Tinkoff Credit Systems beheerst Europe Tour-ranking

De nieuwe wielerploeg Tinkoff Credit Systems heeft zich in de eerste weken van dit seizoen al flink laten opmerken. De Rus Mikhail Ignatiev bracht de ploeg al tweemaal succes, hij won een etappe in de Ronde van de Middellandse Zee en was de sterkste in de Trofeo Laigueglia. Ignatiev sprokkelde daardoor genoeg punten om de komende maand rond te mogen rijden in de trui van leider in de Europe Tour. Zijn ploegmaat Ricardo Serrano volgt op een flinke afstand als tweede, de Italiaan Gabriele Balducci is derde. Vasil Kiryienka, nog een Tinkoff-renner, en Benny De Schrooder maken de top-vijf compleet. Lees verder...

Ribbreuk wielrenner Karsten Kroon

Karsten Kroon zal ontbreken tijdens de Vlaamse openingsklassieker Omloop het Volk. De Nederlander uit de CSC-ploeg blijkt in de Ronde van Californië een rib te hebben gebroken.

De breuk werd pas bij terugkeer in Europa geconstateerd."Mijn voorbereiding op het voorjaar is verre van ideaal," aldus Kroon in de Gazet van Antwerpen. "Als ze in Amerika hadden gezien dat het een breuk was, had ik niet doorgefietst. Nu dacht ik: niet zeiken, maar doortrappen. Ik had het idee dat het alleen maar gekneusd kon zijn. Achteraf was het beter geweest om meteen rust te nemen."

Succesvolle operatie Backstedt

De in Engeland woonachtige Zweedse wielrenner Magnus Backstedt kan eindelijk beginnen aan zijn herstel. De boomlange Viking werd voor de vierde keer in vier maanden geopereerd. Ditmaal werd er een pin uit zijn sleutelbeen verwijderd. ,,Het waren maanden vol met pijn'', aldus de renner van Liquigas bij wie begin dit jaar ook huidkanker werd geconstateerd. Ook daarvoor werd hij geopereerd, waarbij een groot stuk huid werd weggenomen. De winnaar van Parijs-Roubaix 2004, die begin vorig jaar bij een val een ernstige knieblessure opliep, hoopt nu eindelijk op het hoogste niveau zijn comeback te maken.

Italiaanse sprinter Bennati wint eerste etappe Ronde van Valencia

De Italiaan Daniele Bennati heeft dinsdag de eerste etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. De Lampre-coureur versloeg favoriet en landgenoot Alessandro Petacchi in de massasprint. De Spanjaard Vicente Reynes werd derde.

Bennati reed de rit over 162,7 kilometer in de omgeving van Alzira in 3 uur 34 minuten en 31 seconden. Beste Nederlander was Koos Moerenhout (45e) in dezelfde tijd.

Lees verder...

Wielerkoersen Zeeland samengevoegd

Het is de bedoeling dat er volgend jaar een Zeeuwse driedaagse wielerwedstrijd ontstaat, die hoog op de UCI-kalender komt te staan. De organisatoren van de Delta Profronde en het OZ Wielerweekend hebben daarom besloten tot een structurele samenwerking. De etappekoers is waarschijnlijk in het tweede weekeinde van juni. Op vrijdag werken de wielrenners in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen een tijdrit af, waarna het peloton een dag later het gebruikelijke parkoers van de Delta Profronde (door Midden- en Noord-Zeeland) volgt. De wedstrijd eindigt met een etappe door het westen van Zeeuws-Vlaanderen.

Jan Ullrich beëindigt carrière als wielrenner

De Duitse wielrenner Jan Ullrich heeft met onmiddellijke ingang zijn carrière op de racefiets beëindigd. Dat heeft hij maandag in Hamburg bekend gemaakt.

Ullrich staat al geruime tijd onder verdenking van dopegebruik en is geschorst. Hij won in 1997 de Ronde van Frankrijk.
De 33-jarige coureur heeft vanaf 30 juni 2006 geen wedstrijden meer gereden. Ullrich kreeg vlak voor de start van de laatste Tour de France te horen dat hij verdacht wordt van bloeddoping. Hij zou vaste klant zijn van de Spaanse arts Fuentes. De verdenking leidde tot ontslag bij zijn werkgever T-Mobile.
Ullrich verwierp maandag alle aantijgingen: ,,Ik heb niemand bedrogen en niemand beschadigd'', zei hij. Om daar onmiddellijk aan toe te voegen dat hij zijn actieve carrière beëindigt. ,,De uitsluiting van de Tour was een boze droom, een enorme schok die ik nog niet te boven ben. Ik begrijp het tot op de dag van vandaag niet''. 

Lees verder...

Luik wil Tourstart 2012

Luik wil graag de start van de Tour de France van 2012 voor haar rekening nemen. De Waalse ambities houden dus niet op met de aanvang van de Giro van 2006. Ook laat de provincie Luik weten graag aan te willen haken bij de start van de Vuelta in Assen in 2009 met een doorkomst en is men ook in gesprek met de Tourorganisatie voor een ritaankomst in Luik in 2010. In 2004 ging de Tour de France ook al van start in Luik, toen won Fabian Cancellara de proloog.

Parijs-Nice een nationale wedstrijd?

ASO, de organisator van Parijs-Nice en de Tour de France, heeft de Franse wielerbond gevraagd -indien nodig - zorg te dragen voor een goed verloop van haar wedstrijden. Dit gebeurde nadat de UCI bij monde van voorzitter Pat McQuaid heeft laten weten dat men wellicht geen medewerking zal verlenen aan de organisatie van de wedstrijd omdat Unibet.com als Pro Tour-team geen toegang krijgt tot de etappekoers Parijs-Nice. Dit betekent dat er misschien geen UCI-juryleden beschikbaar zullen zijn. ASO vraagt de Franse wielerbond FFC nu om de wedstrijd eventueel onder de vlag van deze federatie te laten verrijden.

Ignatjev wint Trofeo Laigueglia

Michael Ignatjev heeft dinsdag de 44e editie van de Trofeo Laigueglia, een eendaagse koers over ruim 183 kilometer in Italië, gewonnen. De 21-jarige Russische wielrenner demarreerde vier kilometer voor de finish met groot vertoon van macht. Hij finishte met een voorsprong van bijna tien seconden op de Italiaan Mirco Lorenzetto. Diens landgenoot Filippo Pozzato werd derde.

Van Heeswijk verslaat Freire

Max van Heeswijk heeft dinsdag de derde etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Nederlandse Raborenner was na een rit over 170,6 kilometer van La Guardia de Jaen naar Jaen de snelste in de sprint. Hij bleef zijn Spaanse ploeggenoot Oscar Freire en diens landgenoot José Joaquin Rojas voor.

De Italiaan Dario Cioni behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft één seconde voorsprong op Freire, die maandag de dagprijs in deze meerdaagse ronde door Andalusië al opeiste. Ditmaal gunde hij Van Heeswijk het succes. Het was al diens vierde ritzege in totaal in de Ruta del Sol.

Lees verder...

Wielrenner Brown sprint naar zege

Graeme Brown heeft de eerste etappe van de Ronde van Californië gewonnen. De Australische renner, uitkomend voor Rabobank, was de snelste in een rit over 155 kilometer van Sausalito naar Santa Rosa.

Levi Leipheimer behoudt de leiding in het algemeen klassement. De winnaar van de proloog was betrokken bij een grote valpartij en finishte aanvankelijk een minuut achter Brown. De organisatie van de ronde van Californië liet echter alle gedupeerde renners in dezelfde tijd als de winnaar finishen.
Lees verder...

Gesprek UCI en ASO over Parijs-Nice levert niets op

Vertegenwoordigers van de internationale wielrenunie UCI en de groep ASO (organisator van onder meer de Ronde van Frankrijk) zijn er maandag in Lyon niet in geslaagd hun ruzie bij te leggen. Daardoor is de kans nog steeds groot dat de Franse etappekoers Parijs - Nice van de ProTourkalender wordt gehaald.

De UCI en ASO hebben al tijden ruzie over wie verantwoordelijk is voor het deelnemersveld bij de wedstrijden van de ProTour. De UCI vindt het onacceptabel dat de Fransen zich weigeren neer te leggen bij de door de internationale wielrenunie opgelegde regels. Zo kreeg de ProTour-ploeg Unibet.com van de organisatoren geen startbewijs voor Parijs - Nice.

Lees verder...

Rabobank welkom in Giro

De organisatie van de Giro 2007 heeft vrijdag de 22 ploegen bekendgemaakt die mogen deelnemen aan de editie van 2007. Negentien van de twintig ProTourformaties zijn toegelaten. Rabobank, die onder voorbehoud was geselecteerd, is definitief welkom in de 90e Giro, van 12 mei tot en met 3 juni. Lees verder...

Deelname Raboploeg aan Giro onzeker

Het is onzeker of Rabobank mag meedoen aan de Giro d'Italia, Milaan - San Remo en Tirrano - Adriatico. Organisator RCS maakte maandag de ploegen bekend die al zeker zijn van een startbewijs en daar zat Rabobank niet bij, omdat hun inschrijving niet is bevestigd. Ploegleider Erik Breukink denkt daar echter heel anders over.

"Wat daarmee wordt bedoeld, weet ik ook niet", zegt Breukink in AD Sportwereld. "We hebben ons aangemeld, dat heeft manager Theo de Rooij me verzekerd." Aanstaande vrijdag maakt RCS de definitieve lijst bekend en Gerolsteiner en Caisse d'Epargne zitten in hetzelfde schuitje als Rabobank. "Ze dachten misschien dat ze als ProTour-formatie automatisch startrecht hadden, maar dat is niet zo", aldus RCS, dat Unibet.com wel definitief weigerde.
Lees verder...

Unibet.com mag niet starten in Giro en Milaan-Sanremo

Het Zweeds-Belgische ProTour-team Unibet.com van algemeen manager Koen Terryn heeft nu ook vernomen dat het niet welkom is in onder andere Milaan-Sanremo en de Ronde van Italië, enkele van de wedstrijden van het Italiaanse managementbureau RCS. Eerder al werd Unibet.com geweerd uit Parijs-Nice, de eerste ProTourwedstrijd van het seizoen van 11 tot en met 18 maart.


Lees verder...

Parijs-Nice gaat door zoals gepland

Paris-Nice gaat door van 11 tot 18 maart langs de westkant van het centraal massief, ondanks de verstoorde relatie met de Internationale Wielerunie UCI. Dat deelde organisator Christian Prudhomme mee in Nanterre tijdens de presentatie van de ,,koers naar de zon''.
,,We bereiden ons voor op de organisatie van Parijs-Nice krachtens de Franse wetten, verklaarde de directeur van de Tour de France zonder in zijn kaarten te laten kijken over wat er kan gebeuren bij een escalatie van het conflict met de UCI. Prudhomme verwijst naar het verbod in de Franse wetgeving om gesponsord te worden door een buitenlands gokkantoor, zoals Unibet.


Lees verder...

Ullrich wint rechtszaak tegen dopingexpert

De Duitse wielrenner Jan Ullrich heeft een rechtszaak in Hamburg gewonnen tegen dopingexpert Werner Franke. Vorig jaar beweerde de Duitse wetenschapper dat de ex-tourwinnaar voor 35.000 euro verboden middelen kocht bij de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Franke verdedigde zich met het recht op vrije meningsuiting voor een wetenschapper, maar die redenering volgde de rechter niet.
Lees verder...

Floyd Landis gaat een boek schrijven

De Amerikaan Floyd Landis zal in juni een boek op de markt brengen. Dat maakte Simon Sportlight Entertainment, zijn uitgever, bekend aan cyclingnews.com. In ‘Positively False’ zal de ex-Phonakrenner uitgebreid zijn verhaal doen over de beschuldigingen aan zijn adres.

Landis werd tijdens de Tour betrapt op het gebruik van het mannelijke groeihormoon testosteron. Zelf ontkent hij dat hij iets verkeerds heeft gedaan.

Dierckxens wil rentree maken

De Belg Ludo Dierckxens kan nog dit seizoen terug verwacht worden in het peloton. In een persbericht vertelt de voormalig Belgisch kampioen al weer enkele maanden in training te zijn. ,,Ik heb me aangesloten bij een nieuw team, daarin wil ik me voor de volle honderd procent geven.'' De toch al 42-jarige Dierckxens zal aan het einde van deze week bekend maken welke naam er op zijn shirt prijkt.

Thomas Dekker wint in Mallorca

Thomas Dekker heeft dinsdag voor Nederlands wielersucces gezorgd in de Challenge Mallorca, een serie wedstrijden op het vakantie-eiland. Dekker won de lastige derde rit door de Rus Vladimir Goesev en de Spanjaard Alberto Fernandez te verslaan. Op de eerste dag van de vijfdaagse was de Rabo-ploeg ook al succesvol geweest; toen won Oscar Freire.


Lees verder...

Ullrich nooit meer in Duitse ploeg

Rudolf Scharping, voorzitter van de Duitse wielerbond BDR, sluit uit dat Jan Ullrich ooit nog het tricot van de Duitse ploeg zal dragen bij wereldkampioenschappen. Hij laat in Blick doorschemeren dat de voormalig kopman van T-Mobile - genoemd in de zaak Puerto -  allereerst van alle dopingsmetten vrij moet zijn, maar voegt er aan toe: ,,Ook uit sportief oogpunt zijn we niet meer van hem afhankelijk. Een paar jaar geleden zou dit alles een ramp zijn geweest voor het Duitse wielrennen, nu vallen we liever terug op renners als Jens Voigt en Erik Zabel.''

Millar: "Er zijn slechts drie proloogspecialisten"

David Millar, de Schot van Saunier Duval, heeft een opmerkelijke verklaring laten noteren. Zo zijn er volgens de renner slechts drie renners die echt uitblinken in het rijden van een proloog. “McGee, Zabriskie en ik kan je als de specialisten omschrijven. We kunnen zelfs winnen zonder echt op onze beste vorm te drijven. Dat kunnen renners als Hincapie en Hushovd niet. Zij zijn wel heel sterk, maar moeten echt met een supervorm aan de start staan om kans te maken op de overwinning”, aldus Millar aan PezCycling.

Millar legde ook het geheim van een goede proloog uit. “Eerst en vooral moet je over een groot en sterk lichaam beschikken, om je fiets zo handig mogelijk door de bochten te sturen. Je moet als echte proloogspecialist ook kunnen omgaan met de mentale druk. Er ligt zoveel druk om te presteren op je schouders, dat velen daardoor falen. Ze gaan in het begin te hard van stapel en hebben de laatste 500 meter niks meer over. Het is nochtans cruciaal om sterk te eindigen.”

Millar verklaarde dit seizoen al voor de winst in de Tourproloog te gaan.

Nuyens nieuwe leider in Ster van Bessèges

De Belgische wielrenner Nick Nuyens is de nieuwe leider in de Franse rittenkoers Ster van Bessèges. Nuyens, die deze winter overstapte van Quick-Step naar Cofidis, won vrijdag de derde etappe, verreden tussen Cendras en La Grand Combe over 138 kilometer.
Nuyens won de sprint van een kopgroep voor de Wit-Rus Vasil Kirijenka en de Belg Preben van Hecke. De Belg nam de leiderstrui over van de Australiër Baden Cooke. Twee andere Belgische renners, Björn Leukemans en Bert de Waele, braken hun sleutelbeen bij een val.

 

Geen Discovery Channel wielerploeg in 2008

Discovery Channel stopt na het huidige seizoen met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg. De tv-zender heeft besloten het contract niet voor een vierde jaar te verlengen. Volgens manager Bob Stapleton is dit besluit genomen naar aanleiding van een wisseling van topman bij het bedrijf. De wielerploeg is al op zoek naar een vervangende sponsor.

Discovery Channel werd in 2005 naamgever van de Amerikaanse wielerploeg, nadat de vorige sponsor US Postal er mee op hield. Datzelfde jaar behaalde het zijn grootste succes, toen Lance Armstrong zijn zevende Tour de France won.

Skil en Wiesenhof in Gold Race

Koersdirecteur Leo van Vliet heeft toegezegd dat de ploegen Skil-Shimano en Team Wiesenhof kunnen deelnemen aan de Amstel Gold Race. Van Vliet liet donderdag weten buiten die teams en de twintig ProTourploegen nog twee, dan wel drie andere teams uit te nodigen. Skil-Shimano is na Rabobank de tweede ploeg van Nederland. Het Duitse Team Wiesenhof heeft twee Nederlanders in dienst: Stefan van Dijk en Bas Giling.

Richard Groenendaal wil privé-sponsor

Richard Groenendaal geeft in zijn zoektocht naar een nieuwe werkgever de voorkeur aan een privé-sponsor. De Nederlandse veldrijder heeft diverse contacten met ploegen waaronder Be One, maar wil liever zijn eigen programma gaan volgen.

„Bij een ploeg als de Rabobank is alles top geregeld, dan is het ook zeer aangenaam om voor een ploeg te rijden. Maar bij kleinere teams wordt dat toch een ander verhaal. Ik wil daarom liever met een eigen sponsor gaan rijden. Ik kan dan ook mijn eigen fietsen en ander materiaal kiezen.”

Floyd Landis laat Tour dit jaar links liggen

Floyd Landis zal in juli niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk. De Amerikaanse wielrenner heeft dat volgens het Franse antidopingbureau AFLD zelf verklaard. Landis won de Tour vorig jaar, maar binnen een week werd bekend dat hij verdacht werd van doping.

Donderdag stond in Frankrijk een hoorzitting van de AFLD gepland, om te bepalen of Landis nog in Frankrijk zou mogen fietsen. Deze zitting werd donderdag uitgesteld tot uiterlijk eind juni, maar volgens de AFLD heeft Landis toegezegd dit jaar niet meer in Frankrijk te zullen koersen.
Lees verder...

Voeckler in Heuvelklassiekers

Thomas Voeckler zal dit jaar aan de start komen van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, eventueel rijdt de Fransman ook nog Luik-Bastenaken-Luik. De maand april wordt aangevat met de Ronde van het Baskenland. Ook komt de renner van Bouygues Telecom aan de start van Parijs-Nice en Milaan-Sanremo, eerder werd al bekend dat hij gaat starten in de Giro en de Tour. In die grote rondes wil hij graag een etappezege meegrijpen.

Tinkoff-renner Tyler Hamilton rijd aan Middelandse zee

Tyler Hamilton zal met zijn ploeg Tinkoff deelnemen aan de Ronde van de Middellandse Zee. Hamilton maakte in de Openings GP van Marseille en in de Ster van Ster van Bessèges al zijn wederoptreden in het peloton. Hamilton deelde verder mede dat hij gelooft in de onschuld van Floyd Landis. "Tuurlijk weet ik het niet zeker, maar ik ken Landis, en ik geloof hem als hij zegt onschuldig te zijn."

Merckx denkt dat Valverde de Tour wint

Eddy Merckx gelooft dat de Spanjaard Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne) dit jaar de Tour kan winnen. "Valverde is de beste Spaanse renner van het ogenblik en hij heeft zeker de mogelijkheden en de kwaliteiten om de Tour te winnen", aldus Merckx.

Iban Mayo op zijn plek bij Saunier Duval

De Spanjaard Iban Mayo voelt zich beter in zijn vel bij de Saunier Duval wielerploeg bij Euskaltel. "In mijn periode bij Euskaltel was ik het middelpunt van de ploeg en dat zorgde onrechtstreeks voor een heleboel druk. Dit jaar wil ik het dan ook anders aanpakken dan de vorige jaren. Ik wil terug meer plezier maken zonder me obsessief naar een koers te richten. Bij Euskaltel had ik echt het gevoel dat ik zonder vreugde naar een koers toekeek. Dat moet dit seizoen anders!"

Weten we in mei of Landis Tourwinnaar is ?

Wielrenner Floyd Landis moet op 14 mei verschijnen voor het Amerikaanse anti-doping agentschap USADA. De woordvoerder van de van doping verdachte winnaar van de Ronde van Frankrijk maakte dit woensdag in Washington bekend. Na afloop van de laatste Tour de France kwam naar buiten dat Landis (31) positief was bevonden na zijn winst in de zeventiende etappe. De verhouding testosteron/epitestosteron was bij de Amerikaan niet in orde. Hij ontkent dope te hebben gebruikt. Het Franse anti-doping agentschap begint donderdag al met een onderzoek om uit te maken of Landis geschorst moet worden voor wedstrijden op Frans grondgebied. Misschien weten we dus in mei of Floyd Landis de Tour de France 2006 gewonnen heeft.

Operatie Frank Vandenbroecke

Frank Vandenbroucke ondergaat dinsdag in het Italiaanse Arezzo een knieoperatie. De 32-jarige Belg van Acqua & Sapone kampte al vier maanden met knieklachten en besloot daarom tot een ingreep. VDB kwam dit seizoen nog niet in actie. In oktober vorig jaar reed hij voor het laatst in de Giro dell'Emilia.

Vanwege dopinggebruik, psychische problemen en blessures zit de loopbaan van Vandenbroucke al enige tijd in het slop. Het enfant terrible won in zijn gloriejaren Parijs - Brussel (1995), Gent - Wevelgem (1998), Omloop "Het Volk" (1999), Luik-Bastenaken-Luik (1999) en twee etappes in de Vuelta a España (1999).

Eddy Merckx wil Tour de France in Quatar

Het oliestaatje Qatar moet binnen vijf jaar de start van de Tour de France krijgen. Die mening is in ieder geval vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx toegedaan. Hij wil zich inspannen om het Grand Depart te halen naar dit land, waar onlangs nog de Ronde van Qatar werd afgewerkt.  ,,Qatar heeft goede wegen, voldoende hotels en het klimaat is er uitstekend. En het wielrennen leeft hier", zegt hij in Le Soir. Bovendien is de ronde in handen van ASO, de organisator die ook de Tour de France op poten zet.

Furlan wint eerste etappe Ster van Bessèges

Angelo Furlan heeft woensdag de eerste etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. De 29-jarige Italiaan van de Franse Crédit Agricole wielerploeg was na 148 kilometer tussen Pézenas en Palavas-les-Flots in de sprint te sterk voor de pas 21-jarige Brit Mark Cavendish (T-Mobile wielerploeg) en Ruggero Marzoli (Ita, Tinkoff).

Furlan, die in 2004 met de Coppa Bernocchi zijn laatste zege totnogtoe greep, start donderdag als klassementsleider in de Franse rittenkoers, die zondag finisht in Bessèges.

Ploegleider Erik Dekker heeft vertrouwen in wielrenner Thomas Dekker

Rabobank-ploegleider Erik Dekker heeft er vertrouwen in dat zijn renner Thomas Dekker een beter seizoen gaat rijden dan in 2006. Dat zegt hij in de Waalse krant La Dernière Heure. “Thomas is een klasserenner en ik ben ervan overtuigd dat hij ook dit seizoen weer een stap vooruit gaat zetten," aldus de recent gestopte Drent. "Hij zit vol ambitie en revanchegevoelens vanwege de slechte kritieken die hij het voorbije seizoen heeft moeten slikken.” Overigens vindt ploegleider Dekker het voorbije seizoen van zijn pupil zo slecht nog niet. “Hij heeft als 21-jarige renner best een knap seizoen achter de rug. Niet alleen was er die zege in Tirreno-Adriatico, ook in Luik en in de Amstel deed hij het verre van slecht voor een jonge renner. Thomas heeft enkel het ongeluk dat hij zoveel druk vanuit Nederland met zich meezeult”

Unibet ook niet in Ronde van Spanje ?

ProTour formatie Unibet.com is ook niet zeker van de deelname aan de Vuelta. Dat maakte Unipublic, de organisator van de Vuelta, vandaag duidelijk. Unibet en Astana behoren beide niet tot de 18 ploegen die zeker zijn van een startbewijs. Vuelta-baas Victor Cordero kan Unibet nog wel een wildcard krijgen, maar niks is nog zeker. Een van de wildcards gaat in iedergeval naar Astana.

Oscar Sevilla ploeggenoot van Mancebo

Oscar Sevilla rijdt in 2007 voor Relax-Gam. De Spaanse ProContinentale ploeg heeft de Spaanse renner voor één jaar aan zich verbonden.

Sevilla was een van de renners die genoemd werd in de Spaanse dopingaffaire rond dokter Fuentes. Zijn ploeg T-Mobile liet hem daarom thuis voor de Tour en ontsloeg hem later in het jaar.

Eerder verzekerde Relax-Gam zich al van de diensten van Francisco Mancebo, een andere verdachte in de zaak-Fuentes. Ook Santi Perez, die recent een schorsing van twee jaar uitzat, vond onderdak bij Relax.

Sprinter Loddo wint weer in Ronde van Langkawi

Alberto Loddo heeft de vierde etappe van de Ronde van Langkawi op zijn naam geschreven. De Italiaanse sprinter van Serramenti versloeg Maximiliano Richenze (tweede) en Daryl Impey (derd) in de sprint. Loddo was eerder winnaar van de openingsrit van Langkawi. Beste Nederlander was Thijs Zonneveld (Discovery Channel Marco Polo) op de 40e plaats. In het algemeen klassement veranderde er vrijwel niets: de leiding blijft in handen van de Fransman Charteau.

Galdos wil Tour rijden

Euskaltelsprinter Galdos Alonso wil dit jaar graag starten in de Tour de France. De van Panaria overgenomen renner zal ook aan de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix deelnemen, daar hoopt de Spanjaard ereplaatsen te behalen.

Mancebo weer in de Vuelta

Francisco Mancebo wil dit jaar weer schitteren in de Ronde van Spanje. De nieuwe renner van GAM-Relax zal in het voorseizoen aan de start komen van ondermeer de Ruta del Sol en de Ronde van Aragon, ook het Spaanse kampioenschap staat in de agenda van Mancebo.

Toppers Saunier Duval in Mallorca

Wat nieuws uit het kamp van Saunier Duval: David Millar, Gilberto Simoni en Iban Mayo zullen aan de start komen van de Trofeo Mallorca. Verder werd bekend dat Leonardo Piepoli de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje rijdt. De ploegleiding heeft besloten in het Afrikaanse Mali een humanitair en ecologisch project op te zetten.

Volksbank ziet onder druk af van Jaksche

Wielrenner Jörg Jaksche staat aan de vooravond van het nieuwe seizoen nog altijd zonder ploeg. De 30-jarige Duitser, die verdachte is in de Operacion Puerto, was in onderhandeling met Volksbank maar zag deze onverwachts beëindigd worden.

"De beslissing om de onderhandelingen stop te zetten heeft niets met Jörg als persoon te maken", lichtte manager Thomas Kofler toe. "De organisatie van de Ronde van Duitsland liet weten dat in het geval wij hem contracteren wij niet mogen deelnemen aan de rittenkoers."

Landis gelooft niet in snelle rentree

Floyd Lanids denkt niet dat hij in 2007 nog terug kan keren in het peloton. Ook als de strafzaken tegen hem vanuit de Verenigde Staten en Frankrijk positief voor hem uitvallen, zal daarmee geen zekerheid worden geboden voor een terugkeer. In dat geval gaan partijen als de UCI, de nationale bonden of het WADA hoogst waarschijnlijk beroep aantekenen bij het internationale sporttribunaal. Landis zelf zal daartoe besluiten op het moment dat de strafzaken slecht voor hem uitvallen. ,,De tijd glipt als zand door mijn handen'' zei de Tourwinnaar van 2006 daarover tegen een Amerikaanse TV-zender.

Prudhomme : "Parijs-Nice gaat zeker door"

Christian Prudhomme, algemeen directeur van Amaury Sport Organisation, verzekerde dat Parijs-Nice (11-18 maart) "zeker door zal gaan". Dat ondanks het dreigement van de Internationale Wielerunie UCI de wedstrijd te verbieden. "Ik kan de teams geruststellen. We zullen Parijs-Nice organiseren." De UCI stuurde een omzendbrief aan de twintig ProTourteams waarin staat dat ASO, door het Zweeds-Belgische ProTourteam Unibet.com niet uit te nodigen voor Parijs-Nice, ingaat tegen de reglementen van de UCI en dat daardoor de organisatie van de koers naar de zon verboden kan worden. Amaury Sport, ook organisator van onder meer de Tour de France, weigert, net als de organisatoren van de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje deel uit te maken van de ProTour. Lees verder...

Lelangue voelt zich bedrogen door Landis

Voormalig ploegleider John Lelangue voelt zich in de steek gelaten en verraden door Floyd Landis. De Belg won afgelopen zomer met zijn Amerikaans raspaardje de Ronde van Frankrijk, maar beleefde meteen daarna de absolute ontnuchtering toen de Phonak-kopman betrapt werd op het gebruik van testosteron. "Het was een enorme ontgoocheling, Landis heeft me echt verraden", blikt Lelangue terug. "Ik was de eerste die in hem geloofde als leider van een ploeg. Hij was de renner die ik het meeste opvolgde. Ik keek naar al zijn wedstrijden, bezocht al zijn trainingskampen. Ik had echt vertrouwen in hem, maar dat werd helemaal beschaamd. Wat het nog erger maakt is dat Floyd mijn visie op het wielrennen kende en wist hoeveel belang ik hechtte aan ethiek."
Lees verder...

UCI dreigt Parijs-Nice te verbieden

De Internationale Wielerunie UCI dreigt ermee Parijs-Nice van de kalender te schrappen als de organisatie, Amaury Sport Organisation (ASO), de regels van de ProTour aan de laars blijft lappen.

Verscheidene ploegmanagers in de Ronde van Qatar bevestigden donderdag dat de UCI een omzendbrief aan de twintig ProTourteams stuurde. Daarin staat dat ASO, door het Zweeds-Belgische ProToutteam Unibet.com niet uit te nodigen voor Parij-Nice, ingaat tegen de reglementen van de UCI en dat daardoor de organisatie van de koers naar de zon verboden kan worden.

Amaury Sport, ook organisator van onder meer de Tour de France, weigert, net als de organisatoren van de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje om deel uit te maken van de ProTour.

De 'Koers naar de zon' staat voor 11 tot 18 maart op de kalender.