Rabo-renner Jos Van Emden breekt sleutelbeen

Wielrenner Jos van Emden heeft dinsdag tijdens de eerste gezamenlijke training van het Rabo Continental Team zijn sleutelbeen gebroken. Van Emden kwam in de buurt van Baarle Nassau tijdens een veldrittraining ongelukkig ten val. De nummer zeven van het WK voor beloften dit jaar moest worden afgevoerd naar een ziekenhuis in Tilburg.

Erik Zabel nog twee jaar in het peloton

Erik Zabel is met zijn 37 jaren één van de meest ervaren coureurs in het huidige profpeloton, maar in zijn ambities is de Duitse sprinter nog altijd een jonge hond. De vice-wereldkampioen maakte dan ook bekend dat hij pas eind 2008 een einde aan zijn loopbaan wil maken. De renner van Milram kijkt in de tussentijd gretig uit naar het volgende seizoen, waarin hij Milaan-San Remo voor een vijfde keer hoopt te winnen. ,,En als het mij niet lukt, dan hoop ik dat mijn ploeggenoot Alessandro Petacchi de zege pakt'' deelde hij desgevraagd mee aan Cyclingnews.com

Rabobank wielerploeg met Ardila en Brown naar de Giro

De Rabobank wielerploeg speelt de Colombiaan Mauricio Ardila en de Australier Graeme Brown uit als kopmannen in de Giro 2007. Ook het afgelopen seizoen vertrok dit duo in de Giro om voor Rabo succesvol te zijn. Maar Ardila kwam toen in april, na een voorbereiding in eigen land, met een belabberde vorm naar Europa. ,,Zo deed hij het ook in 2005 en toen eindige hij op het podium in de Giro'', verklaarde Theo de Rooij, directeur van de Rabo Wielerploegen. ,,Nu gaan we het anders aanpakken en rijdt hij een volledig wedstrijdprogramma in Europa.'' Sprinter Graeme Brown was in 2006 lange tijd vrijwel onzichtbaar. In augustus kreeg hij te horen dat hij uit mocht kijken naar een andere ploeg. ,,Maar toen won hij twee ritten in de Deutschland Tour. Daarmee greep hij zijn laatste kans. We hopen dat hij nu voor ons wederom succesvol kan zijn'', aldus De Rooij. Brown, die veel last had van de luchtwegen, onderging overigens onlangs een operatie aan de huig en kreeg tevens een neuscorrectie. Allemaal met als doel om hem letterlijk meer lucht te verschaffen.

Organisatoren Eneco Tour voor de rechter

Het twee jaar geleden tot stand gekomen verstandshuwelijk tussen de Belgische en de Nederlandse vertegenwoordiging in de Eneco Tour lijkt deze week voor de rechter te stranden. De Nederlandse organisator Henk van Mulukom daagt namelijk zijn Belgische collega Rob Discart voor de rechter. Ook hoofdsponsor Eneco Tour moet voor de rechtbank verschijnen op verzoek van Van Mulukom. De zaakt dient woensdag in Arnhem.

Sprinter Allan Davis gezuiverd van blaam

Allan Davis mag weer fietsen. De Australische sprinter raakte als lid van Liberty Seguros betrokken bij de affaire-Fuentes, maar de bond van zijn land sprak hem wegens gebrek aan bewijs vrij.

Davis reageerde opgelucht op het verdict. ,,Ik ben blij dat ik me weer met wielrennen bezig kan gaan houden." Davis won in zijn loopbaan onder meer ritten in de Ronde van Duitsland en de Eneco Tour.

Wielrenner Thor Hushovd debuteert in 2007 Giro

De Noor Thor Hushovd zal de Giro 2007 rijden. De renner van de Franse Credit Agricole wielerploeg was dit seizoen winnaar van de proloog en de slotrit in de Tour, en reed de Italiaanse Ronde nog niet eerder. 

De afgelopen jaren reed de winnaar van de groene trui in 2005 zich in vorm voor de Tour via de Vierdaagse van Duinkerken, Ronde van Catalonië en de Dauphiné Libéré, maar de renner van Credit Agricole wil nu wel eens kijken hoe hij in de massasprints in Italië uit de voeten kan.

Jan Ullrich in 2007 niet in ProTour

Jan Ullrich heeft de jacht op een plek bij een ProTour-ploeg voor 2007 opgegeven. "Het is wel duidelijk dat er komend seizoen geen plek voor mij is", sprak de Duitse wielrenner maandag tegenover de Franse Sportkrant l'Equipe. Ullrich werd dit jaar ontslagen door T-Mobile vanwege betrokkenheid bij het grote Spaanse dopingschandaal.

De Tour de France-winnaar van 1997 hoopt na 2007 alsnog terug te keren op het hoogste niveau. "Ik wil nog minstens één seizoen fietsen. Ik wil een tweede kans, zodat ik nog een keer een grote ronde als de Giro kan rijden."

Ullrich, die altijd heeft ontkend doping te hebben gebruikt, toonde zich in het interview met l'Equipe verbitterd. Volgens de 33-jarige renner is hij met name in zijn thuisland respectloos behandeld. "In de afgelopen periode kookte ik vaak van woede. Ik wilde uitschreeuwen dat alle verhalen over mij leugens waren. De Duitse pers wilde mij beschadigen. Ze verzonnen de meest wilde verhalen."

Ullrich is ook niet te spreken over de organisatie van de Ronde van Duitsland, die enige tijd geleden al liet weten de Olympisch kampioen van 2000 in 2007 niet uit te nodigen. Ullrich wees op het feit dat de Duitse koers vooral door zijn prestaties een populair evenement is geworden. "Sommige mensen hebben een heel kort geheugen."

Theo de Rooij, directeur van de Raboploeg, eist harde lijn tegen dopegebruik

Zal Girowinnaar Ivan Basso, die onlangs in dienst trad bij de Discovery-ploeg van Johan Bruyneel en Lance Armstrong, op geen enkele manier meer betrokken raken bij de geruchtmakende dopingzaak in Spanje? "Ik ben daar niet van overtuigd", zegt Theo de Rooij. "Als er echt niets aan de hand zou zijn, was Basso wel gewoon bij CSC gebleven." Lees verder...

Wielerploeg Discovery Channel ongewenst

De IPCT, de vereniging van ProTourploegen onder leiding van Patrick Lefevere, wil het Amerikaanse Discovery Channel gaan weren. Reden daarvoor is het aantrekken van Ivan Basso. Zij vinden dat geen enkele ploeg renners uit de 'Operacion Puerto' in haar gelederen mag hebben. Ploegen die dit wel doen, moeten door de organisatoren worden uitgesloten.

"Discovery heeft de ethische code overtreden. Die verbiedt de ProTourploegen om renners die betrokken zijn in de zaak-Puerto, aan te trekken", meldden de andere ploegen. Bruyneel antwoordde dat hij meteen een advocaat op deze zaak zet.

Aart Vierhouten (Skil-Shimano)

Wielrenner Aart Vierhouten begint in 2007 aan zijn twaalfde seizoen als beroepsrenner. In 1996 maakte de nu 36-jarige coureur bij Rabobank zijn debuut, om na zes jaar over te stappen naar de Belgische Lotto-ploeg. Meestal fungeerde hij daar als meesterknecht voor kopmannen als Peter van Petegem en Robbie McEwen, maar hij pakte ook zelf zijn zeges mee. Op zijn palmares staan onder meer een etappe in de Rheinland-Phalz Rundfahrt, Groningen-Münster, een etappe in de Ster Elektrotoer en de Noord-Nederland Tour.