voegen, vooral Mario Cipollini, de laatste Italiaanse winnaar (2002)", aldus Bettini. De Toscaan (68 punten) bleef in de rangschikking de Spanjaard Alejandro Valverde (56 punten) en de Zwitser Fabian Cancellara (49 punten) voor. De Franse equivalent van de prestigieuze prijs, die in 1992 in het leven werd geroepen door het Franse maandblad Vélo Magazine, ging naar mountainbiker Julien Absalon, die dit seizoen niet alleen het EK en WK won, maar ook de wereldbeker.  Ook het sterke seizoen van Alessandro Ballan bleef niet onopgemerkt. De 27-jarige Italiaan ontvangt komende vrijdag in eigen land namelijk de oscar 'TuttoBici' 2006, de prijs voor de beste Italiaanse wegrenner van het voorbije wielerjaar. De coureur uit Castelfranco Veneto kende dit seizoen een sterk voorjaar, waarin hij niet alleen de Trofeo Laigueglia won, maar ook uitermate goed voor de dag kwam in de voorjaarsklassiekers, getuige zijn korte noteringen in Milaan - San Remo (8), de GP E3-Harelbeke (2), de Ronde van Vlaanderen (5) en Parijs-Roubaix (3).

Rabobank wielerploeg en Skil-Shimano in Qatar

Tijdens de Ronde van Qatar zullen de twee Nederlandse profploegen - de Rabobank wielerploeg en Skil-Shimano - hun opwachting maken. In totaal worden er elf Pro Tour ploegen (waaronder Rabobank) aan de start verwacht in deze etappewedstrijd, die voor 28 januari tot en met 2 februari op de kalender staat. Ook zijn er enkele pro continental teams (als Skil-Shimano) en zelfs enkele landenteams geinviteerd door organisator ASO. Het is nog onzeker of Tom Boonen - vorig jaar goed voor vijf ritzeges in de zesdaagse ronde - zijn opwachting zal maken. Is dat wel het geval, dan krijgt hij de zeges zeker niet cadeau, want Alessandro Petacchi heeft al wel toegezegd naar het Midden Oosten af te reizen.

Plouay wil opnieuw WK organiseren

Het Franse Plouay heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het wereldkampioenschap wielrennen. Nadat deze stad in Bretagne de wereldtitelstrijd mocht organiseren in 2000, heeft men nu het vizier gericht op het jaar 2012. In Plouay wonnen destijds Romans Vainsteins bij de mannen en Svetlana Stahurskaia bij de vrouwen. Chantal Beltman veroverde dat jaar de zilveren medaille. Bij de junior-vrouwen was er op de tijdrit brons voor Bertine Spijkerman. Voor de komende drie jaren zijn de WK's vergeven aan respectievelijk Stuttgart (2007), Treviso (2008) en Mendrisio (2009). Er wordt verondersteld dat de regenboogtrui in 2010 in Azie of Australie betwist zal worden.

Jaarlijks wordt in Plouay de ProTour-wedstrijd GP de Plouay verreden. In 2006 won de Italiaan Vicenzo Nibali de wedstrijd.

Tinkoff wielerploeg rekent niet meer op Duitse wielrenner Jan Ullrich

Tinkoff Credit Systems rekent niet meer op de komst van Jan Ullrich. "Ik denk niet dat hij geïnteresseerd is", verklaart Omar Piscina, teammanager van de Italiaans-Russische wielerploeg, dinsdag. "Het is meer dan een maand geleden sinds we voor het laatst met elkaar hebben gesproken. Ik denk dat dit waarschijnlijk genoeg zegt."
Ullrich maakte maandag op zijn eigen website bekend dat hij met een aantal ploegen en sponsoren in gesprek is voor zijn terugkeer volgend seizoen in het wielerpeloton. Piscina denkt niet dat de Duitser het op dat moment over Tinkoff had. "Hij moet zeker over andere ploegen hebben gesproken, gezien de lange tijd die is verstreken sinds ons laatste gesprek."

Tinkoff contracteerde vorige week de Amerikaan Tyler Hamilton. De ploeg verwacht niet meer grote namen binnen te halen. "Het is voor 99 procent zeker dat het bij een ploeg van zeventien renners blijft", zegt Piscina. Tinkoff heeft voor komend seizoen geen ProTour-licentie en kan hierdoor alleen met wildcards aan de grote koersen meedoen.

Zesdaagse van Rotterdam

Twee jaar geleden vond na 17 jaar afwezigheid voor het eerst weer de Zesdaagse van Rotterdam plaats. De revival was direct een succes: het publiek genoot met volle teugen van het wielerspektakel op de baan de sfeer er omheen, maar ook de sponsoren waren dik tevreden want gezelligheid was troef in hun loges en op het gehele middenterrein. De tweede editie ging eveneens als zeer succesvol de boeken in, mede dankzij de nieuwe hoofdsponsor Rabobank Rotterdam. Met ruim 32.000 bezoekers, een overweldigende belangstelling vanuit het bedrijfsleven voor loges en overige hospitality arrangementen én lovende recencies in de media, staat één ding vast: de jarenlange wielertraditie uit de jaren '70 en '80 wordt definitief voortgezet in de jaren 2000. Van 4 tot en met 9 januari 2007 wordt het wielerspektakel voor de 25e keer georganiseerd!

De Rabobank Zesdaagse van Rotterdam staat garant voor zowel topsport als amusement. Met vaste onderdelen als de Familiedag, de Horeca-avond en natuurlijk weer de alom geprezen finaleavond. Spanning op de baan, ontspanning op alles dat naast, voor en achter de baan plaatsvindt. Op en top sfeer, daar kunt u van verzekerd zijn!

Baanrenner Slippens verwacht nog geen rentree tijdens Zesdaagse Rotterdam

Baanrenner Robert Slippens is pessimistisch over zijn kansen om in de eerste week van januari te vertrekken in de Zesdaagse van Rotterdam. ,,Dat gaat heel moeilijk worden'' aldus de pistier, die eind oktober bij een val in de Schaal Sels tien gebroken ribben, een sleutelbeenbreuk en een geperforeerde long opliep. Met name die laatste kwetsuur speelt hem nu parten. ,,De breuken zijn allemaal genezen, maar ik moet de longcapaciteit stapje voor stapje weer opbouwen. In het begin ging het herstel snel, nu zal ik tevreden moeten zijn met elke keer een lichte vooruitgang. Al met al geen ideale situatie om er straks al in Rotterdam te staan. Ik wil niets liever, maar dan moet het herstel wel sneller gaan dan nu het geval is.'' Slippens heeft met het wereldkampioenschap op Mallorca een belangrijk alternatief doel in zijn hoofd. Ik moet eind maart, begin april klaar zijn om in ieder geval een poging te wagen. Ik zal gretig en fris zijn, maar mis natuurlijk wel wedstrijdritme.'' Slippens zat deze maand voor het eerst weer op de fiets. Tot zijn rentree rijdt zijn vaste zesdaagsemaatje Danny Stam tezamen met Peter Schep.

UCI wil de Ronde van Spanje inkorten

Als het aan de UCI ligt, is de Ronde van Spanje vanaf 2008 geen drie maar twee weken lang. Dit heeft de internationale wielerunie aan de Spaanse organisatoren laten weten per brief. De UCI wil op die manier de Ronde van Duitsland op een betere plek op de kalender krijgen door een verhuizing naar september. De Vuelta-organisatie heeft al laten weten niet te willen nadenken over dit voorstel. De Pro Tour van de UCI en de grote ronden maken vanaf het invoering van de superreeks al ruzie over wie de macht heeft in de wielersport.

Veldrijder Richard Groenendaal voorlopig aan de kant

Veldrijder Richard Groenendaal rijdt tot half december geen wedstrijden meer. De veldrijder van de Raboploeg heeft besloten een aantal weken rust te nemen. Het kostte hem de afgelopen periode te veel moeite een veldrit uit te rijden. Zondag stapte Groenendaal af in de race om de Superprestige in Gieten.

Groenendaal zegt dinsdag op zijn website dat er geen duidelijke aanwijsbare redenen zijn voor de mindere wedstrijden. Hij gaat ervan uit een virusje te hebben opgepikt. Hij laat dat nog uitzoeken. Omdat hij voor de wereldranglijst al veel te weinig punten heeft en na afgelopen zondag in de Superprestige ook nog weinig kan goedmaken, heeft hij besloten een pauze in te lassen.

Baanrenner Theo Bos presenteert nieuwe fiets

Als Theo Bos straks in Peking verliest is hij verslagen door een betere renner. Dat zei Charles van Commenée dinsdag bij de presentatie van Bos' nieuwe fiets, door fietsenfabrikant Koga in samenwerking met TNO en DSM ontwikkeld. Over materiaal en begeleiding heeft de wereldkampioen sprint niets meer te klagen. De technisch directeur van NOC*NSF was in Alkmaar present bij de voorstelling van de baanploeg voor het komende seizoen. Blikvanger was uiteraard Bos, die vol trots het prototype van zijn nieuwe karretje demonstreerde. „Dit is de beste fiets waarop ik ooit gezeten heb.”

Michael Boogerd opnieuw wielrenner van het jaar

Michael Boogerd is maandagavond in Den Bosch voor de vijfde keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. De oud-renners verenigd in de Club 48 en lezers van het blad Wieler Magazine verkozen de Hagenaar boven baanwielrenner Theo Bos en de dit jaar op de weg debuterende Maarten Tjallingii.

Bij de vrouwen was de titel zoals verwacht voor Marianne Vos. De pas 19-jarige renster uit Babyloniënbroek werd dit jaar zowel in het veld als op de weg Europees- en wereldkampioene. Chantal Beltman en Suzanne de Goede waren de andere genomineerden. Sebastian Langeveld werd gekozen tot de belofte van het jaar. Bart Brentjens was welhaast traditiegetrouw de beste in de offroad-categorie.

Lees verder...

Dopinglab geeft fout toe in dopingzaak Floyd Landis

Een steun in de rug voor Floyd Landis. Het laboratorium dat de positieve dopingtest van de Amerikaanse wielrenner uitvoerde, heeft woensdag toegegeven een fout te hebben gemaakt bij de nummering van de monsters. "Maar dat betekent niet dat de positieve stalen niet van Landis afkomstig zijn", zei directeur Jacques de Ceaurriz.

Landis maakte onlangs op zijn website wereldkundig dat geknoeid was met de nummers van de urinestalen. Hij bracht dit jaar in de Tour de France de gele trui naar Parijs, maar niet veel later werden bij hem afwijkende testosteronwaarden geconstateerd.

Bruyneel blij met Basso bij Discovery

Ploegleider Johan Bruyneel toonde zich woensdag op een persconferentie blij met de komst van wielrenner Ivan Basso naar Discovery Channel. "We zijn heel blij dat Ivan bij ons komt. We kijken er naar uit om hem op 3 december in het trainingskamp in Austin te verwelkomen." De Italiaanse renner tekende voor twee jaar bij de Amerikaanse formatie.

Woensdag meldde de Gazzetta dello Sport dat Basso, dit jaar winnaar van de Giro d'Italia, voor drie jaar bij Discovery zou tekenen. Het werden er uiteindelijk twee. Basso kwam aan de vooravond van de Tour de France onder vuur te liggen toen zijn naam werd genoemd in het dopingschandaal rondom de Spaanse ploegarts Eufemiano Fuentes. Hij kreeg van zijn ploeg CSC een startverbod en kwam sindsdien niet meer in actie. In oktober besloot de Italiaanse wielerbond Basso niet te vervolgen, waarna de Italiaan weer mocht fietsen. Hij kon echter niet meer rekenen op steun van ploegleider Bjarne Riis van CSC en ontbond zijn contract bij de Deense equipe.

Ivan Basso naar wielerploeg Discovery Channel

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso komt de komende drie seizoenen uit voor de Discovery Channel wielerploeg. "Het is beklonken", zegt zevenvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong woensdag in de Gazzetta dello Sport. "We hebben een akkoord bereikt." Volgens de manager van Basso, Giovanni Lombardi, wordt de overeenkomst later op de dag officieel gemaakt.

Drie weken geleden stapte Basso op bij Team CSC vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal, dat hem eerder deelname aan de Tour de France kostte. Nog dezelfde week werden door de Italiaanse wielerbond alle aanklachten tegen hem ingetrokken. Naar verluidt gaat Basso bij Discovery, dat al een paar jaar interesse in hem heeft, in drie jaar tijd 4,69 miljoen euro verdienen.

Talent Jos van Emden langer bij Rabobank

Wielrenner Jos van Emden heeft woensdag een nieuw contract tot en met 2008 getekend bij de Rabobank wielerploeg. De oude verbintenis van het 21-jarige talent liep tot eind 2007. Van Emden maakt deel uit van het Rabo Continental Team. In zijn eerste jaar bij de ploeg pakte hij acht overwinningen. Op het afgelopen WK voor beloften in Salzburg werd hij zevende.

Van Emden won dit jaar een rit en het eindklassement in de Roserittet en de Triptyque des Barrages. Daarnaast schreef hij etappes in de Tour de Normandie, de Tour du Loir-et-Cher en de GP Tell op zijn naam.