Steve Morabito (Astana)

Wielrenner Steve Morabito verhuisde de voorbije winter van het opgedoekte Phonak naar het Astana-team. De 23-jarige Zwitser, in eigen land opgeleid bij het toonaangevende VC Mendrisio, maakte vorig seizoen zijn profdebuut en deed dat met allure. Hij werd 2de in de GP Schwarzwald en 15de in de GP van Frankfurt. In zijn eigenste Ronde van Zwitserland kende Morabito de opperste triomf. In een spurtje met twee legde hij onze landgenoot Van Goolen in de laatste klimmende meters naar Leukerbad over de knie. Meteen zijn eerste profzege.

Andrey Mizourov (Astana)

De kersverse ProTour-ploeg Astana haalde nog een renner uit eigen land binnen. De 33-jarige Andrei Mizurov maakt de overstap van het continentale Kazakse Capec team. Mizourov zette in '99 zijn eerste stappen in het profpeloton en beleefde zijn debuutjaar bij het Belgische Collstrop. Nadien kwam hij nog uit voor Telekom, Mercatone Uno en Oktos. Afgelopen seizoen won Mizourov nog drie etappes in de Tour de la Guadeloupe en eentje in de Ruban Granitier Breton. Hij werd ook 3e in de Ronde van Japan. In eigen land veroverde Mizourov al nationale titels op de weg en in het tijdrijden.

Guennadi Mikhailov (Astana)

De Rus Guennadi Mikhailov ruilde de voorbije winter Discovery Channel voor Astana. Mikhailov reed de voorbije 4 seizoenen voor Johan Bruyneel. Nog eerder was hij aan de slag bij Lotto en Domo-Farm Frites. Hij werd destijds naar België geloodst door mentor Andrei Tsjmil. Sinds hij naar Discovery verhuisde werd de Rus veelvuldig afgeremd door blessures. Ook vorig seizoen reed hij geen platte prijs. Zijn beste periode kende hij in '04, toen hij deel uitmaakte van het team dat met Roberto Heras de Vuelta won. Hij was toen één van de architecten van de winst in de ploegentijdrit. Vorig seizoen werd hij ondermeer 10e in de Ruta del Sol en 23e in Het Volk. Voor een grote ronde kwam hij niet in aanmerking.

Eddy Mazzoleni (Astana)

De Italiaan Eddy Mazzoleni hield het al na één jaartje voor bekeken bij T-Mobile. De Bergamask, het jaar ervoor nog overgestapt van Lampre, verkaste de voorbije winter naar Astana. De 33-jarige Italiaan, die zijn profdebuut maakte in ’96, dankt zijn voornaam aan onze kannibaal, Eddy Merckx. Hij behaalde in zijn carrière ondermeer overwinningen in de Ronde van Romandië en Ronde van Venetië. Op klassiek vlak schitterde hij ook al in de Clasica San Sebastian (3e). In '05 haalde hij een knap eindklassement in de Tour (13e), een prestatie die hem een lucratief contract opleverde bij T-Mobile. In de voorbije Tour zou hij Jan Ullrich gaan bijstaan, maar dat liep even anders. Mazzoleni plooide zich niet dubbel voor 'der Jan', maar voor Honchar en Rogers. In de Ronde van Duitsland demonstreerde hij zelf zijn kunnen (9e).

Julien Mazet (Astana)

Julien Mazet ruilde de voorbije winter Auber'93 voor Astana. De 25-jarige Fransman is een echte ronderenner. Hij kan zeer goed klimmen, maar werd ook kampioen van Frankrijk tijdrijden bij de beloften. Vorig seizoen maakte hij indruk in de Route du Sud. Hij eindigde 2de in de rit naar Castres, maar werd ook 3de in de eindstand. In de Ronde van de Toekomst versierde hij een podiumplaats in La Bresse (3e). Op zijn palmares staan overwinningen in de Tour de la Manche en de Ronde van Aosta.

Alexei Kolessov (Astana)

De 23-jarige Kazach Alexei Kolessov is een van de talenten die het dit jaar mag laten zien bij Astana. Dat hij op de kasseien overweg kan, liet hij vorig jaar zien met een tiende plaats in Parijs-Roubaix voor beloften. Een jaar eerder had hij zich al laten gelden in de Ronde van de Toekomst met twee derde plaatsen. In navolging van zijn voorbeelden Vinokourov en Kashechkin kan hij ook aardig hard rijden in de tijdrit.

Andreas Klöden (Astana)

De Duitse wielrenner Andreas Klöden en T-Mobile waren op mekaar uitgekeken, en bij het Duitse sterrenteam waren ze maar wat blij van de wisselvallige Duitser afscheid te nemen. Klöden zocht en vond een toevluchtsoord bij Astana, waar hij samen met Vinokourov kopman wordt voor het grote rondewerk. In zijn zog sleepte hij ook zijn trouwe toeverlaat Kessler mee. In '00 werd Klöden als een nieuwe ster aan het wielerfirmament geboren. Hij won Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland en veroverde brons op de wegrit in de Olympische Spelen. Het daaropvolgende jaar kreeg hij af te rekenen met knieklachten en doofde zijn ster al even snel. Twee jaar terug volgde de heropstanding. Klöden werd Duits kampioen en beklom na een indrukwekkende Tour het 2e podiumtrapje. Vorig seizoen zag hij zijn voorjaar volledig om zeep geholpen door een schouderbreuk op training. Zijn deelname aan de Tour kwam gelukkig niet in het gedrang. Na de uitsluiting van Ullrich werd hij zelfs tot kopman gebombardeerd. Klöden beschaamde het vertrouwen niet en mocht in Parijs plaatsnemen op het laagste podiumtrapje. Bij Astana lijkt Klöden bevrijd van een zwaar juk. De Duitser reed het voorbije voorjaar als bevrijd en was tegen zijn gewoonte in al vroeg in vorm. Het leverde hem eindwinst op in Tirreno Adriatico en Ronde van de Sarthe en een voorlopige toptien in de ProTour-stand.

Matthias Kessler (Astana)

De 28-jarige Matthias Kessler werd vorig seizoen mede slachtoffer van de grote kuis bij T-Mobile, maar vond al vlug nieuw emplooi bij Astana. Bij die ploeg moet hij één van de eerste luitenanten worden van Vinokourov en Klöden in het rondewerk. Kessler is een oerdegelijk renner. Hij kan zowel bergop als tijdrijden, en is zo sterk als een beer. Bij T-Mobile werkte hij zich jaar na jaar op in de ploeghierarchie, en bleek een man voor alle terreinen. Vorig seizoen werd hij 10e in de Waalse Pijl en 21e in de Amstel. In de Ronde van Frankrijk haalde Kessler zijn gram met een prachtoverwinning in Valkenburg. Op de Cauberg fietste de Nürnberger het hele peloton los uit de wielen. Op zijn palmares stonden al een 3e en 10e plaats in de Waalse Pijl en een 12e stek in LBL.

Aaron Kemps (Astana)

De 23-jarige Aaron Kemps maakte in '05 zijn profdebuut voor Liberty Seguros, en mocht vorig seizoen mee naar Astana. In wielermiddens werd reikhalzend uitgekeken naar de prestaties van de neoprof, maar zijn eerste seizoen bracht niet wat ervan verwacht werd. Kemps, die als stagiair aan de slag was bij Quick-Step, boekte slechts een 3e en 4e plaats in Parijs-Nice, het enige waaraan ze zich bij de Spaanse ploeg konden opwarmen. Vorig seizoen was heelwat beter. Kemps pakte zijn eerste profzege in de Ronde van Burgos en strandde ook nog 2 keer op de dichtste ereplaats. In de Ronde van Catalonië en de Euskal Bizikleta werd hij telkens nipt 2e. Kemps vierde ook zijn rondedebuut in de Vuelta.

Andrey Kashechkin (Astana)

Opgeleid in de jeugdploeg van Herman Frison werd Andrej Kashechkin altijd een grote toekomst voorspeld. Groot was dan ook de ontgoocheling bij Patrick Lefevere toen de Kazak na jaren van opleiding in '04 voor Crédit Agricole koos. Toch was het tot vorig jaar wachten op de grote doorbraak. Niet toevallig ging dit gepaard met zijn overstap naar Liberty Seguros. Voor het eerst ging hij aan de slag bij zijn boezemvriend en toeverlaat Vinokourov. Eerst nog met veel vraagtekens na de Operacion Puerto, later in volle glorie na een prachtige Vuelta. Kashechkin won de koninginnenrit naar de Sierra de la Pandera en plaveide met zijn gebeuk de weg naar eindwinst voor Vinokourov. Zelf haalde hij het laagste podiumtrapje. Eerder op het jaar won hij ook al een rit in Parijs-Nice en werd 3de in de Clasica San Sebastian. Zonder ongelukken wordt Kasheschkin één van de rondetenoren van de komende jaren. Twee jaar terug werd hij al 2de in het jongerenklassement van de Tour en 9de in de Dauphiné Libéré.

Benoit Joachim (Astana)

Drievoudig Luxemburgs kampioen Benoit Joachim stapte de voorbije winter over van Discoery Channel naar Astana. Joachim werd prof in ’99 bij US Postal nadat hij als belofte een rit in de Ronde van de Toekomst won. De Luxemburger rijdt elk jaar een programma dat zowel voorjaarsklassiekers als grote ronden omvat. Hij stond al tweemaal aan de start van de Tour en driemaal in de Vuelta. In ‘00 was hij in zijn kampioenentrui van de partij bij de tweede Touroverwinning van The Boss. In de Vuelta bouwde hij driemaal mee aan het succes van Roberto Heras. De twee voorbije jaren reed hij de Giro. In '05 had hij ook daar prijs met Paolo Savoldelli, die hij dit seizoen terugvindt bij Astana. Vorig seizoen kroonde hij zich nog eens tot Luxemburgs tijdritkampioen.

Sergei Ivanov (Astana)

De in het Belgische Bekkevoort wonende Rus Sergei Ivanov leerde de kneepjes van het vak bij Cees Priem van TVM. Samen met ondermeer Van Petegem maakte hij deel uit van een geduchte klassieke kern. In '00 lanceerde hij zijn carrière met een mooie zege in de E3-prijs van Harelbeke. In diezelfde periode werd hij ook driemaal na elkaar Russisch kampioen op de weg. Ivanov was verder auteur van ritzeges in de Ronde van Frankrijk (Aix-les-Bains), Zwitserland, Nederland en Groot-Brittanië. Vorig seizoen behaalde hij ereplaatsen in de E3-Prijs (20e), Amstel (10e) en Waalse Pijl (9e). In de Ronde van Vlaanderen (25e) was hij goed maar miste nipt de beslissende vlucht. Dit seizoen stapte hij over van T-Mobile naar Astana. In de voorjaarsklassiekers mag de Rus zijn eigen gang gaan.

Maxim Iglinskiy (Astana)

De jonge Kazak Maxim Iglinskiy stapte vorig seizoen over van Domina Vacanze naar Team Milram. De 25-jarige talentknaap heeft alles in zich om in zijn 4e profjaar de voetstappen van landgenoot en idool Vinokourov te drukken. Hij won al een rit in de Ronde van China en de proloog van de Ronde van Hellas, maar het was vooral zijn 5e plaats in de eindstand van de Ronde van de Toekomst die de profdeuren deed openzwaaien. In '05 volgde de grote doorbraak met winst in de GP van Camaiore en een rit in de Ronde van Duitsland. In een sprint met zes hield Iglinskiy onze landgenoot Van Den Broeck van zijn eerste profzege. Het voorbije seizoen werd hij 17e in de Waalse Pijl en 4e in de Ronde van Catalonië. De Dauphiné Libéré sloot hij af met een mooie 13e plaats. In Kazakhstan kroonde hij zich tot kampioen tijdrijden.

René Haselbacher (Astana)

De 29-jarige Oostenrijker René Haselbacher moet het hebben van zijn snelle benen en een onblusbaar temperament. Zijn aanvallende ingesteldheid maakte hem in eigen land tot een zeer geliefd renner, de Oostenrijkse versie van onze afgezwaaide Ludo Dierckxsens. Haselbacher kende echter al heel wat miserie. In zijn Tourdebuut (’03) moest hij na een spectaculaire val vroeg opgeven, en ook het jaar nadien maakte hij in Frankrijk enkele keren hard kennis met het asfalt. In '05 werd hij op oefenkamp in Zuid-Afrika van de sokken gereden en afgevoerd met een sleutelbeenbreuk. Vorig seizoen verging het de Oostenrijker, die inmiddels overstapte naar Astana, sportief beter. Hij won zowel een rit als de eindstand in de Ronde van Rheinland-Pfalz en pakte ook nog 2e plaatsen in de Ronde van Catalonië, Denemarken en Bayern Rundfahrt.

Maxim Gourov (Astana)

De 28-jarige Maxim Gourov, de voorbije 3 jaar aan de slag bij tweedeklasser Oktos-Saint-Quentin, profiteerde de voorbije winter maximaal van de Kazachse 'boom' in het wielrennen. Hij zette in het tussenseizoen zijn krabbel onder een tweejarig contract bij Astana, en zag zo zijn ProTour-droom in vervulling gaan. Bovendien rijdt hij dit seizoen aan de zijde van landgenoot en idool Vinokourov. Een profzege lukte de vierdejaarsprof nog niet, wel podiumplaatsen in de Ronde van de Sarthe en de Ronde van Cuba. In de Sarthe finishte hij vorig seizoen zelfs 2e in de eindstand.

Thomas Frei (Astana)

De Zwitser Thomas Frei tekende de voorbije winter zijn eerste profcontract bij Astana. De 21-jarige talentknaap draagt de een groot stuk van de Zwitserse wielerhoop. Hij werd in '02 al Zwitsers juniorenkampioen. Vorig seizoen finishte hij 8e in de Mainfranken Tour en 4e in de GP Willem Tell, de vermaarde beloftenronde. Naast klimmen kan hij ook een stukje tijdrijden. Dat bewees Frei met een knappe 4e plaats op het EK in Valkenburg.

Koen de Kort (Astana)

Enigszins verrassend koos Koen de Kort bij zijn profdebuut voor Liberty Seguros. De Kort, stammend uit de jongerenploeg van Rabobank, leek voorbestemd om in het Nederlandse profteam te starten. Na de sensationele winst met Thomas Dekker in de GP Eddy Merckx, en zijn zege in de 'kleine' Parijs-Roubaix, lagen er echter kapers op de kust. Als neoprof reed De Kort zich enkele malen in de kijker. Hij won een rit in de Ronde van de Toekomst en werd 5e in de Clasica Alcobendas. Vorig seizoen, dat hij na de Ronde van Romandië volmaakte bij Astana, bekleedde hij een 12e plaats in de eindafrekening van de Driedaagse van De Panne en werd 24e in Gent-Wevelgem. In de Giro maakte hij zijn rondedebuut (124e). In de Ronde van Polen versierde hij een knappe 6e stek.

Antonio Colom (Astana)

De Spaanse klimmer Antonio Colom startte zijn carrière bij Relax-Fuenlabrada en reed tot vorig jaar voor Illes Balears. De voorbije winter maakte hij de overstap naar Astana. De 28-jarige Spanjaard is duidelijk een vroege vogel. Op zijn palmares staan een eindzege in de Ruta del Sol, 2 ritzeges in de Ronde van Mallorca en een dagzege in de Ronde van Valencia. Ook vorig seizoen hield hij die traditie hoog en reed een knap voorjaar. Colom startte met een 2e plaats in de Trofeo Soller en pakte aansluitend een rit- en de eindzege in de Ronde van Valencia. In Parijs-Nice schitterde hij met een 3e plaats in de eindstand. In tegenstelling tot andere jaren liet Colom het daar niet bij. In de Ronde van het Baskenland finishte hij 3e in de klimtijdrit en bekleedde dezelfde plaats in de eindstand. Hij haalde ook nog een podiumstek in de Ronde van Burgos.

Assan Bazayev (Astana

De 26-jarige Kazak Assan Bazayev tekende vorig seizoen in april zijn eerste profcontract voor Liberty Seguros. Dat werd na twee maanden al omgezet in een verbintenis met Astana-Würth. Bazayev kon dan ook de nodige adelbrieven voorleggen. Als belofte won hij de Ronde van Griekenland en finishte in dienst van Capec 3e in de eindstand van de Ronde van de Toekomst. Een perfecte waardemeter die hij ook bekrachtigde met een 3e plaats in Koolskamp. Voor Astana gooide hij meteen zijn troeven op tafel. Met zijn snelle benen spurtte hij naar winst in een etappe van de Ronde van Duitsland. Napolitano en Zabel konden enkel toekijken.

Igor Abakoumov (Astana)

De Belgische Rus Igor Abakoumov maakt dit seizoen een mooie promotie. Na een profdebuut bij Chocolade Jacques en twee seizoenen Jartazi verhuist de 25-jarige naar ProTour-team Astana. Anders dan zijn naam doet vermoeden is Abakoumov een echte Belg. Hij mag dan geboren zijn in het verre Berdyansk (Rus), hij arriveerde op prille leeftijd in België en kreeg de wielerpap in Vlaanderen ingelepeld. De voorbije 2 jaar was hij één van de revelaties in het team van Jef Braeckevelt. Eerst werd hij 2de in Nokere Koerse en 3de in de GP van Wallonië. Vorig seizoen boekte hij in de Ronde van de Ain zijn eerste profzege en werd ook 6de in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Abakoumov kan behoorlijk bergop en is een uitstekende finisher.

Astana 2007

 

 


De Astana wielerploeg is medio 2006 uit nood ontstaan nadat Manolo Saiz als verdachte in de zaak-Fuentes was opgepakt door de Spaanse justitie en als gevolg Liberty Seguros  zich als sponsor terugtrok, schoot de Kazachstaanse hoofdstad de nationale wielerheld Alexandre Vinokourov te hulp. Sleutelrol daarbij speelde Daniel Achmetov, premier van het land en bovendien een vriend van Vino. Vanwege Operácion Puerto kon de ploeg (toen nog Astana-Würth) weliswaar niet van start gaan in de Tour de France 2006, maar met behulp van de in Luxemburg geboren sportmanager Marc Biver (ex-directeur van IMG en vertrouwensman van Tony Rominger) slaagde Vinokourov erin om het team weer op weg te helpen. En met succes, want de Kazak domineerde samen met zijn landgenoot Andrei Kashechkin de Ronde van Spanje. Met zijn eerste grote ronde op zak richt Vino zijn pijlen  op het winnen van de Tour 2007. En dat moet kunnen, want de ploeg vormt in 2007 een sterk collectief. Vino en Kashechkin bleven en met Andreas Klöden, Matthias Kessler (beiden T-Mobile) en Paolo Savoldelli (Discovery) werden sterke krachten ingekocht. Mario Kummer en Walter Godefroot gaan de missie leiden, waardoor het ex-T-Mobile gehalte bij Astana dus grootis. Koen de Kort mocht blijven en hij is de enige Nederlander in dit internationale gezelschap.

 

Unibet.com 2007

Toen de onder Zweedse licentie rijdende Unibet wielerploeg werd voorgesteld was de boodschap duidelijk: het nieuwste Pro Team is het beu dat men gepasseerd wordt voor ProTour-wedstrijden. Dat is het geval in Parijs-Nice (ASO) en lijkt nu ook te gebeuren in de koersen van RCS (Giro en Tirreno-Adriatico) en Unipublic (Vuelta). Manager Jacques Hanegraaf wil dat de UCI snel maatregelen neemt "Als wij geen Tour de France mogen rijden, dan stopt Unibet onmiddellijk met de ploeg. We voelen ons een speelbal tussen UCI en organisatoren als ASO." Die Tour de France staat hoog op de agenda van één van de drie Nederlanders (met Niels Scheuneman en Matthé Pronk): Laurens ten Dam. Deze renner investeerde deze winter in een goed jaar. "Ik heb 1000 kilometer extra getraind om er straks te kunnen staan in wedstrijden als de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Vervolgens zou het geweldig zijn als ik ook de Tour kan rijden." Unibet schoot intussen goed uit de startblokken. Na wat gezeur rond hun deelname (in Frankrijk mag een internationaal georiënteerd gokbedrijf geen reclame maken) aan de openingskoers in Marseille, spurtte Jeremy Hunt naar de overwinning en werd Ten Dam vijfde De ploeg telt vijf kopmannen: Baden Cooke, Matteo Carrara, Victor Hugo Pena, Jimmy Casper en Jose Rujano. Van dat kwintet reed alleen Cooke - al etappewinnaar Down Under - en in Bessèges, ook vorig jaar bij de ploeg.

T-Mobile wielrennen 2007

Vorig jaar werd op de ploeg presentatie van de T-Mobile wielerploeg Jan Ullrich nog als absolute kopman naar voren geschoven. Dit jaar was het gloednieuwe management van de paarse brigade er op gespitst om de gezamenlijkheid op de voorgrond te plaatsen Op Mallorca wenste men niet meer stil te staan bij het verleden Na de affaire-Ullrich ging de bezem erdoor bij de communicatiegigant. Nieuwe baas bij T-Mobile Team is Bob Stapleton, oprichter van VoiceStream Wireless, het huidige T-Mobile USA. Teamspirit Kampfgeist maar ook het terugwinnen van de geloofwaardigheid bij de supporters, staat rood omrand in zijn routeboek. Er werd dus schoon schip gemaakt na het vertrek van Ullrich, Klöden en teammanager Olaf Ludwig. Voormalig pr-man Luuc Eisenga is nu verantwoordelijk voor het technisch management, terwijl Tristan Hoffman als ploegleider overkwam van CSC Hij vindt Rolf Aldag, Jan Schaffrath, Brian Holm, Alan Peiper en Valerio Piva aan zijn zijde. De kopmannen zijn Sergeï Gontsjar, Bernhard Eisel (exFdJ). Patrik Sinkewitz, Michael Rogers en het talent Linus Gerdemann. Stevige nieuwkomers als Servais Knaven (QuickStep). Michael Barry en Roger Hammond (allebei Discovery) Jacob Piil (CSC), Marco Pinotti (Saunier Duval) en Axel Merckx (Phonak) zullen de ruggengraat moeten vormen En de jonkies Gerald Ciolek (Wiesenhof), Marcus Burghardt ,Frantisek Rabon en de Britse neo Mark Cavendish krijgen de tijd om te rijpen

Saunier Duval 2007

De Saunier Duval wielerploeg hield voor het begin van dit seizoen een feestelijke bijeenkomst in Parijs om het 100-jarige bestaan van de firma te vieren. Natuurlijk waren ook de renners van het team present, behalve degenen die in Qatar moesten rijden. Manager Mauro Gianetti en ploegleider Joxean Fernandez spraken er hun doelstellingen voor dit seizoen uit, met Daniel Mangeas als spreekstalmeester. Toen hij kopman Gilberto Simoni voor zijn microfoon kreeg, zei de Italiaan dat hij een derde overwinning in de Giro als doel had gesteld. Landgenoot Leonardo Piepoli voegde daar aan toe dat hij net als vorig jaar naar een ritzege in de bergen streefde. In het hooggebergte krijgt hij steun van Iban Mayo, die na een aantal kwakkeljaren zijn Baskische team Euskaltel de rug toekeerde. David Millar, net vrijgesproken in de Cofidis-dopingzaak in Nanterre, zei dat de proloog van de Tour in Londen hoog op zijn verlanglijstje stond. Met Mayo kwamen ook zijn ploegmaat Camano, de Let Belohvosciks (Universal Café), Del Nero Montes (3 Molinos), onze landgenoot Remmert Wielinga (QuickStep) en de neo's Raul Alarcon en de Brit Thomas de ploeg versterken. Dionne (Colavita), Zaugg (Gerolsteiner), Olson en Pinotti (alletwee naar T-Mobile) en de Fransman Fritsch (terug naar de amateurs) verlieten de ploeg. De jonge Italiaan Riccardo Ricco bewees in de Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo over veel talent te beschikken.

Raboploeg 2007

Door de mededeling van bestuursvoorzitter Piet van Schijndel dat zijn bank het contract met de Rabobank wielerploeg tot en met 2012 heeft verlengd, kan manager Theo de Rooij weer rustig verdergaan met de uitbouw van zijn equipe, die vooral in het klassieke werk wel wat versterking kan gebruiken. Tijdens de presentatie werd echter vooral duidelijk dat het Pro Team een steeds groter Nederlands stempel krijgt, al blijven de kopmannen vooral buitenlanders. De Rabo-opleidingsploeg van Nico Verhoeven en Piet Kuys levert dit jaar Dimitry Kozontchuk (Rus), Robert Gesink en Riek Flens af, terwijl in de loop van het vorige seizoen Kai Reus en William Walker al de overstap maakten. Van Skil-Shimano kwam de talentvolle Sebastian Langeveld over. Behalve de jonge aanwinsten werden ook enkele routiniers van eigen bodem aangetrokken, zoals Leon van Bon (Davitamon), Koos Moerenhout (Phonakl en Max van Heeswijk (Discovery), die alledrie al eens in het Rabo-shirt rondreden. Zij moeten het vertrek van Erik Dekker, nieuw als ploegleider, en Marc Wauters opvangen. De basis van de ploeg bleef behouden, met Michael Boogerd, Thomas Dekker, Oscar Freire, Denis Menchov en Michael Rasmussen als speerpunten. Manager Theo de Rooij, die zijn renners eind januari een brief stuurde, waarin hij hen om het afstaan van DNA verzocht als middel in de strijd tegen doping, verwacht meer van zijn ploeg in het voorjaar. Toch zal ook in 2007 de Tour weer op nummer één staan.

QuickStep 2007

Tijdens de wielerbeurs VeloFollies in Kortrijk werd al in december de Quickstep wielerploeg van Patrick Lefevere voorgesteld. Nog onwetend van de bom die Het Laatste Nieuws onder zijn ploeg aan het leggen was, zong de Vlaming er de lol van zijn renners en sponsors. Logisch, want vorig jaar scoorde QuickStep maar liefst 45 keer. Minpuntje was dat aanwinsten als Peter van Petegem en Gert Steegmans niet in QuickStep-kleding het podium mochten betreden, omdat de oude contracten nog tot en met 31 december doorliepen. De nieuwkomers Barredo (Astana), Facci (Barloworld), Steegmans (Davitamon), Tonti (Acqua & Sapone), Van Petegem (Davitamon), Visconti (Milram) en Wynants (Chocolade Jacques) verschenen daarom in een zwarte polo op het podium. Patrick Lelevere zag wonderboy Filippo Pozzato samen met Chicchi en Trenti vertrekken naar Liquigas en werkpaard Knaven naar T-Mobile. Ook De Weert en Nuyens (beiden gaan naar Colidis), de Venezolaan Jose Rujano (Unibet.com), onze landgenoot Wielinga (Saunier Ouval) en de Spanjaard Garrido verlieten de ploeg van Lelevere. Om zijn kopmannen een beetje te jennen, legde de inmiddels eplaagde manager zowel Paolo Bettini als Tom Boonen de vraag voor wat ze doen als ze met hun tweeën voorop rijden in de Ronde van Vlaanderen. "Ik rij hem er al op de Bosberg", meldde Boonen zelfverzekerd. En Bettini: "Ik denk dat ik beter niet met Tom naar de streep rij."

Predictor-Lotto wielerploeg 2007

Sponsor Marc Coucke verruilde deze winter op het shirt van zijn renners de naam van Davitamon voor dat van Predictor, een van de vele bedrijven die deze energieke zakenman runt. Daarom heet de het team van Robbie McEwen in 2007 de Predictor-Lotto wielerploeg. Daarnaast zorgde hij ervoor dat via een zijstraatje de Belgische exbondscoach José De Cauwer, sinds vorig seizoen als scout al aan de slag bij Davitamon-Lotto, als deeltijds ploegleider aan het team is verbonden. De Cauwer zal zich vooral bezig houden met de jongeren en in kleinere koersen als de Ster van Bessèges en Nokere-Koerse zal hij in de volgwagen plaatsnemen "Het project van de piramide blijven we ook dit seizoen hanteren. We hebben er al de vruchten van geplukt, kijk maar hoe talenten als Dominique Cornu en Greg Van Avermaet zich ontplooien", aldus De Cauwer, die in Qatar meteen al het gelijk van zijn stelling kreeg aangereikt door een winnende Van Avermaet. Hij is een exponent van het jongerenteam Bodysol - Lotto CT Menen, dat als satellietteam met een aspiranten-, nieuwelingen- en juniorenafdeling aan het Pro Team is verbonden Predictor zwaaide Kuyckx (Landbouwkrediet), Mattan (DFL-Cyclingnews), Van Bon (Rabobank), Vogels (Toyota) en het duo Steegmans-Van Petegem (QuickStep) uit en haalde Cioni (Liquigas), Hoste (Discovery), Lloyd (AIS Australia), Sentjens (Rabobank) en de neo's Van Avermaet, Cornu en Steurs binnen.

Team Milram 2007

Milram, naamgever van de Milram wielerploeg, is een product van de Duitse zuivelproducent Nordmilch, met aan het hoofd bedrijfsvoorzitter Stephan Tomat, die tijdens de presentatie van de Italiaanse ploeg in Bremen tevreden terugkeek op het eerste seizoen als sponsor van het team "Alleen al in Duitsland heeft de sponsoring ons al 50 miljoen euroaan publiciteit opgeleverd," Speerpunten in de formatie van Gianluigi Stanga blijven in 2007 de sprinters Erik Zabel en Alessandro Petacchi, voor het derde jaar op rij winnaar van de GP Etruschi. "We hebben laten zien dat we perfect kunnen samenwerken", zei de vice-wereldkampioen van Salzburg, Dit jaar wordt de Spaanse ex-wereldkampioen Igor Astarloa aan het topduo toegevoegd, Hij zal, samen met Mirko Celestino, in de zwaardere eendagskoersen worden uitgespeeld. Andere nieuwkomers zijn Brett Lancaster (Panaria), Marcel Sieberg (Wiesenhof), Sebastian Schwager (Thüringer Energie Team) en de Nederlander Niki Terpstra (Ubbink-Syntec), Hij vervangt Maarten den Bakker, die bij Skil-Shimano onderdak vond. Ook sprinter Cadamuro (hij gaat naar het nieuw gevormde LPR), Becke (Thüringer Energie Team), Iglinsky (Astana), Musiol (Wiesenhof), Vanotti (Liquigas) en Visconti (QuickStep) verlieten de ploeg,

Liquigas 2007

Bij de Liquigas wielerploeg houden ze van afwisseling, Materiaalsponsor Bianchi werd ingeruild voor Cannondale en waar de ploeg van Alberto Amadio vorig jaar al tien nieuwkomers verwelkomde, zijn er in 2007 maar liefst elf neo-renners in de ploeg. Van de zes kopmannen van vorig seizoen - Di Luca, Garzelli, Paolini, Backstedt, Pellizotti en Cioni - ruimden Garzelli )Acqua & Sapone) en Cioni (Predictor-Lotto) het veld. Met hen verdwenen Andriotto (Acqua & Sapone), Colli (Panaria), Zanini (Predictor), Curtolo en Aighetto, terwijl Milesi en Loda de fiets aan de wilgen hingen. De ploeg kreeg een behoorlijke talenttransfusie door de komst van Primavera-winnaar Pozzato en zijn QuickStep-ploegmaten Chicchi en Trenti, de Spaanse klassementsrenner Manuel Beltran (Discovery), de Brazilaanse sprinter Murilo Fischer (Naturino) en de Belg Frederik Willems (Chocolade Jacques). Daarnaast werden nog de Witrus Kuschynski (Flaminia), Alessandro Vanotti (Milram) en de veelbelovende neo Dario Cataldo, in 2006 winnaar van de Baby-Giro, aan het nu 30 man tellende collectief toegevoegd, Naast Di Luca kan Amadio dus in de eendagsklassiekers rekenen op Pozzato en Paolini, terwijl hij voor het ruwere werk ook nog de Zweedse krachtpatser Backstedt (32) achter de hand heeft. Verder mag er worden gerekend op uitschieters van een jonkie als Vincenzo Nibali, vorig jaar al primus in Plouay, en van tijdrijder Manuel Quinziato,

Lampre 2007

Absolute kopman bij de Lampre wielerploeg is Damiano Cunego. Het inmiddels 25-jarige wonderkind uit de Veneto lijkt zijn groeistuipen (en de ziekte van Pfeiffer) inmiddels te boven te zijn, getuige zijn prima optreden in zijn eerste Tour de France, waarin hij de witte trui won . In 2007 staan de Giro én de Tour de France op zijn programma. Hoewel Cunego dus het uithangbord is van de ploeg van ex-wereldkampioen Beppe Saronni, beschikt men ook over rappe mannen als Daniele Bennati, Danilo Napolitano en Alessandro Ballan, die vorig jaar in Italië zelfs werd uitgeroe pen tot jonge belofte van het jaar. Dit trio wordt dit jaar bijgestaan door oude rot Fabio Baldato (38 jaar inmiddels), die van Tenax is overgekomen. Hij vervangt het bijna 32-jarige scheermes Salvatore Commesso, die net als Marzoli en Petrov is gezwicht voor de roebels van Oleg Tinkov. Matteo Carrara vertrok naar Unibet en Mauro Santambrogio naar Tenax. Voor de vijf renners die weggingen, kwamen er ook weer vijf keurig terug. Naast Baldato zijn dat Bossoni (Tenax), Caruso (Astana), Mori (Naturino) en de neo Francesco Gavazzi, een zoon van ex-sprinter Pierino. Met vaste steunpilaren als Bruseghin, Figueras, Franzoi, Stangelj, Szmyd, Tiralongo, Valjavec en de Spanjaar Patxi Vila is Lampre-Fondital weer helemaal klaar voor een mooi wielerseizoen.

Gerolsteiner 2007

De Gerolsteiner wielerploeg kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen. De Sprudeltruppe van Hans-Michael Holczer boekte in 2006 maar liefst 41 zeges. Een record in de negenjarige historie van de ploeg. En dat Gerolsteiner vooral sterk is in de breedte, is af te leiden uit het feit dat niet minder dan 16 renners voor deze overwinningen zorgden. Men betreurt in de Eifel het vertrek van de Amerikaanse kopman Levi Leipheimer, die vorig jaar nog de Dauphiné won. Maar Gerolsteiner kan vertrouwen op de eigen opleiding, want met Markus Fothen heeft men een groeibriljant binnen de gelederen. Of wat te denken van de Duitse Aussie Heinrich Haussler en keienvreter David Kopp. Ook mag men wederom rekenen op Stefan Schumacher, winnaar van de ENECO Tour en de Ronde van Polen, die dit jaar hoopt te debuteren in de Tour de France. En anders zijn er nog wel Fabian Wegmann en oudgediende Davide Rebellin, die wederom in de klassiekers wil scoren Nieuwkomer Bernhard Kohl (T-Mobile) is aangetrokken voor het hooggebergte en de 21-jarige Tom Stamsnijder is de eerste en voorlopig enige Nederlander in dienst van Gerolsteiner. Eerlijk gezegd verwachten we in 2007 weer veel van de lichtblauwe formatie, waar ook het Italiaanse talent Oscar Gatto zijn profdebuut maakt.

Francaise des Jeux 2007

De manager van de Francaise des Jeux wielerploeg Marc Madiot staat bekend als een van de grootste anti-doping profeten. En of het daar nu aan ligt, weten we natuurlijk niet, maar zijn gokploeg eindigde de afgelopen twee jaar kansloos als 20e en laatste in de UCI ProTour. Een van de oorzaken is dat Madiot in 2005 zijn ploeg sterk verjongde, waardoor FdJ met een gemiddelde leeftijd van 27,2 jaar de op twee na jongste ploeg van de ProTour is. Alleen Euskaltel en Unibet brengen een nog jongere formatie op de weg. Madiot behield toch het vertrouwen in zijn jonkies en hoopt dat hij daar in 2007 voor beloond wordt met de Belgische winnaar van de Omloop Het Volk 2006, Philippe Gilbert. als kopman moet er gescoord kunnen worden. De Waal begint door een operatie wat later'"' aan het seizoen, maar dat kan geen kwaad, Naast Gilbert wordt ook het nodige verwacht van de Zweed Lövkvist en de Fin Veikkanen. Intussen zorgden veteranen Guesdon en Mengin al voor eerste succesjes door resp. de Ronde van Gabon en een rit in Bessèges op hun naam te schrijven. Madiot moest sprinter Bernard Eisel laten gaan naar T-Mobile, terwijl de talentvolle tijdrijder Gustav Larsson naar Unibet verhuisde. Terwijl Freddy Bichot zijn heil zocht bij Agritubel, besloten Frédéric Finot en Eric Leblacher een treedje lager te gaan fietsen bij de amateurs van resp. Roubaix en Meaux. Voor hen in de plaats kwamen Sébastien Chavanel (Bouygues) en de Belg Thierry Marichal (Cofidis). Daarnaast maakten opnieuw drie neo's de overstap: de Fransman Chérel, de Nieuw-Zeelander Gudsell en de Zweed Lindgren.

Euskaltel 2007

Grote schoonmaak bij de Euskaltel wielerploeg, waar ex-renner Julian Gorospe als ploegleider het veld moest ruimen. Net als acht van zijn renners, onder wie voormalig kopman Iban Mayo, die in de Tour vorig jaar weer hevig teleurstelde, De Bask verhuisde samen met zijn ploegmaat Iker Camano naar Saunier Duval. Iker Flores verkaste naar het bescheiden Fuertaventura en Roberto Laiseka kwam zijn enkel blessure (opgelopen in de Giro van vorig jaar) niet meer te boven en besloot daarom te stoppen. Voor dit achttal kwamen negen nieuwkomers terug, onder wie Mikel Astarloza (Ag2R), Aitor Galdos (Panaria) en het Kaiku-duo Jon Pascal Bru en Dioni Galparsoro. Grote uitblinker in de ploeg was in 2006 Samuel Sanchez Gonzalez, winnaar van het Kampioenschap van Zürich en daarmee de eerste coureur uit de Baskische ploeg die een grote eendagswedstrijd in de ProTour op zijn naam wist te schrijven. Sterker nog: mede door zijn vierde plaats op het WK in Madrid en zijn tweede plaats in de Ronde van Lombardije rukte hij in extremis nog op naar de tweede plaats in de eindstand van de UCI ProTour achter zijn landgenoot Valverde. Van de 29-jarige Sanchez, afkomstig uit Oviedo (Asturië), wordt in 2007 dan ook weer het nodige verwacht. Net als van Astarloza, die ook in het eendagswerk zal worden uitgespeeld. In het rondewerk moet het vuurwerk als vanouds komen van Landaluze en de broertjes Zubeldia, waar echter de glans nu wel een beetje vanaf is.

Discovery Channel 2007

Zonder Lance Armstrong maakte de Discovery Channel wielerploeg in 2006, vooral in de Tour de France, een moeizaam jaar door. De zevenvoudige Tourwinnaar nam wat afstand van het wielrennen en stortte zich op het lopen van marathons. Maar langs de zijlijn bleef hij betrokken als gedeeltelijke eigenaar en als adviseur van Johan Bruyneel. Omdat hij een echte winnaar is, ergerde 't hem dat zonder hem zijn vroegere collega's soms nog maar de helft waard waren. En dus besloot hij om zich in 2007, het laatste sponsorjaar van Discovery, weer nadrukkelijker met het team te bemoeien. Het aantrekken van Ivan Basso is dan ook voor een groot deel op zijn conto te schrijven. Met de Italiaan, die wat Lance betreft volkomen is vrijgepleit in zaak-Fuentes, wil hij in 2007 niets minder dan de Tour winnen. Savoldelli zag de bui al hangen en vertrok snel naar Astana. En voor Hincapie werd een zware last weggenomen, want Armstrongs beste vriend bezweek in2006 onder de last van het kopman schap. Opvolgers als Danielson en Popovych schoten nog duidelijk tekort, terwijl neo Janez Brajkovic juist een revelatie was. Nieuw zijn naast Basso het Spaanse talent Contador (Astana), de Brit Cummings (Landbouwkrediet), snelle Aussie Allan Davis (Astana), de Chinees Fuyu Li (Marco Polo), Levi Leipheimer (Gerolsteiner), de Sloveen Murn (Phonak), de Portugees Paulinho (Astana), de Litouwer Vaitkus (Ag2R) en de neo's Devine (USA) en Gianni Meersman (België), wat het gezelschap weer zeer mondiaal maakt met maar liefst 16 nationaliteiten!

Team CSC 2007

Net als in 2005 won de CSC wielerploeg ook vorig jaar de ploegenranking van de UCI ProTour. Toch was het niet allemaal rozengeur & maneschijn voor de manschappen van Bjarne Riis. Toen Ivan Basso in mei op verpletterende wijze de eindzege van de Giro d'ltalia naar zich toehaalde, leek hem niets in de weg te staan om ook in de Tour de France toe te slaan. Maar de Operácion Puerto brandde los en als verdachte op het lijstje van de Spaanse justitie verdween de Italiaan door een zijdeur om in 2006 niet meer tevoorschijn te komen. De sterke band tussen Riis en Basso overleefde dit schandaal niet en Basso zocht zijn heil bij Discovery Channel. Toch staat CSC ook in 2007 weer als een huis. De ploeg die vorig jaar 51 zeges boekte, heeft al twee lange trainingskampen in Zuid-Afrika en in Californië achter de rug. En Lars Bak reed zich in de Tour Down Under naar de derde stek op het podium. Nieuwkomers zijn Aussie Matthew Goss, de Deense neo Anders Lund (afkomstig van Team GLS), de in Californië woonachtige Argentijnse sprinter Juan José Haedo (Toyota) en Alexandre Kolobnev, die na twee jaar Rabo aan een frisse neus toe was. De Rus werd in 2002 bij zijn overstap naar de profs al begeerd door Riis, maar koos toen voor Acqua & Sapone. Speerpunten zijn Fabian Cancellara, Frank Schleck en Carlos Sastre, kopman in de Tour. Daarnaast wordt er ook het nodige verwacht van Jens Voigt, David Zabriskie en natuurlijk 'onze' Karsten Kroon, die zijn landgenoot Hoffman als ploegleider zag vertrekken naar T-Mobile.

Credit Agricole 2007

Nadat Roger Legeay vorig jaar zijn Credit Agricole wielerploeg sterk wijzigde met maar liefst tien nieuwe renners ging hij deze winter wat behoudender te werk. Alleen Christophe Kern (Bouygues), Angelo Furlan (Selle Italia), Christophe Laurent (Agritubel), Nicholas Roche (Cofidis) en de neo Pierre Rolland, die overigens al een eerste zege in de Tour du Gabon scoorde, komen de Franse bankploeg versterken. Crédit Agricole schoot dit jaar voortvarend uit de startblokken: er werden in Gabon en in de Tour Down Under al vier overwinningen geboekt, terwijl Julian Dean in Nieuw-Zeeland de nationale titel voor zich opeiste. Angelo Furlan won de openingsrit in Bessèges. Kopmannen zijn Thor Hushovd en Pietro Caucchioli, die dit jaar voor het eerst samen aan de start zullen staan in de Giro d'ltalia De Noorse reus gaat voor een ritzege en de puntentrui, de Italiaan voor de bergtrui. Andere renners om op te letten zijn de Rus Botcharov, de Aussie Renshaw (goed op dreef in de Tour Down Under), de Fransman Charteau (winnaar van de Tour de Langkawi) en diens landgenoot Le Mevel. Crédit Agricole ging een samenwerkingsverband aan met de clubs R4C Roanne en SuperSport35. waardoor in de loop van dit jaar jonge renners als Bessy, Hervé en Baldo de overstap kunnen maken. Ook goed nieuws is dat de Amerikaan Saul Raisin, die vorig jaar ernstig geblesseerd raakte, zijn rentree zal vieren.

Cofidis wielerploeg 2007

In 2007 begint de Cofidis wielerploeg van voormalig wielrenner Eric Boyer met een schone lei én met een vernieuwde outfit: het aloude wit & rood is ingeruild voor een volledig rode trui. Op 19 januari. een kleine week voor de presentatie op 25 januari in Parijs, deed de rechter in Nanterre uitspraak over een lang aanslepende dopingaffaire rond David Millar en ex-renner Massimiliano Lelli. Zowel de Schot als de Italiaan werden buiten vervolging gesteld. Naast Millar en Lelli moesten zich nog tien gewezen leden van het Cofidis-team zich verantwoorden, onder wie zeven {ex)renners. De gewezen Poolse verzorger Boguslaw Madejak moet een jaar de cel in, waarvan negen maanden met uitstel. Met speerpunten als Chavanel, Moncoutié, Moreni en de van Gerolsteiner overgekomen Frank Hoj wil Cofidis in 2007 goed voor de dag komen. Bij het team rijden vijf Belgen: Rik Verbrugghe. Maxime Monfort. Staf Scheirlinckx, Nick Nuyens en Kevin De Weert. Het laatstgenoemde duo, allebei van Quickstep overgekomen, is aangetrokken voor de Vlaamse klassiekers. Na een tamelijk onzichtbaar debuut hopen de Nederlanders Elijzen en Heijboer op een beter vervolg in 2007. Nieuw in de staf is Eddy Seigneur (37). in 1995 Frans kampioen en eind 2005 gestopt.

Caisse d'Epargne 2007

Met een sponsorcontract op zak tot 2010 kan oude vos José-Miguel Echávarri bij de Caisse d'Epargne wielerploeg weer werken aan een absolute topploeg. Zonder Illes Balears begint de vroegere manager van Banesto aan zijn 27e seizoen tussen de wielen. Vorig seizoen toonde het team zich met kopmannen als Valverde (26) en Pereiro (29) op alle fronten. Valverde, laureaat in de ProTour, won de Waalse Pijl en luik-Bastenaken-luik en eindigde in de Vuelta tweede achter Vinokourov. En Pereiro, tweede in de Tour, kan nog steeds tot winnaar uitgeroepen worden als Landis wordt gediskwalificeerd. Dat het team in de breedte prima presteerde wordt wel bewezen door het feit dat Caisse d'Épargne in de PT-ploegenstand als tweede eindigde achter CSC. Never change a winning team, luidt het devies en dus veranderde er voor 2007 niet veel. Minder opvallende renners als Carrasco, Colom Mas, Cayetano, Julia Cegarra, Leonet Iza en Pradera verlieten de ploeg en voor hen in de plaats kwamen David Lopez (Euskaltel), Alberto Losada (Kaiku), José Rojas Gil (Astana) en het grote talent Luis Léon Sanchez Gil (Astana) Nicolas Portal (27) zag bovendien zijn drie jaar jongere broer Sébastien van Crédit Agricole overkomen Samen met Frans kampioen Florent Brard brengen zij het Franse aandeel op vijf. In april werd bovendien de Spaanse klasbak Ruben Plaza aan de ploeg toegevoegd.

Bouygues 2007

De Bouygues wielerploeg komt na twee jaar ProTour nog over als een bescheiden formatie zonder echte kannonnen (de ploeg kwam niet verder dan resp. een 17e en een 1 ge plaats in de eindstand van de ProTour 2005 en 2006), maar de sponsor is dat zeker niet. Het Franse Telecombedrijf had in 2005 bij een klantenbestand van 8.451.000 mensen een omzet van maar liefst 4537 miljoen euro. En er werken zo'n 7300 mensen. Vreemd dus dat de equipe van Jean-René Bernaudeau in de ProTour nog zo'n beetje het lelijke eendje is. Sympathiek is wel dat Bouygues via de satellietploeg Vendée U veel tijd en geld in opleiding steekt. Een groot deel van de huidige formatie stroomde door via deze beloftenploeg. Ook in 2007 stappen er weer twee renners over: Julien Belgy (23) en Dimitri Champion (23). Meest opvallende namen bij BT zijn Thomas Voeckler (27), Jérome Pineau (27) en brokkenpiloot Anthony Geslin (26), in 2005 in Madrid nog derde op het WK. Nieuwkomers zijn de van Phonak overgenomen Zwitsers Clerc en Tschopp en de van Ag2R overgekomen Est Pütsep. Sebastien Chavanel (FdJ), Maryan Hary (Cofidis), Christophe Kern (CA) en Anthony Revard (Agritubel) verlieten de ploeg, terwijl Walter Bénéteau stopte. Enige Nederlander is Stef Clement, die na zijn goede debuutjaar in 2007 zowaar een van de kopmannen is.

Ag2r 2007

Het was een raar jaar voor de Ag2r wielerploeg. Vlak voor de start van de Tour raakte bekend dat de voor veel geld Binnen gehaalde Spaanse kopman Francisco Mancebo was betrokken in de affaire-Fuentes en dus mocht hij niet vertrekken. Vervolgens eindigden er maar liefst twee renners uit de ploeg van Lavenu in de top-10 van de Tour: Cyril Dessel 7e, Christophe Moreau 8e. Aardige bijkomstigheid was dat Ag2r er in 2006 in slaagde om in elk van de drie grote ronden een ritzege te behalen met Vaitkus (Giro), Calzati (Tour) en Arrieta (Vuelta). Terwijl Mancebo door de achterdeur verdween naar Relax-Gam, mochten zijn luitenanten José Luis Arrieta en David Navas Chica blijven. Naast de Litouwer Vaitkus (Discovery) verlieten ook de Esten Jaan Kirsipuu (gestopt) en Erki Pütsep (Bouygues) de ploeg, die goudhaantje Dessel (in 2006 winnaar van de Tour Méditerranéen en de Tour de l'Ain) voor de komende drie seizoenen vastlegde. Omdat de boys van Lavenu in de klassiekers teleurstelden, werden er vijf nieuwelingen aan de ploeg toegevoegd. Een daarvan, de Zwitser Martin Elmiger (Phonak), won meteen al de Tour Down Under in Australië. Ook de Italiaan Rinaldo Nocentini (Acqua & Sapone), in 2006 winnaar van de Giro dell'Appennino, de Giro del Veneto en de Coppa Placci, kwam het team versterken.

Posthuma tweede in De Panne

Wielrenner Joost Posthuma is tweede geworden in het eindklassement van de Driedaagse van de Panne. De renner uit de Rabobank wielerploeg werd in de slotetappe zesde, startte sterk maar kon de geboekte winst  in het tweede deel niet verder uitbouwen. In de eindafrekening moest hij slechts zes seconden toegeven op de Italiaan Alessandro Ballan. De afsluitende tijdrit werd een prooi voor Stijn Devolder (Discovery Channel). Posthuma   : ,,Het klassement is in de eerste etappe gemaakt. Ik wilde een hele goede tijdrit rijden en ben volle bak gestart. Uiteindelijk werd het heel nipt. Maar ik ben zeer content dat ik hier op het podium sta.''

Spaanse wielrenner Plaza naar Caisse dEpargne

De 27-jarige Ruben Plaza maakt komende week zijn racedebuut voor de Caisse d'Epagne wielerploeg. De overstap van de oud-renner van Valenciana naar de ploeg van Alejandro Valverde hing al enige tijd in de lucht, maar nu is de coureur ook daadwerkelijk een tweejarige overeenkomst met de ploeg van Jose Miguel Echavarri overeen gekomen. Plaza won in 2005 een rit in de Ronde van Spanje en werd eindwinnaar van de Ronde van Aragon.

Driedaagse De Panne: Steegmans juicht

Gert Steegmans heeft in de Driedaagse van de Panne de derde etappe op zijn naam gebracht. De renner van QuickStep bleef in in De Panne Daniele Bennati (tweede) en Gabrielle Balducci (derde) voor. Stefan van Dijk was op de zevende plaats de beste Nederlander. Luca Paolini behield de leiding en wist dankzij een tussensprint zelfs drie seconden extra voorsprong te nemen. Alessandro Ballan - de nummer twee van het klassement - beperkte de schade door twee tellen mee te pakken. Vanmiddag volgt nog een afsluitende tijdrit. Steegmans noemde de winst goed voor het vertrouwen,,We hadden meer kandidaten voor de sprint, maar ik vroeg mijn kans. Dan doet het deugd dat je winnen kunt.''

Boonen, Van Bon en Pozzato nemen rust

De Driedaagse van de Panne is vandaag van start gegaan zonder Tom Boonen. De kopman van QuickStep - die zondag inzet op zijn derde zege op rij in de Ronde van Van Vlaanderen - vindt dat hij nu genoeg kilometers gemaakt heeft en neemt wat gas terug in de aanloop naar de Ronde. Filippo Pozzato (Liquigas) en oud-Nederlands kampioen Leon van Bon (Rabobank) volgden dat voorbeeld.

UCI: renners accoord met DNA-tests

De UCI heeft bekend gemaakt dat alle twintig Pro Tour Teams en een grote meerderheid van de renners die hierbij fietsen, accoord zijn met het afstaan van DNA-materiaal als wapen tegen de strijd tegen doping. Het is niet de bedoeling dat de renners nu al DNA komen afstaan, maar dat zij dat doen op het moment dat zij verdacht worden van overtreding van de antidopingwetgeving. De discussie kwam op gang nadat het met doping verrijkte bloed in het lab van de Spaanse arts Fuentes niet met zekerheid aan de verdachte renners gelinkt kon worden.

Stef Clement in selectie Tour de France

Wielrenner Stef Clement mag dit jaar - mits hij gezond blijft natuurlijk - de Tour de France rijden. Dat heeft zijn ploeg de Bouygues wielerploeg bekend gemaakt. Verder zijn ook de volgende renners aangewezen voor La Grande Boucle: Thomas Voeckler, Pierrick Fedrigo, Xavier Florencio, Johan Tschopp, Jerome Pineau, Laurent Lefevere, Anthony Geslin en Mathieu Sprick. Clement is tweedejaars prof, in zijn eerste jaar bij de beroepsrenners reed hij de Giro.