Jose de Cauwer opnieuw ploegleider

Jose de Cauwer gaat bij de Predictor-Lotto wielerploeg ook als ploegleider aan de slag. De voormalig bondscoach van de Belgische Wielerbond is bij deze ploeg al actief als jeugdcoordinator. De Cauwer gaat in totaal 70 dagen achter het stuur van de ploegleiderswagen zittting nemen en zal die rol vervullen in onder meer de Ster van Besseges en de Ronde van Georgia

Zwitser Clerc wil Gent-Wevelgem winnen

Aurélien Clerc heeft zijn oog laten vallen op Gent-Wevelgem. De Zwitser wil dit jaar een goede klassering neerzetten in deze Belgische ProTourwedstrijd en als het een beetje meezit zelfs winnen! De renner van de Bouygues wielerploeg wil zich ook tonen in de Ronde van Zwitserland, want voor eigen volk winnen is voor elke renner een droom.

Hinault: "Ullrich is een bedrieger"

De vijfvoudige tourwinnaar Bernard Hinault noemt de Duitser Jan Ullrich een "bedrieger". Ullrich wordt er door de Duitse justitie van verdacht betrokken te zijn in een bloeddopingschandaal. "Op dit moment is hij een bedrieger, verklaarde de Fransman in het Duitse magazine Sport-Bild. Het is aan hem om te bewijzen dat er niet wordt bedrogen. Hij ontgoochelde me. Ik had nooit gedacht dat hij zich met zulke zaken zou bezighouden. Maar tegenwoordig valt er veel geld te rapen in de wielerwereld. En daar blijken alle middelen goed voor." Lees verder...

Belgische wielrenners dienen aanklacht in

De Belgische bond van wielrenners (KBWB) sleept de krant Het Laatste Nieuws voor de Raad voor de Journalistiek. De renners zijn boos over de berichtgeving van journalist Maarten Michielssens, die ook individueel wordt aangeklaagd, over ploegmanager Patrick Lefevere (Quick-Step). Lefevere werd in het dagblad beschuldigd van dopingpraktijken. De KBWB is uiteraard niet blij met de beschuldigingen, maar is vooral verbolgen over de wijze waarop deze werden geuit. Als de krant en de journalist over bewijzen van gestructureerde doping beschikken, moeten ze die tonen, zo vindt de KBWB.

Drie op een rij voor Tom Boonen

De Belgische wielrenner Tom Boonen heeft woensdag voor de derde dag op rij een sprint gewonnen in de Ronde van Katar. De renner zegevierde met zijn ploegmaats van Quick-Step bovendien ook al in de openingsetappe, een ploegentijdrit. Boonen won vorig jaar het eindklassement en vier ritten in de Ronde van Katar. Nu heeft de Belg vanzelfsprekend weer de leiding in het klassement. Boonen versloeg woensdag in de spurt de Australische Raborenner Graeme Brown.

Vuelta start in Drenthe

De Ronde van Spanje start in 2009 in Drenthe. Gedeputeerde Anneke Haarsma (Sport) zei woensdagochtend in het Radio 1 Journaal dat de provincie dinsdag een brief heeft ontvangen waarin de organisatie van de Vuelta het groene licht geeft. Het is voor het eerst dat de Spaanse etappekoers in Nederland start. Na de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië is de Vuelta de belangrijkste etappewedstrijd voor profs.

Raboploeg vraagt renners om DNA

De Rabobank-wielerploeg heeft zijn renners in een brief gevraagd om DNA af te staan. Zo kunnen gerechtelijke en tuchtrechtelijke instanties controleren of de coureurs van de Nederlandse equipe doping hebben gebruikt. De renners zijn niet verplicht om mee te werken, meldt De Telegraaf dinsdag.

Rabobank volgt met de maatregel het verzoek van de AIGCP, de belangenvereniging van profploegen. Ook andere teams die lid zijn van de AIGCP zouden hun coureurs hebben gevraagd om DNA af te staan. Lees verder...

Ullrich bereid tot nieuwe speekseltest

Wielrenner Jan Ullrich is bereid in Duitsland een speekseltest te ondergaan om zijn onschuld te bewijzen in een dopingzaak. Dat heeft zijn advocaat Johan Schwenn dinsdag verklaard. De verklaring volgt op een melding van de aanklager in Bonn dat advocaten van de wielrenner juist weigerden dna-materiaal, dat in Zwitserland was afgenomen, af te staan.

Lees verder...

Rennersraad steunt Unibet.com wielerploeg

De onlangs opgerichte Raad van Profwielrenners (CPA) heeft zich bij haar eerste vergadering uitgesproken tegen het uitnodigingsbeleid van de organisatoren achter de grote ronden. Onlangs maakte ASO (organisator van onder meer de Tour de France) bekend dat Unibet.com niet welkom was in Parijs-Nice. Ook de Giro-organisatie heeft Unibet niet bij haar rijtje zeker startgerechtigde teams staan. De CPA - waar onder andere Thomas Dekker deel van uitmaakt - vindt dat de organisatoren de Pro Tour-regels moet respecteren en Unibet.com moet uitnodigen.

Ronde van Qatar: opnieuw Boonen

Tom Boonen heeft ook de derde rit in de Ronde van Qatar gewonnen. In opnieuw een massasprint klopte hij Petacchi en Eisel.

Boonen lijkt daarmee op weg om zijn prestaties van het vorige seizoen te evenaren, toen won hij alle ritten en het eindklassement. Inmiddels heeft Boonen dus al de ploegentijdrit en de twee ritzeges binnen. In het klassement gaat hij Petacchi en de Jongh vooraf.

Beltran begint in Spanje

Manuel Beltran, voormalig knecht van Lance Armstrong, zal zijn seizoen beginnen in de Vuelta a Castilla y Leon op 26 maart. De nieuwe Liquigasrenner gaat proberen te pieken naar de Tour de France, in de aanloop daarnaar zal Beltran aan de start verschijnen van de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Dauphiné Libéré. Na de Tour de France rijdt hij de in eigen land de Vuelta.

Tour de France voor Montfort ?

De Belg Maxime Monfort (Cofidis) maakt deel uit van de préselectie voor de Ronde van Frankrijk. Daardoor geeft de Waal verstek voor de Giro, aangezien hij zich volledig wil focussen op de Tour. Monfort start zijn seizoen in De Ronde van de Middellandse Zee. Daarna gaat via de Haut Var, de GP Chiasso, Lugano, Parjis-Nice, de GP Cholet, het Critérium International, de Ronde van het Baskenland, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl richting Luik-Bastenaken-Luik.

Botero hoopt op WK in Stuttgart

Santiago Botero, dit jaar rijdend in dienst van Une Orbital, heeft gezegd dit jaar te willen deelnemen aan het wereldkampioenschap in Stuttgart. De Colombiaan wil schitteren in de tijdrit. Ook de Ronde van Colombia staat op het verlanglijstje van de oud-winnaar van het bergklassement in de Tour de France.

Sleutelbeenbreuk Belgische sprinter Tom Steels (Predictor-Lotto)

Tom Steels is het jaar slecht begonnnen. De renner van de  Predictor wielerploeg kwam in de eerste massaspurt in de Ronde van Qatar ten val. Hij kreeg een kwak van Rabo-renner Graeme Brown waardoor Tom Steels ten val kwam. Steels heeft een barst in zijn sleutelbeen opgelopen.

In de spurt, die tevens werd gewonnen door Quick-Step renner Tom Boonen, liep Tom Steels ook al enkele schammen op. Voor Steels is dus de Ronde van Qatar alweer voorbij, de renner vliegt zo snel mogelijk over naar België waar die aan zijn sleutelbeenfractuur zal worden geopereerd.
Lees verder...

Ivan Basso start in Ronde van Californië

Ivan Basso debuteert voor Discovery Channel wielerploeg in de Ronde van Californie. De Italiaan zegt rustig van start te willen gaan op 18 februari en denkt in dienst te gaan rijden van zijn Amerikaanse ploeggenoot Levi Leipheimer. Basso heeft zijn doelen verderop in het seizoen liggen: hij wil zowel de Giro als de Tour op zijn naam brengen in 2007. Ook vorig seizoen was dat de bedoeling maar na zijn zege in de Italiaanse ronde werd hij net voor de Tour de France uit competitie terug getrokken door zijn toenmalige werkgever CSC. Dit vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de dopingaffaire rond de Spaanse arts Fuentes

HLN journalist niet onder de indruk van Lefevere

Maarten Michielssens, de HLN journalist die berichtte over de mogelijke dopingpraktijken van Patrick Lefevere, is niet onder de indruk van de persconferentie van de Quick-Step manager om te laten weten Het Laatste Nieuws en zijn medewerkers voor de rechter te slepen. De journalist wil zijn bronnen niet prijs geven om de identiteit van de getuigen te beschermen.

Michielssens snapt niet dat Lefevere het gesprek met hem uit de weg gaat. ,,Ik heb geen enkele vraag op de persconferentie mogen stellen, daar zal hij zijn redenen wel voor hebben."
Lees verder...

WK Veldrijden : Belg Vervecken prolongeert titel

Met zijn vluchtpoging kreeg Richard Groenendaal dik 40.000 uitzinnige Belgen minutenlang stil. Maar het lukte de Brabantse veldrijder niet het feestje van het thuispubliek in Hooglede-Gits volledig te verstieren. Door zijn val in een door vele buitelingen ontsierd WK bood hij de Belg Erwin Vervecken de kans voor zijn eigen fans zijn tweede wereldtitel op rij te veroveren.

De verrassend sterk rijdende Amerikaan Jonathan Page en de Italiaan Enrico Franzoi vergezelden de Belgische held op het podium. Groenendaal moest zich als beste Nederlander uiteindelijk tevreden stellen met de zesde plaats. In de twee ronden dat Groenendaal op kop lag, was de wereldtitel diverse keren door zijn hoofd geschoten.
Lees verder...

Veldrijder Richard Groenendaal op zoek naar nieuwe sponsor

Richard Groenendaal gaat op zoek naar een nieuwe sponsor. De Nederlandse smaakmaker bij de WK veldrijden heeft van de Raboploeg wel een nieuwe aanbieding gekregen, maar die was beduidend lager dan zijn huidige verbintenis. Het stelt Groenendaal vooral teleur dat de ploegleiding geen rol voor hem weggelegd ziet na zijn actieve loopbaan.

„Ik ga nog twee jaar door en had daarna graag iets in de begeleiding van de crossers willen doen, maar de ploeg staat daar niet voor open. Dat doet mij nog meer pijn dan die verlaagde aanbieding. Met mijn know-how en ervaring kan ik van waarde zijn, maar dat kan nog wel ergens anders.”

Polsbreuk voor veldrijder Bart Wellens

Bart Wellens kwam op het WK veldrijden in Hooglede-Gits zwaar ten val en brak daarbij zijn pols. Het seizoen van de Belg is voorbij.

"Mijn pols is fel gezwollen en op het einde kreeg ik zelfs mijn fiets niet meer op mijn schouders", sprak Wellens na afloop van de regenboograce. Ondanks de pijn reed de Belgische kampioen de wedstrijd toch nog uit. Hij eindigde zelfs knap op een vierde plaats.

Ronde van Qatar : Tom Boonen verslaat Petacchi

De Belgische sprinter Tom Boonen van de Quick Step wielerploeg heeft de eerste etappe in de Ronde van Qatar gewonnen. Hij klopte in de eindsprint zijn Italiaanse rivaal Alessandro Petacchi. De derde plaats was voor Greame Brown, renner van de Rabobank wielerploeg. Boonen neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Steven de Jongh. Deze ging aan de leiding na de ploegentijdrit, die door Quick Step werd gewonnen.

Nog geen duidelijkheid over dopingzaak Jan Ullrich

De meeste renners hebben hun vonnis al gekregen of waren onschuldig in het dopingschandaal Operacion Puerto. Maar over Jan Ullrich is nog steeds niks bekend. Is de Zwitserse bond al verder of weten ze nog steeds weinig? Antwoord op de vraag is makkelijk: de Zwitserse bond is nog steeds bezig alle bewijzen tegen de Duitser rond te krijgen. Bernard Welten, die zich bezig houdt met de zaak namens de Zwitserse bond, zal deze week bekend maken of het onderzoek naar de Duitser zal worden heropend. Voordat dit zal gebeuren, zal eerst het 2500 pagina`s dikke dossier van Fuentes moeten worden vertaald in het Duits. Het dossier ligt nu op tafel bij de officier van justitie in Bonn. Jan Ullrich heeft inmiddels zijn advocaten de opdracht gegeven om een fikse schadeclaim voor te bereiden in het geval dat het dossier geen uitsluitsel zal geven over de nog ploegloze renner. Ook vandaag dus nog duidelijkheid over 'Der Jan'...

Ook Frank Vandenbroecke aan de doping ?

Het regent momenteel dopingzaken in België. Na het nieuws over Patrick Lefevere en Johan Museeuw staat donderdag Frank Vandenbroucke op de voorpagina. De wielrenner van Acqua & Sapone is verdachte in een onderzoek naar doping in de fitnesswereld. Dat maakte het parket van Dinant bekend.

Vorig jaar werden er elf mensen uit de bodybuildingwereld opgepakt voor het handelen in doping en er bleek een link te zijn met de wielerwereld. Zo zou Vandenbroucke in 1999 doping hebben gekocht van bodybuilders. De Belg werd woensdag urenlang ondervraagd, maar ontkent alle aantijgingen.

Vandenbroucke is ook nog verwikkeld in een andere dopingzaak die tegen hem werd aangespannen nadat er in 2002 verboden middelen in zijn huis werden aangetroffen.

Geen straf voor Oscar Pereiro

De mogelijke Tourwinnaar Oscar Pereiro hoeft niet te vrezen dat zijn positieve plas in de Ronde van Frankrijk gevolgen zal hebben. De Franse dopingjagers van de AFLD hebben zijn dossier en dat van negen andere renners gesloten na bestudering van hun medische gegevens.
Pereiro, tweede achter de van doping verdachte Amerikaan Floyd Landis, was in opspraak gekomen na publicaties in de Franse krant Le Monde. Daarin werd gemeld dat de AFLD sancties wilde nemen omdat de Spanjaard de gevraagde medische informatie niet had opgestuurd. Pereiro mag met toestemming van de internationale wielrenunie UCI salbutamol gebruiken tegen astma, maar de Fransen wilden bewijzen zien. Die lieten lang op zich wachten. De UCI zei vorige week al dat de slordigheid van Pereiro de wielersport had geschaad maar vond ook de handelwijze van de Fransen niet netjes.

18 Pro Tour Teams in Giro

De organisatie van de Giro 2007 zal maar achttien Pro Tour-ploegen uitnodigen om deel te nemen aan de Italiaanse ronde. Dat heeft Giro-directeur Angelo Zomegnan gisteren verklaard op de presentatie van Team Tinkoff. Deze Russiche ploeg is volgens hem grote kanshebber voor één van de vier wildcards die de Giro nu aan pro continental formaties wil uitdelen. Daarmee wordt opnieuw een bom onder de Pro Tour gelegd, eerder weigerde de organisatie van Parijs-Nice (Tour-organisator ASO) al om alle twintig ploegen toe te laten tot hun wedstrijd. Op 12 februari worden bekend gemaakt welke ploegen welkom zijn in de Ronde van Italie.

Wielinga rijdt Ronde van Quatar

Remmert Wielinga zal in de Ronde van Qatar zijn eerste wedstrijdkilometers in dienst rijden van Saunier Duval, dit doet hij samen met twee andere nieuwkomers binnen de Spaanse ploeg: Raivis Belohvosciks en Jesús del Nero. De rest van de ploeg zal bestaan uit: Francisco Ventoso, David Cañada, Ángel Gómez "Litu", Peter Mazur en Luciano Pagliarini.

Hondo maakt rentree in Driedaagse de Panne

Danilo Hondo, de wederom geschorste Duitser uit de nieuwe Tinkoff-formatie, zal zijn seizoen beginnen in de Driedaagse van de Panne. De sprinter was tot 1 april geschorst en De Panne zal aanvangen op 3 april.

Sosenka naar Poolse wielerploeg

Het officiële bericht heeft ons bereikt dat Ondrej Sosenka volgend jaar uit zal komen voor de Poolse ProContinentale ploeg Intel-Action. De 31-jarige houder van het werelduurrecord kreeg geen contractverlenging bij Acqua & Sapone. Dat de Tsjech naar Intel-Action zou vertrekken was al enige tijd een formaliteit.

Verbrugghe maakt rentree in Italië

Rik Verbrugghe wil zijn seizoen aanvatten in Milaan-Turijn op 10 maart. Dit zou zijn eerste wedstrijd weer zijn sinds zijn val in de voorbije Tour de France. Dit jaar wil hij deelnemen aan de Tour en de Vuelta, in beide rondes start hij om een etappezege te grijpen. De Waal liet verder weten zich thuis te voelen bij Cofidis en verbaasd te zijn over de verhalen omtrent Lefevere. Het Franse Cofidis werd donderdag gepresenteerd.

Oud-wielrenner Johan Museeuw bekent gebruik van doping

De Belgische oud-wielrenner Johan Museeuw heeft toegegeven doping te hebben gebruikt. Dat meldt het Belgische Sporza. Hij legt per direct zijn functie als pr-functionaris van de Belgische wielerploeg Quick-Step Innergetic neer.

"Ik wilde mijn loopbaan in schoonheid afsluiten," aldus Museeuw op een persconferentie in Kortrijk. "Daarom deed ik dingen die niet konden."

"In de voorbereiding op enkele belangrijke wedstrijden heb ik het sportieve spel niet altijd honderd procent eerlijk gespeeld", geeft Museeuw nu toe. De West-Vlaming moet zich binnenkort voor de rechtbank verantwoorden inzake zijn betrokkenheid in de dopingzaak rond dokter Landuyt.

Museeuw won tijdens zijn loopbaan drie maal de kasseienklassiekers Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. In 1996 werd hij wereldkampioen. Museeuw nam op 2 mei 2004 afscheid van de wielersport. Hij wordt momenteel door het Belgische gerecht ook vervolgd voor EPO bezit. Hij werd op 8 oktober 2005 al voor twee jaar geschorsd voor vermeend dopinggebruik. Eerder vandaag kwam een ander Quickstep-teamlid al in opspraak, namelijk Patrick Lefevre, lees daarvoor de overige nieuwsberichten die vandaag geplaatst zijn.

Veel toprenners in Spaanse wielerkoers Ruta del Sol

De Ruta del Sol (2.1) rekent dit jaar op de deelname van een aantal grote vedettes uit het profpeloton. Oscar Freire, Max van Heeswijk, Gilberto Simoni, Iban Mayo, Tom Boonen en Robbie McEwen heeft de organisatie voorlopig vast weten te leggen. Ook werd bekend dat de etappes vroeg in de middag zullen finishen, al voor de klok van drie uur. De Ruta del Sol, ook wel bekend als Vuelta a Andalucía, gaat van start op 18 februari en eindigt op 22 februari.

Rebellin wil heuvelklassiekers opnieuw winnen

De Italiaan Davide Rebellin richt zich in 2007 volledig op de heuvelklassiekers, net zoals afgelopen jaar. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik behoren tot zijn doelstellingen.

In 2004 pakte de Italiaan alle drie de heuvelklassiekers. Helaas voor de Nederlanders onder ons, versloeg David Rebellin twee keer huidig Nederlands kampioen Michael Boogerd. In beide klassiekers mocht Michael Boogerd als tweede het podium opklimmen.

Nieuwe Duitse wielerkoers in de UCI ProTour ?

Rund um Köln wil zo snel mogelijk op de kalender van de ProTour komen te staan. Door de UCI is de Duitse eendagswedstrijd opgenomen als een wedstrijd van de buitencategorie (HC) op de kalender van 2007. olgens de organisatoren zal dit een goede stap richting de ProTour betekenen. Zij noemen het ook wel 'de Champions League van het wielrennen' e wedstrijd die elk jaar op paasmaandag wordt verreden, hoopt dit jaar meer ProTour teams aan de start te krijgen. De Duitse teams Gerolsteiner, T-Mobile en Team Wiesenhof hebben zich al ingeschreven voor Rund um Köln. Ook het Italiaanse Team Milram heeft de uitnodiging om met renners aan de start te komen.  Vorig jaar won de David Kopp, renner van Team Wiesenhof, de Rund um Köln.

Thomas Dekker treedt toe tot rennersraad

Thomas Dekker, maakt op heden deel uit van een internationale rennersraad. De raad gaat op 29 januari voor het eerst vergaderen in Brussel. In Brussel zal er onder andere worden gepraat over hun eigen belangen. De raad bestaat uit een zestien-tal renners, ze maken een deel uit van een nieuw onderdeel van de CPA, de vereniging van beroepsrenners.Doel van de raad is dat de groep van zestien een serieuze gesprekspartner wordt in de vele problemen die de wielersport momenteel kent. ''De rennersraad is klaar om een constructieve bijdrage te leveren aan alle lopende dicussies,'' aldus de CPA. Behalve Thomas Dekker, zitten onder andere Rabo-kopman Denis Menchov in de raad. Ook George Hincapie, Fabian Cancellara en de Italiaan Filippo Pozzato maken deel uit van de internationale raad. In Brussel zullen ook Pat McQuaid, baas van de Internationale WielerUnie, aanwezig zijn.

Oscar Pereiro (nummer 2 Tour) niet schuldig aan dopinggebruik

 De Internationale Wielerunie (UCI) heeft Oscar Pereiro gemeld dat hij niet langer wordt beschuldigd van dopinggebruik. De Spaanse coureur overhandigde aan de UCI de medische attesten voor het middel salbutamol, een verboden product tegen astma.

Het Franse dagblad Le Monde kwam vorige week met het bericht dat naast Floyd Landis ook de nieuwe Tourwinnaar Pereiro betrapt was op dopinggebruik. Tijdens de laatste week van de Tour de France testte de Spanjaard twee maal positief op het middel salbutamol, wat hij gebruikte tegen zijn astma.

Dopingbeschuldigingen voor Quick-Step wielerploeg ploegleider Lefevere

Quick Step manager Patrick Lefevere wordt door de Belgische krant Het Laatste Nieuws beschuldigd van het gebruik van en aanzetten tot gebruik van doping. De Belg ontkent bijna alle aantijgingen. Hij geeft alleen toe in zijn eigen wielercarriere wel eens amfetamine te hebben gebruikt.

Volgens een arts die in de jaren 90 samenwerkte met Lefevere, werden de renners tot dopinggebruik aangezet door de toenmalige ploegleider. Ook wordt hij beschuldigd van het 'dealen' van doping toen hij zelf nog koerste.

Lefevere zelf ontkent alles en kondigde al aan een proces aan te spannen tegen Het Laatste Nieuws, dat de beschuldigingen publiceerde.

Einde carriere wielrenner Joseba Beloki

Nadat al enkele dagen de geruchten over zijn pensionering de ronde deden, heeft de Spaanse wielrenner Joseba Beloki bevestigd dat hij ermee stopt. De Spanjaard werd genoemd in de Operatie Puerto en slaagde er niet meer in om een nieuwe werkgever te vinden. Zijn gloriejaren waren 2000, 2001 en 2002, toen hij respectievelijk derde, derde en tweede werd in de Tour de France. In 2003 kwam hij zwaar ten val in de Tour en brak daarbij zijn dijbeen. Vervolgens haalde de Spanjaard nooit meer zijn oude niveau.

Astana : Kessler voorjaar, Vinokourov Tour, Kashechkin Vuelta

Afgelopen week werd in het verre Kazachstan de ProTourformatie Astana voorgesteld. Op de voorstelling liet het team weten dat ze Andrej Kashechkin zullen uitspelen als kopman in de Ronde van Spanje. Vorig jaar werd Kashechkin nog derde in het eindklassement van de Vuelta, op iets meer dan drie minuten van ploegmaat Alexandre Vinokourov.

In de voorjaarsklassieker rekent het team van Marc Biver vooral op de jonge Duitser Matthias Kessler. Die won vorig seizoen nog op een indrukwekkende wijze een Touretappe.

De Tour wordt een kolfje naar de hand van het duo Vinokourov-Klöden, die beiden al één of meerdere malen het podium van de Ronde van Frankrijk bekleedden. 'De Valk', Paolo Savoldelli moet dan weer de eer van het team hooghouden in de Giro. Die won de Italiaan al twee maal.

Veldrijden : Sven Nys wint GP Adri van der Poel

Sven Nys blijft maar winnen. De Belgische Raborenner was ditmaal de sterkste in de Wereldbeker-wedstrijd in Hoogerheide.

Nys kwam solo over de meet. Het weer speelde een grote rol in Brabant. Onder andere Richard Groenendaal en Gerben de Knegt gaven op in de laatste WB-wedstrijd.

Achter Nys werd de Tsjech Petr Dlask tweede. Erwin Vervecken legde beslag op de derde podiumplaats. Enrico Franzoi werd vierde.

McEwen wint slotrit, eindzege Elmiger

Robbie McEwen heeft in eigen land de slotrit van de Tour Down Under gewonnen. De eindzege was voor de Zwitser Martin Elmiger. McEwen was in de massasprint te sterk voor zijn landgenoten Mark Renshaw en Allan Davis. De Belg Steven Caethoven kwam als vierde over de streep.

Martin Elmiger hield in het eindklassement drie seconden over op de Australiër Karl Menzies. Het was voor AG2R de tweede eindzege in de Tour Down Under op rij. Vorig jaar ging de zege naar Simon Gerrans.

Veertig nationaliteiten in de ProTour

In de ProTour anno 2007, het belangrijkste regelmatigheidscriterium in het wielrennen, zijn er veertig nationaliteiten onder de renners verspeid. De Fransen zijn met 100 individuen het talrijkst.

Zij worden gevolgd door 87 Spanjaarden en 81 Italianen. België staat vierde met 51 renners, de 31 Nederlanders staan op plaats zes. Zuid-Afrika en nog een paar anderen sluiten de rij met slechts één renner in de ProTour.

Sastre verdedigt Ivan Basso

Carlos Sastre, renner van Team CSC, heeft zich voor de camera`s geuit over de beschuldigen bij oud-ploeggenoot Ivan Basso. Ivan Basso wordt verdacht van doping, ook zou hij bij Operacion Puerto betrokken zijn. Sastre vertelt dat hij afgelopen zomer goed contact met Ivan Basso heeft gehouden. "Het hele gedoe om de zaak Fuentes heeft het hele wielrennen enorm aangetast, het imago van onze sporters is naar de verdoemenis geslagen." Lees verder...

Wielrenner Hondo ontkomt niet aan schorsing

De Duitse wielrenner Danilo Hondo zal niet ontkomen aan zijn eerder opgeschorte dopingstraf. Het wereldantidopingbureau WADA maakte maandag bekend dat Hondo pas op 1 april weer in actie mag komen. Dat is het gevolg van een uitspraak van een rechtbank in Zwitserland.
Lees verder...

Oud top wielrenner Mario Cipollini en Liquigas uit elkaar

De Italiaan Mario Cipollini is sinds kort geen lid meer van de technische staf van het Italiaanse ProTourteam Liquigas. Cipollini, die de taak van 'technisch consultant' zou vervullen, nam die beslissing vanwege andere "professionele plannen".

Liquigas liet in een communiqué weten dat het ze spijt dat de samenwerking stopt.

Paolo Bettini start seizoen 2007 in Italië

Wereldkampioen Paolo Bettini zal als voorbereiding op Milaan-Sanremo (24 maart) starten in de GP Costa degli Etruschi (10 februari), de Ronde van Californië (18 tot 25 februari) en Tirreno-Adriatico (14 tot 20 maart). Naast de Ronde van Vlaanderen (8 april) zal Bettini ook met zekerheid de E3 Prijs Vlaanderen rijden.

Elijzen en Heijboer beginnen seizoen in Frankrijk

De wielrenners Michiel Elijzen en Matthieu Heijboer, de twee Nederlanders bij het Franse Cofidis, zullen hun seizoen beginnen in de GP d'Ouverture La Marseillaise, waarna de jonge renners ook zullen starten in de Etoile de Bessèges, de Volta ao Algarve, de Omloop Het Volk, Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen.

Wielinga: "Quick Step verwachtte teveel van mij"

De Nederlander Remmert Wielinga rijdt na één seizoen Quick Step-Innergetic weer in nieuwe loondienst. Wielinga, die eerder ook al bij Di Nardi en Rabobank vertoefde, trekt in 2007 op Spaans avontuur bij Saunier Duval. "Hier zijn ze veel flexibeler dan bij Quick Step. Bij Saunier heb ik alle vrijheid om mijn programma bijeen te stellen. Bij Quick Step was het: ‘Jij rijdt de Giro', en daarmee was de kous af", haalt Wielinga uit tegen zijn ex-werkgever in PezCycling. Lees verder...

UCI-voorzitter bekritiseert Giro en Vuelta

De Ierse UCI-voorzitter Pat McQuaid laat nog eens van zich spreken. In een interview met Cyclingpost bekritiseert McQuaid de manier van denken van zowel de Giro als de Vuelta. "Ik begrijp helemaal niet waarom ze hun lot zo hard van dat van de grote boeman ASO (organisator Tour de France) af laten hangen." Lees verder...

Stroetinga tweede op scratch bij WK Baan

Wim Stroetinga is vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden in Los Angeles als tweede geëindigd op het onderdeel scratch. De Nederlandse renner hoefde alleen de Brit Russel Hampton voor zich te dulden.
Stroetinga wachtte in Los Angeles geduldig op zijn kans. Met een knappe eindsprint wist hij een ereplaats op te eisen. Hampton was er al snel alleen van door gegaan en kon door niemand worden achterhaald. Lees verder...

Geen strafvervolging tijdrijder David Millar in Cofidis-zaak

In de dopingzaak rond de Franse wielerploeg Cofidis heeft de rechtbank in het Franse Nanterre vrijdag gevangenisstraffen tot een jaar opgelegd aan zeven betrokkenen. De Schot David Millar en de Italiaan Massimiliano Lelli ontsprongen de dans, omdat ze beiden geen Fransman zijn en het onduidelijk was of hun dopegebruik op Frans grondgebied plaats had.

De voormalige fysiotherapeut van de ploeg, Bogdan Madejak, kreeg de zwaarste straf: twaalf maanden cel waarvan negen voorwaardelijk. De andere veroordeelden kregen voorwaardelijke straffen tot zes maanden opgelegd. Allen zijn beschuldigd voor de aanschaf en het bezit van verboden prestatiebevorderende middelen. Lees verder...

UCI-voorzitter McQuaid seunt Pereiro

De Ierse UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft gereageerd in verband met de dopingperikelen rond de nummer 2 van de jongste Tour Oscar Pereiro Sio. Pereiro bleek namelijk positief te hebben getest op het verboden product Salbutamol. De Spanjaard van Caisse d'Epargne zou dit product ongenomen hebben tegen astma, wat de UCI ook toeliet. Het AFLD was hier echter niet mee akkoord. McQuaid liet daarentegen duidelijk merken dat hij de aanpak van het Franse anti-dopingagentschap (AFLD) en de Franse krant 'LeMonde' niet tolereert. "Dit is een compleet ridicule situatie en typisch voor het AFLD. Iedereen in de sport aanvaardt de regels van het WADA, maar het AFLD doet gewoon zijn ding. Pereiro kan op geen enkele manier positief beschouwd worden. Hij is een astmapatiënt en heeft daar de medische bewijzen van. Die heeft hij nu ook naar het Franse anti-dopingagentschap gestuurd. En daarmee is dit verhaal ten einde", aldus Pat McQuaid in Cyclingnews.

Geen wielrennen meer op Olympische Spelen ?

Pat McQuaid, voorzitter van de UCI, zegt tegen de Duitse krant 'Die Welt' dat hij vreest voor de Olympische status van het wielrennen. De UCI-voorzitter vreest dat in 2012 en 2016 het wegwielrennen van het programma wordt geschrapt van de Olympische Spelen. "Als het Internationale Olympisch Comité nu daarover zou moeten stemmen, dan vrees ik voor een slechte uitkomst. Na de Operacion Puerto en de dopingzaak rond Floyd Landis, heeft het IOC geen trek meer in het wielrennen tijdens de Spelen", aldus Pat McQuaid.

Andrej Kashechkin wil de Vuelta 2007 winnen

Andrej Kashechkin heeft grote ambities voor de Vuelta 2007. De 26-jarige renner gaat met de intentie om de Vuelta te winnen naar Spanje. ''Bij Astana hebben we ons doel gesteld de grote rondes te winnen. Voor mij is de Vuelta het hoofddoel,'' aldus Kashechkin. Afgelopen Vuelta stond de Kazach als derde op het podium. Hij kwam op 3.12 binnen na langenoot Vinokourov. Vinokourov, kopman van Astana, heeft laten weten dat hij waarschijnlijk niet dit jaar in de Vuelta te bewonderen is. Hierdoor krijgt dus Kashechkin de rol als kopman in de Vuelta. Andrej Kashechkin: ''Ik zal voor Vinokourov werken in de Tour en zal voor mijn eigen kansen gaan in de Vuelta. Ik weet dat ik een topresultaat kan behalen in een wedstrijd van drie weken. Mijn sterke Vuelta van 2006 heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en ik hoop dat ik dit jaar een seizoen rijdt dat nog beter is.'' De eerste wedstrijd in 2007 voor de Kazach zal zijn in Spanje, Ronde van Murcia.

Martin Elminger aan de leiding in Australië

De Zwitser Martin Elmiger is de nieuwe leider in de Tour Down Under. De renner van AG2R werd derde in de vierde etappe met aankomst in Willunga en schoof dankzij de bijbehorende twee boniseconden net voorbij Karl Menzies, die de leiderstrui vanaf de eerste dag om de schouders had. De ritzege ging naar de Belg Pieter Ghyllebert, die Chocolade Jacques al het tweede dagsucces bezorgde in de Australische rittenkoers. Beste Nederlander was Hans Dekkers van Agritubel, hij werd 71e. Niki Terpstra (Milram) werd 87e. Met nog een rit te gaan heeft Elmiger een voordelige marge van een seconde op Menzies, Lars Bak (CSC) staat derde op acht seconden.

Ag2r rijdt in Quatar

ProTourploeg Ag2r zal aan de start komen van de Ronde van Qatar. De Franse formatie zal bestaan uit: Renaud Dion, René Mandri, Lloyd Mondory, Jean-Patrick Nazon, Stéphane Poulhies, Christophe Riblon, Nicolas Rousseau en Alexandre Usov.

Evans kent bergetappes Tour al

De Australiër Cadel Evans (Predictor-Lotto) heeft in de afgelopen winter samen met zijn ploegmaat Mario Aerts enkele ritten van de Tour verkend. Zowel in de Alpen als in de Pyreneeën werden enkele bergen onder de loep genomen

Oscar Pereiro Sio begint in Castillië

Oscar Pereiro Sio, de Spanjaard van Caisse d'Epargne die momenteel onder vuur ligt, zal zijn seizoen normaal gezien aanvangen in de Ronde van Castille e Leon. Daarna gaat het via de Ronde van Catalonië en de Dauphiné richting Tour de France.

Mogelijk hartritmestoornissen bij veldrijder Boy van Poppel

Boy van Poppel wordt door het medisch team van Rabobank voorlopig uit voorzorg uit koers gehouden. De talentvolle crosser heeft tijdens wedstrijden last van extreem hoge hartslagwaarden.

Verschillende onderzoeken, door onder anderen de Rabo-artsen en het UZ in Leuven, wezen in eerste instantie niets abnormaals aan. Afgelopen weekend in Nommay bleek Van Poppel weer last te hebben van een wisseling in hartslagfrequentie waardoor werd besloten het talent eerst aan uitgebreide medische onderzoeken te onderwerpen alvorens hij weer mag koersen.  

Begin deze week meldde Van Poppel zich al af voor het WK in Hooglede-Gits dat eind januari plaatsheeft. 

Loopbaan Joseba Beloki lijkt voorbij

Joseba Beloki denkt een eind te moeten maken aan z`n carrière. ''Ik vrees dat mijn overwinning te Arrate in 2003 mijn laatste zege in mijn carrière is geweest, en dat diezelfde wedstrijd in 2006 mijn allerlaatste bij de profs is geweest. Ik zie alles zeer somber in. Ik had enkele contacten met ploegen, maar tot concrete onderhandelingen is het nooit gekomen,'' aldus Joseba Beloki in de Spaanse krant Gara.

Beloki ziet als oorzaak van z`n mogelijke afscheid, de betrokkenheid in de zaak Fuentes.  ''Het is oneerlijk hoe we zijn behandeld de voorbije tijd. Ik wil mijn onschuld na al die maanden bewijzen op de beschuldigingen die op niks gebasseerd zijn. Ik wil terug rijden, maar echt positief ziet het er niet uit.''
Lees verder...

Ronde van Andalusië trekt uitnodiging Unibet-ploeg in

De organisatie van de Ronde van Andalucië heeft besloten de uitnodiging aan de Unibet.com wielerploeg in te trekken. De ploeg is niet langer welkom omdat men weigert de streekrenner Carlos Garcia Quesada, vorig jaar winnaar van de ronde, op te stellen. De Spanjaard staat officieel onder contract bij het team, maar werd genoemd in de operatie Puerto, waarna de ploeg besloot hem niet meer op te stellen en ook niet uit te betalen. Garcia Quesada heeft nu beslag laten leggen op het banktegoed van de kersverse Pro Tour-ploeg. Volgens de organisatie van Andalucia, de wedstrijd die op de rol staat voor 18 tot en met 22 februari, heeft de ploeg zonder deze renner geen toegevoegde waarde voor het deelnemersveld

Tourselectie Raboploeg al bijna klaar

Rabobank heeft al acht namen op papier voor de Tourselectie 2007, zo laat Thomas Dekker op zijn website weten. Dekker maakt zelf ook deel uit van dit achttal en hetzelfde geldt voor Oscar Freire, Michael Boogerd, Denis Menchov, Michael Rasmussen, Joost Posthuma, Juan Antonio Flecha en Pieter Weening. De laatste plek zal worden ingenomen door of Grischa Niermann of Theo Eltink. In het laatste geval telt de Tourploeg van Rabobank vijf Nederlanders. De ploegleiding is in handen van Erik Breukink en Erik Dekker.

Etappezege Down Under voor Belg Caethoven

De Belgische wielrenner Steven Caethoven heeft woensdag de tweede etappe van de Tour Down Under in Australië gewonnen. De renner van Chocolade Jacques won in de eindsprint van zijn landgenoot Pieter Ghyllebert en de Australiër Stuart O'Grady. De etappe van Mannum naar Hahndorf was 150 kilometer lang.

De Nederlandse deelnemers Niki Terpstra en Hans Dekkers waren niet voorin te vinden. De Australiër Karl Menzies heeft de leiding in het algemeen klassement.

Franse krant schrijft dat ook Pereiro positief was tijdens Tour 2006

Volgens de Franse krant Le Monde is de Spaanse wielrenner Oscar Pereiro, vooralsnog de nummer twee van de Ronde van Frankrijk van afgelopen jaar, ook twee keer positief bevonden in die ronde. Pereiro is kandidaatwinnaar omdat de Amerikaan Floyd Landis wegens een positieve test zijn Tourzege waarschijnlijk moet inleveren. Pereiro zou na de veertiende en de zestiende etappe zijn betrapt op het gebruik van salbutamol. De renner van Caisse d'Epargne zou een medisch attest hebben van de internationale wielrenunie UCI om dat middel tegen astma te mogen gebruiken. Het Franse anti-dopingbureau AFLD ziet echter geen medische reden waarom Pereiro het middel mag nemen. De instantie heeft de UCI om uitleg gevraagd.

Erik Zabel pakt derde zege in Zesdaagse

De Duitse wielrenner Erik Zabel heeft met zijn Zwitserse partner Bruno Risi na Dortmund en München ook de 43e Zesdaagse van Bremen gewonnen. Het favoriete duo sloeg dinsdagnacht in de finale alle aanvallen van de concurrenten af. Er reden nog drie combinaties in dezelfde ronde. Zabel en Risi kwamen uit op 391 punten. Ze bleven daarmee het Duitse koppel Guido Fulst/Leif Lampater (386) en de Duits-Belgische combinatie Robert Bartko/Iljo Keisse (380) net voor. Danny Stam eindigde met zijn Zwitserse gelegenheidsmaat Franco Marvulli op een ronde als vierde.

Contador wil witte trui winnen in de Tour

Alberto Contador, de laatste aanwinst van de Amerikaanse Discovery Channel wielerploeg, wil voor zijn nieuwe werkgever graag de witte trui in de Tour de France veroveren. Dat verklaarde de 24-jarige Spanjaard aan Marca. "Het is dit jaar mijn laatste gelegenheid om die trui te nemen. Mocht dat niet lukken, ga ik voor een etappezege."

Die fixatie op de Tour, is ook één van de grootste redenen waarom Contador richting Amerika trok. "Het is de beste ploeg om mezelf op de Ronde van Frankrijk voor te bereiden. Dat is duidelijk gebleken uit de resultaten van de ploeg in het verleden. Niet alleen Armstrong, maar ook zijn ploegmaats rondom hem, werden steeds weer tot op een hoger niveau getild. Ik kon ook nog naar T-Mobile en twee andere teams, maar het vertrouwen dat ik van Discovery kreeg was net iets groter."
Lees verder...

Tasmaniër wint eerste etappe in Tour Down Under

Karl Menzies heeft de eerste etappe in de Tour Down Under gewonnen. De Tasmaniër was op de meet rapper dan de Zwitser Martin Elminger en de Deen Lars Bak. Menzies, koersend voor Team Australië, mag morgen ook de gele leiderstrui aantrekken.

Een omvangrijke kopgroep van 18 man koos al na 25 van de 154 kilometer lange etappe  het hazenpad en werd niet meer bijgehaald. Menzies plaatste op een kleine kilometer voor de meet z´n beslissende jump en werd niet meer bijgehaald. Het peloton finishte op meer dan 20 minuten van de winnaar.

Geen proloog in Tour de France 2008

De Tour de France start volgend jaar op zaterdag 5 juli in Brest niet met een proloog maar met een reguliere etappe. Deze openingsrit voert naar Plumelec (Morbiban).  De tweede etappe zal voeren van Auray naar Saint-Brieuc.  De derde etappe zou moeten starten op Saint Malo. Officieel wordt het programma van de Tourstart 2008 pas op 25 januari bekend gemaakt in Rennes.

Duitser Wesemann gaat door tot Olympische Spelen 2008

Steffen Wesemann wil eind volgend jaar afscheid nemen van zijn actieve wielerloopbaan, zo meldde hij de Duitse pers op het trainingskamp van zijn Wiesenhof-ploeg op Mallorca. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2004 voelt nieuwe motivatie nu hij na dertien jaar bij T-Mobile (daarvoor Telekom) moest vertrekken. ,,In mijn nieuwe ploeg heerst een prima sfeer, waarin ik hoop te renderen. Mijn grootse doel is om volgend jaar van de partij te zijn in Peking om aan de Olympische wegwedstrijd deel te nemen.'' De 35-jarige Wesemann wil daarna als rennersmakelaar aan de slag bij het bureau van voormalig Vuelta-winnaar Tony Rominger.

Baanwielrenner Peter Schep maakt rentree in Zesdaagse Stuttgart

De Nederlandse baanwielrenner Peter Schep is er donderdag opnieuw bij in de zesdaagse van Stuttgart. Schep Schep was de afgelopen weken uitgeschakeld door een virus, en miste daardoor de zesdaagse van Rotterdam, waardoor Danny Stam noodgedwongen werd gekoppeld aan de Italiaan Marco Villa.

Ook Bremen kwam voor Schep te vroeg. In Stuttgart, waar geen koppels maar trio's rijden, vormt hij een team met Stam en de Duitser Olaf Pollack. Schep verdedigt eind maart op Mallorca zijn wereldtitel puntenkoers.

Drie nieuwe wielrenners voor Discovery Channel wielerploeg

De Amerikaanse wielerformatie heeft op de valreep nog drie renners aangetrokken voor het seizoen 2007: de Spanjaard Alberto Contador, de Brit Steve Cummings en de Amerikaan John Devine.
De 24-jarige Contador is de bekendste van de drie. Hij komt over van Astana en tekende een contract voor twee seizoenen. De naam van de Spaanse belofte viel afgelopen jaar in het Spaanse dopingdossier, maar dokter Eufemiano Fuentes verklaarde dat Contador nooit een patiënt van hem was.
Lees verder...

Geen Tour de France voor Ullrich en Basso ?

Directeur van de Tour de France, Christian Prud'homme, heeft voor de camera`s bekent gemaakt dat Ullrich en Basso niet hoeven te rekenen op deelname aan de Tour.

Volgens Christian Prud'homme zal de zaak van Fuentes nog lang niet zijn opgelost. In ieder geval nog niet voor de Tour de France van 2007. Basso en Ullrich worden nog steeds gelinkt met de praktijk van de beruchte dokter Fuentes.

Ullrich`s bloed wordt tevens in de komende weken vergelijken met het bloed dat van hem werd afgenomen in september 2006, wellicht levert dit duidelijkheid over Ullrich op.

''Wij vinden dat we de renners moeten kunnen weigeren als we dat willen,'' aldus Christian Prud'homme.

Beenbreuk wielrenner Uros Murn (Discovery Channel wielerploeg)

De Sloveen Uros Murn heeft op training zijn been gebroken. Dat meldt het Amerikaanse Dailypeloton. De nieuwkomer van Discovery Channel werd tijdens een fietstochtje aangereden door een wagen. De renner zou zijn been op drie plaatsen gebroken hebben.

Murn, de Sloveen die in 2006 nog voor Phonak uitkwam, werd ondertussen al geopereerd. Hoelang hij aan de kant moet is nog niet geweten. Wellicht zal hij de voorjaarsklassiekers mogen vergeten.

Twee Nederlanders in Tour Down Under

Komende nacht begint in Australie de Tour Down Under, de eerste grote etappekoers van het nieuwe seizoen. Aan de start staan maar liefst zeven Pro Tour-ploegen, te weten Milram, Unibet, Bouygues Telecom, AG2R, CSC, Predictor-Lotto en Crédit Agricole. Onder de vertrekkers bevinden zich twee landgenoten. Bij Milram maakt Niki Terpstra zijn debuut in zijn nieuwe shirt, terwijl bij Agritubel sprinters Hans Dekkers wordt uitgespeeld. Vorig jaar werd de Tour Down Under - die van 16 tot en met 21 januari plaats vindt - gewonnen door AG2R-renner Simon Gerrans.

Wesemann miste bij T-Mobile wielerploeg het respect

De tot Zwitser genaturaliseerde Steffen Wesemann haalt zwaar uit naar zijn voormalige werkgever T-Mobile. Wesemann, die na 14 seizoenen T-Mobile verlaat voor het ProContinentale team Wiesenhof-Felt, verwijt de ploeg een gebrek aan respect.

"Alles bij T-Mobile draaide rond Ullrich en in mindere mate rond Zabel. Het klassieke werk werd daardoor verwaarloosd. Ik had dan ook het gevoel dat ik geen respect kreeg vanuit de ploeg, op uitzondering van Walter Godefroot", zegt Wesemann tegen Radsport-News. Lees verder...

Spanjaard Garate wil presteren in de Giro 2007

De Spaanse klimmer Juan-Manuel Garate wil ook in 2007 weer scoren in de Giro d’Italia. "Samen met de Ronde van het Baskenland, waar ik geboren ben, is dat mijn voornaamste doel", zegt de renner van Quick Step-Innergetic tegen La Dernière Heure. "Ondanks het feit dat het parcours minder zwaar is dan in 2006, blijft het nog een zware onderneming. Ik ga resoluut voor een plaats op het podium." Garate behaalde in het verleden al een 10e, 7e en 5e plaats in het algemene klassement van de Giro. In 2002 werd hij zelfs vierde. Lees verder...

Keisse-Bartko winnen Zesdaagse Rotterdam

De Belg Iljo Keisse (24) en de Duitser Robert Bartko (31) gaan de geschiedenis in als de winnaars van de Rotterdamse Zesdaagse 2007. In een boeiende finale moest het Nederlands/Italiaanse koppel Danny Stam en Marco Villa en Bruno Risi en Franco Marvulli hun meerdere erkennen in de ontketende Belgisch/Duitse sneltrein.

De beslissing viel op 37 ronden voor het einde met de demarage van Keisse. Ondanks verwoede pogingen van hun naaste concurrenten, werden de latere triomfators niet meer bijgebeend. Stam en Villa eindigden als tweede, Risi en Marvulli eindigden op één ronde als derde.
Lees verder...

Voor Team Milram wielrenner Niki Terpstra komt droom uit

In de AWD Arena in Bremen werd vandaag het ProTour-team van Milram voorgesteld. De ploeg van de Nederlandse manager Gerrie van Gerwen begint aan het tweede seizoen in de ProTour. ,,We zijn ongelooflijk tevreden'', zei directeur Tomat. ,,Alleen in Duitsland heeft de sponsoring ons al 50 miljoen euro aan publiciteit opgeleverd.'' De ploeg versterkte zich voor 2007 met de Spaanse ex-wereldkampioen Igor Astarloa, die vooral in de klassiekers zal worden uitgespeeld. Uiteraard vertrouwt men wederom op het succesvolle sprintersduo Alessandro Petacchi en Erik Zabel.

 

Lees verder...

Rabobank blijft geldschieter Rabo wielerploeg

Rabobank blijft de wielersport trouw. Het concern heeft het sponsorcontract tot en met eind 2012 verlengd. Dat maakte Rabobank-bestuurder Piet van Schijndel in Utrecht bekend tijdens de ploegenpresentatie.

Het huidige sponsorcontract loopt eind 2008 af. Met de jaarlijkse sponsoring is een bedrag van 12 miljoen euro gemoeid. Rabobank is sinds 1996 met een eigen wielerploeg actief in het peloton.

Lees verder...

UCI stapt naar Europese Commissie

De UCI heeft vandaag besloten om een formele klacht in te dienen bij de Europese Commissie in verband met wat men noemt de 'niet-cooperatieve opstelling'van de organisatoren van de grote ronden. Dit als reactie op het feit dat zij vanaf dit jaar niet meer mee willen werken aan de Pro Tour. Volgens de internationale bond is er sprake van niet toegestane kartelvorming door de organisaties achter de Tour, Giro en Vuelta. ,,Dit met als doel hun dominante positie in het profwielrennen te behouden.'' Ook verwijt de UCI hen het ondermijnen van de Pro Tour. ,,Deze klacht is in het belang van de teams, de renners en de ontwikkeling van de wielersport in Europa en de gehele wereld.''

Valverde weer genoemd in zaak-Fuentes

De Zaak-Fuentes houdt de wielerwereld nog steeds in een houdgreep. Zo pakt de Spaanse krant ABC vandaag uit met een heleboel nieuwe feiten rondom de omstreden Spaanse gynaecoloog. Zo zou Fuentes bij zijn arrestatie op 23 mei, tien telefoons op zak hebben gehad, met daarop de namen die verwezen naar de persoon/personen voor wie de telefoon gebruikt werd. Ondermeer de namen “Kelme” en “Checo” (Spaans voor Tsjech) werden op de mobieltjes teruggevonden.
Lees verder...

Wielerploeg Arum Hotels krijgt ProContinentale status

Aurum Hotels-Sapore Di Mare, de ploeg van onze dagboekrenner Stefan Cohnen, zal dit jaar wel degelijk een ProContinentale ploeg blijven.

Enkele dagen geleden bestond daar nog twijfel rond, maar die zijn bij deze opgehelderd. De late toewijzing komt door het laat vinden van een extra sponsor.

Caisse d'Epargne wil maatregelen tegenover T-Mobile

De Spaanse formatie Caisse d'Epargne-Illes Balears is niet te spreken over de handelswijze die T-Mobile gebruikte in een poging om haar renner Alejandro Valverde in te lijven. Volgens het Spaanse team overtrad de ploeg van Stapleton ‘de ethische principes en afspraken’ die gemaakt zijn tussen alle ProTourteams. (Renners die onder contract staan mogen niet benaderd worden door andere ploegen uit de ProTour, nvdr.).

Illes Baleares voegde eraan toe dat T-Mobile, met het benaderen van Valverde, de regels van de Internationale Wielerunie (UCI) heeft overtreden. Ze vraagt dan ook of de UCI stappen wil ondernemen om T-Mobile te straffen. Lees verder...

Ivan Basso tekent sponsorcontract met Nike

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso heeft een sponsorcontract met Nike afgesloten. De Italiaan treedt hiermee in de voetsporen van Lance Armstrong, zijn voorganger bij Discovery Channel. Basso ontvangt tijdens het tweejarige contract ongeveer 1,5 miljoen euro per jaar. Basso is de vierde renner van de Discovery Channel ploeg die een overeenkomst heeft met Nike. Eerder verbonden George Hincapie, Tom Danielson en Levi Leipheimer zich aan het sportmerk.
Lees verder...

Nieuw parcours voor Tour de Rijke

De 19e Tour de Rijke kent op zaterdag 22 september een geheel vernieuwd parcours. Lag in de voorgaande jaren de route nog over de Zuid-Hollandse eilanden, nu is gekozen voor een parcours dat zal gaan door alle gemeenten in de Stadsregio Rotterdam. Daardoor zal een groot deel van de wedstrijd verreden worden aan de Noordzijde van de Niewue Maas. Start en finish blijven gesitueerd in Spijkenisse. Deze UCI 1.1-wedstrijd kende vorig jaar de Australische sprinter Graeme Brown van Rabobank als winnaar.

Caisse d'Epargne weet tourselectie 2007 al

Januari is nog maar net begonnen of Caisse d'Epargne heeft de Tourploeg voor 2007 al op papier. Als kopmannen zijn Alejandro Valverde en Oscar Pereiro aangewezen en verder gaat het om: David Arroyo, José Vicente García Acosta, Xabier Zandio, Vladimir Karpets, Florent Brard en Nicolas Portal. Alle acht renners reden vorig jaar ook al de Tour, waarin Pereiro tweede werd achter Floyd Landis en Alejandro Valverde in de etappe naar Valkenburg uitviel met een sleutelbeenbreuk. De negende man van de Tourploeg van 2006 van Caisse d'Epargne was Isaac Galvez, die tijdens de Zesdaagse van Gent het leven liet na een zware val.

Sven Nys pakt revanche op Belgisch Kampioenschap

Sven Nys heeft de veldrit van Otegem op zijn naam geschreven. Daarmee nam de nummer één van de wereld revanche op het verloren Belgisch kampioenschap van een dag eerder in Hamme-Zogge. Nys boekt alweer zijn 22e zege van het seizoen en liet in Otegem Sven Vanthourenhout (tweede) en Jan Verstraeten (derde) achter zich. Belgisch kampioen Bart Wellens eindigde als vierde.

Selecties WK Veldrijden 2007 bekend

Bondscoach Johan Lammerts heeft maandag de selectie voor de WK veldrijden bekendgemaakt. Bij de elite starten Richard Groenendaal, Gerben de Knegt, Thijs Al, Wilant van Gils, Maarten Nijland en Camiel van den Bergh. Lars Boom, Nederlands kampioen bij de elite, rijdt bij de beloften. De WK wordt op 27 en 28 januari in Hooglede-Gits (Bel) gehouden.

Bij de vrouwen rijden Marianne Vos, Daphny van den Brand, Reza Ravenstijn, Loes Gunnewijk, Arenda Grimberg en Linda van Rijen. Bij de beloften starten naast Boom, Thijs van Amerongen, Boy van Poppel, Eddy van IJzendoorn en Ricardo van der Velde en bij de junioren zijn Ramon Sinkeldam, Geert van der Horst, Jordy Beuker, Rob van der Velde en Twan van den Brand opgeroepen.

T-Mobile ontkent komst Alejandro Valverde

Spaanse en Nederlandse media pakten de afgelopen dagen uit met het nieuws dat  T-Mobile ProTour-winnaar Alejandro Valverde zou willen losweken bij zijn huidige ploeg Caisse d'Epargne.       
                                       
"We hebben inderdaad gevraagd aan Valverde of hij een transfer zag zitten", zegt T-Mobile-woordvoerder Luuc Eisinga aan Teletekst. "Maar die gesprekken zijn op niets uitgedraaid. Een transfer van Valverde is niet meer aan de orde."
                                       
Zoekt T-Mobile dan nog een kopman voor  het nieuwe seizoen? "Daar zijn wij niet mee bezig. We hebben vertrouwen in de  huidige kern", zegt Eisinga.

Acqua e Sapone bevestigt interesse in Ullrich

Acqua e Sapone wil Jan Ullrich komend seizoen inlijven. Dat heeft manager Palmiro Masciarelli maandag gezegd. "We zouden graag iemand van het kaliber Jan Ullrich hebben, maar aan zo iemand hangt wel een bepaald prijskaartje", beseft de Italiaan. "We gaan bekijken welke mogelijkheden we hebben."

De Italiaanse wielerploeg heeft geen ProTour-licentie en is daarom niet zeker van deelname aan de grote wedstrijden. De ploegleiding wil daarom eerst met de leiding van grote rondes als de Giro d'Italia en de Tour de France overleggen voordat Ullrich een contract wordt aangeboden, zegt Masciarelli. "Het zou zonde zijn om iemand als Ullrich in de ploeg te hebben, maar nergens met hem aan de start te kunnen verschijnen." Lees verder...

Jens Voigt van Team CSC Duits Wielrenner van het Jaar

Jens Voigt is door de lezers van Radsport Magazin gekozen tot Wielrenner van het Jaar in Duitsland. De 35-jarige renner van Team CSC won in 2006 een etappe in de Tour de France. Ook zette hij met groot vertoon van macht de Deutschland Tour op zijn naam. Voigt redde het in de verkiezing voor Erik Zabel, Gerald Ciolek, Stefan Schumacher en Andreas Klöden. Bij de vrouwen kwam de eretitel terecht bij Trixi Worrack, de nummer twee van het wereldkampioenschap in Salzburg. Offroad-specialiste Hanka Kupfernagel werd tweede.

Doorgaan Eneco Tour 2007 onzeker

De voorbereiding van de Eneco Tour loopt ernstige vertraging op nu de rechtbank van Arnhem woensdag Henk van Mulukom, een van de twee directeuren van de wielerronde, grotendeels in het gelijk heeft gesteld. Van Mulukom was door zijn Belgische collega Rob Discart uit de organisatie gezet, met goedvinden van hoofdsponsor Eneco.

Groenendaal wint in Surhuisterveen

De centrumcross van Surhuisterveen is gewonnen door Richard Groenendaal. De crosser van Rabobank reed op twee ronden voor het einde weg bij zijn ploeggenoot Gerben de Knegt, die zich op dat moment moest neerleggen bij de tweede plaats. Wereldkampioen Erwin Vervecken, die pas in de slotfase afrekende met een sterk rijdende Maarten Nijland, eiste de derde podiumstek voor zich op. Groenendaal won de cross in Friesland voor de derde keer op rij. Het was voor de Brabander de eerste zege van dit seizoen.„Natuurlijk kijk ik met een schuin oog naar het Nederlands kampioenschap van zondag” zei Groenendaal na afloop. „Voor mijn gevoel zal ik niet als favoriet van start gaan. Ik denk dat Lars Boom de te kloppen man is; hij richt zich volledig op dat kampioenschap en op het WK. Ik denk dat we een zware dobber aan hem krijgen.”

Bask Iban Mayo naar Giro

De Baskische wielrenner Iban Mayo zal deelnemen aan de Giro 2007. Zijn nieuwe ploeg Saunier Duval maakte dat dinsdag bekend tijdens de presentatie van de outfit voor 2007. De 29-jarige Spaanse wielrenner doet mee aan de Giro ter voorbereiding op de Tour de France.

Wielrenner Remmert Wielinga naar Saunier Duval

Wielrenner Remmert Wielinga ontpopt zich tot een kat met zeven levens. Cynici gaven geen stuiver meer voor verlenging van zijn wielercarrière op het hoogste niveau, maar komen andermaal bedrogen uit. De 28-jarige Eindhovenaar tekent een contract bij Pro Tour-formatie Saunier Duval.

Het afgelopen jaar reed Wielinga met wisselend succes in het shirt van QuickStep-Innergetic. De uitmuntende testresultaten van Wielinga zijn in de wielerwereld vermaard, maar bekend is evenzeer dat zijn grote fysieke capaciteiten er in de koers vaak niet uitkomen. Manager Mauro Gianetti van Saunier Duval gelooft er echter in dat zijn aanwinst weer tot goede prestaties zal komen als de goede omstandigheden worden gecreëerd. " Bij ons wordt er geen druk op zijn schouders gelegd. Beide partijen kijken er naar uit om met elkaar te gaan werken. Ik reken er daarom op dat het vandaag of morgen tot een akkoord komt, al moet ik de transfer nog wel aan de sponsors voorleggen."