Specialized fietsen

Specialized Bike Components is een Amerikaanse constructeur van fietsen en fietsonderdelen met als thuisbasis Morgan Hill, Californië. Specialized werd in 1974 opgericht door Mike Sinyard en maakte oorspronkelijk de Allez koersfiets en de Saquoia toeringfiets. In 1981 bracht het bedrijf als eerste een mountainbike voor het grote publiek op de markt: de Stumpjumper.

Specialized is altijd één van de toonaangevende spelers geweest op de fietsenmarkt met enkele belangrijke innovaties waaronder het drie-spaaks triatlonwiel (in samenwerking met Dupont) en de Brain-shock; een full-suspension veersysteem (in samenwerking met Fox Racing Shocks). Hun motto is dan ook "Innovate or die" (innoveer of sterf).

Specialized biedt een ruim assortiment aan van mountainbikes, racefietsen, BMX-fietsen, en touringfietsen. Daarbovenop produceert het een uitgebreid gamma van kleding, helmen en onderdelen.

Toen Filip Meirhaeghe (België) in 2003 wereldkampioen mountainbiken cross-country werd, reed hij met een mountainbike van Specialized. In 2008 deed de Zwitser Christoph Sauser hetzelfde. Specialized is sinds 2007 ook de officiële fietsenleverancier van de Belgische ProTour-ploeg Quick·Step - Innergetic. Vanaf het begin van wielerseizoen 2009 levert Specialized ook fietsen voor de ProTour-ploeg Team Saxo Bank. In 2010 overweegt Specialized Astana te sponsoren.

Johnny Hoogerland - Vacansoleil

Johnny Hoogerland maakte dit seizoen een opmerkelijk debuut op het hoogste niveau. In geen tijd werd hij bij ons meer dan eender welke andere renner vereenzelvigd met zijn welklinkende voornaam. ‘Johnny’ is een apart figuur in het peloton, dat is duidelijk, en de Vlaamse wielerfans zijn er gek op. Hoogerland, ooit opgeleid in het Quick-Step-Latexco-team van Herman Frison, won op zijn 18de de Ronde van Vlaanderen voor junioren en finishte nadien bij de beloften als 2de in Parijs-Roubaix. Met 17 overwinningen, waaronder de GP van Wanzele en de rondes van Limburg en Midden-Brabant, forceerde hij in 2008 de overstap van het continentale Van Vliet naar Vacansoleil. Eerder was hij ook nog aan de slag bij Jartazi en Eurogifts.com. Hoogerland pakte dit seizoen voor zijn nieuwe werkgever ritwinst en de eindzege in de Driedaagse van West-Vlaanderen. Hij won al op de eerste dag in Bellegem, nadat hij op vijf kilometer van het einde zijn duivels had ontbonden. Hoogerland is een karaktervent, met een grote passie voor het wielrennen. Samen met zijn guitige kop (coupe à la brosse) en imposante stampers zijn het zijn grootste handelskenmerken. Dat hij niet alleen een renner is voor de profkoersen in België en Nederland, bewees de Zeelander in september 2009 in de Ronde van Spanje, waar hij bergop vriend en vijand verraste en 12de werd in het eindklassement. Het leverde hem meteen zijn selectie voor het WK in Mendrisio op.

Borut Bozic - Vacansoleil

Borut Bozic stapte de voorbije winter over van Cycle Collstrop naar Vacansoleil. Voordien was de Sloveen ook nog aan de slag bij LPR. De aanwerving van Bozic was voor Cycle Collstrop een geschenk uit de hemel. De 28-jarige spurter plukte bloemen in de Ster van Bessèges en de Ronde van Midden-Zeeland, en werd in eigen land kampioen van Slovenië. Hij zette Cycle Collstrop ook op de kaart in Kuurne-Brussel-Kuurne (6e), Grote Scheldeprijs (10e) en Parijs-Brussel (9é). Ongetwijfeld zouden ze bij Vacansoleil tekenen voor zulk een parcours. Uit een verder verleden staan ook al ritten in de Ronde van de Toekomst, Ronde van het Waalse Gewest, Ronde van Ierland en Slovenië op zijn naam.

Romain Feillu - Agritubel

Romain Feillu is een van de ontdekkingen van 2007, het jaar dat hij zijn eerste profcontract tekende bij Agritubel. Feillu liet zich meteen niet onbetuigd. Hij won de Boucles de l'Aulne, een rit in de Ronde van Luxemburg en finishte ook nog 4de in de GP van Chôlet en de Ronde van Picardië. Een entrée langs de grote poort. Genoeg voor de Franse pers om in Romain Feillu een nieuwe topsprinter te ontdekken. Toch ging zijn eerste Tour hem nog boven de pet. Het bleef bij een paar ereplaatsen en een opgave na een goeie week. Wat niet belette dat de nummer twee van het beloften-WK van Salzburg 2006 ook nadien van zich deed spreken. Feillu won zowaar de eindstand in de Ronde van Groot-Brittannië en Parijs-Bourges. Vorig seizoen was Feillu lang herstellende van een blessure. De nu 25-jarige renner maakte voor het eerst zijn opwachting in de Ronde van Picardië. Het tekent echter zijn talent dat hij begin juni in de Boucles de l'Aulne meteen aan het feest was. In zijn tweede Tour liet hij wél zijn talent zien met drie derde plaatsen. Eentje in de massaspurt en twee vanuit een kopgroep. Dit seizoen grossierde Feillu in toptienplaatsen. Ster van Bessèges, Parijs-Nice, het Critérium International, Paris-Camembert, Duinkerke, de Ronde van Luxemburg… hij finishte er steeds vooraan. Op zijn eerste seizoenszege moest hij echter wachten tot de 2de rit in de Ronde van Picarië op 16 mei. In de eindstand kwam hij 28 seconden te kort op Lieuwe Westra. Feillu reed dit jaar zijn derde Tour en zag daarin zijn broer Brice een bergrit winnen. Volgend seizoen rijden de twee voor Vacansoleil.

Gustav Erik Larsson - Saxo Bank

De Zweedse hardrijder Gustav Erik Larsson ruilde vorig seizoen het zieltogende Unibet.com voor CSC. Een uitstekende zet van Bjarne Riis, onder wiens vleugels Larsson vorig seizoen volledig openbloeide. De Zweedse bonk veroverde op de Olympische Spelen in Peking tot ieders verbazing een zilveren plak in het tijdrijden, nadat enkel Cancellara himself hem van het goud wist te houden. Ook op het WK presteerde Larsson uitermate goed in diezelfde discipline (5de). Verder werd de kalme reus ook nog 2de in het Critérium International, 5de in de Ronde van Californië en 6de in Tirreno Adriatico. Als klap op de vuurpijl reed hij een verbluffende Giro (14de). Larsson, een negendejaarsprof, is een product uit de mountainbikewereld. Hij behaalde bij de jeugd meer dan 30 zeges in deze discipline alvorens een profcontract te tekenen bij Fassa Bortolo. Voor Ferretti behaalde hij ritzeges in de Ringerike GP en de Ronde van Slowakije. Dit seizoen begon Larsson sterk met een 3de plaats in de 24 kilometerlange tijdrit in de Ronde van Californië, waar hij 17 seconden moest prijsgeven op Leipheimer, 8 op Zabriskie. Na een 20ste plaats in de Gold Race werd hij ook 7de in de Ronde van Luxemburg. Larsson trekt dit seizoen ook voor de tweede keer in carrière richting de Tour. Zijn debuut maakte hij er in 2006 voor La Française des Jeux. In de tijdrit van 52 km naar Rennes werd hij toen vijfde na Honchar, Landis, Lang en Rogers.

David Le Lay - Agritubel

Voor David Le Lay gaat het snel sinds zijn overstap naar Agritubel in 2008. De Bretoen, overgekomen van Bretagne – Armor Lux, won in zijn eerste maanden bij het team van David Fornes de Tour du Finistère en de klimmerstrofee. Het leidde al meteen tot zijn grote debuut in de Ronde van Frankrijk (81ste). In het najaar van 2008 finishte hij op de Citadel van Namen als 10de tussen tussen doorwinterde profs in de GP van Wallonië. Dit jaar trekt Le Lay de lijn gewoon stevig door. Hij schreef de driedaagse van de Vaucluse en en de Ronde van de Sarthe op zijn naam, en was er heel dicht bij in de Classic Loire Atlantique (3de), de Route Adélie de Vitré (2de), de vierdaagse van Duinkerke (2de) en de lastige Bayern Rundfahrt (3de, na Gerdemann en Monfort). In het Frans kampioenschap tijdrijden behaalde hij brons. Knappe prestaties die als gevolg hadden dat de zoon van ex-Fiatrenner Gilbert Le Lay niet lang in het ongewisse moest blijven over zijn toekomst. Nog vóór hij zijn tweede Tour aansneed, kon hij een contract voor twee seizoenen ondertekenen bij AG2R. Le Lay beleefde in 2006 een van zijn mooiste momenten tot dan toe toen hij in zijn geboorteplaats Saint-Brieuc een etappe won in de vermaarde Ruban Granitiers Breton. Hij nam die dag de maat van onder anderen Peter Velits, Maxime Vantomme en Jürgen Roelandts. De eindzege moest hij echter laten aan Dries Devenyns.

Sebastian Langeveld - Rabobankploeg

Zuid-Hollander Sebastian Langeveld, ex-veldrijder, kroonde zich vorig seizoen tot de absolute revelatie van het voorjaar. De 24-jarige renner, die in '07 verhuisde van Skil-Shimano naar Rabobank, trad vooral onder het voetlicht in de Ronde van Vlaanderen. Langeveld reed een beresterke wedstrijd en leek lange tijd de enige die op de Bosberg nog de brug zou slaan naar koploper Devolder. Langeveld verloor echter de tweestrijd, en stelde zich in Meerbeke tevreden met een 18e stek. Eerder toonde hij zich ook al de sterkste in Kuurne-Brussel-Kuurne, maar liet zich finaal de kaas van zijn brood eten door Steven de Jongh (2e). In de aanloop naar het voorjaar zette hij ook al dichte ereplaatsen neer in de Ronde van Mallorca. Ook als neoprof had Langeveld al zijn visitekaartje afgegeven. De Nederlandse beloftenkampioen van '05 won toen al de GP Pino Cerami vóór Johan Coenen en Bart Dockx. In het Kampioenschap van Nederland wrong hij zich tussen Michael Boogerd en Karsten Kroon naar een zilveren medaille.

Michele Scarponi - Diquigiovanni

Na een schorsing van achttien maanden keerde Michele Scarponi in augustus 2008 terug in het peloton. De Italiaan bekende in 2007, als renner van Liberty Seguros, samen met Ivan Basso zijn relatie met de fameuze dokter Fuentes, spilfiguur de Operación Puerto. Scarponi kwam er uiteindelijk iets goedkoper van af dan Basso omdat hij het gerecht een stuk opener inzage gaf in zijn agenda met verrichtingen. Michele Scarponi, in 1997 Italiaans kampioen bij de junioren, werd in 2002 prof bij Acqua e Sapone en eindigde meteen 18de in de eindstand van de Giro. Datzelfde jaar schreef hij ook een rit op zijn naam in de Lombardische Wielerweek, een rittenkoers die hij in 2004 zou winnen voor Domina Vacanze. 2004 was trouwens het jaar van zijn doorbraak met ook de eindzege in de Vredeskoers en knappe ereplaatsen in de Ronde van Oostenrijk (2e), de Waalse Pijl (4e) en Luik-Bastenaken-Luik (7e). Ironisch genoeg boekte Scarponi zijn mooiste overwinningen pas nadat hij klant af was bij Fuentes. Vooral 2009 is een absoluut topjaar voor de klimmer uit Filottrano. In maart won hij Tirreno-Adriatico, nadat hij op de voorlaatste dag samen met Basso – jawel – en Garzelli een coup had gepleegd richting Camerino, waar hij dankzij zijn explosiviteit ook de rit won. Twee maanden later was het opnieuw goed raak voor Scarponi, dit keer in de Giro. Na een marathonvlucht van bijna tweehonderd kilometer kwam hij met een pijnlijke grimas, maar ó zo veel voldoening, als eerste solo over de streep in Mayrhofen.

Pierrick Fedrigo - Bouygues

De 30-jarige Pierrick Fédrigo maakte in de Tour van 2006 een jongensdroom waar. In Gap spurtte hij sneller dan vluchtgezel Commesso en won zo de felbegeerde Tourrit. Een absolute voltreffer voor de renner uit Marmande, die dit jaar al de beste was in de 4de rit van Duinkerke en Jurgen Van de Walle van een ritzege hield in de Dauphiné. Ook vorig seizoen deed de Fransman het verre van onaardig. Fédrigo won toen ook al een etappe in de Vierdaagse van Duinkerke, werd 3de in de eindstand, pakte een ritzege in de Ronde van Catalonië en was ook nog eens de beste in de GP van Plouay. De Franse kampioen van 2005 won in 2007 al de Ronde van de Limousin en zette toen mooie ereplaatsen neer in de Ronde van de Middellandse Zee (2de), Ronde van de Haut Var (6de) en de Dauphiné Libéré (3de). Ook zijn Luik-Bastenaken-Luik (19de) mocht er toen wezen. Op zijn palmares stonden al overwinningen in de Ronde van de Toekomst, Parijs-Corrèze, GP van Chôlet en eindstand in de Vierdaagse van Duinkerke.

Mikel Astarloza - Euskaltel

Na vier jaar AG2R stapte Mikel Astarloza twee seizoenen geleden over naar Euskaltel. De Spanjaard, die voor het Franse team zijn profdebuut vierde in 2002, behaalde als neoprof zijn mooiste overwinning: de eindzege in de Tour Down Under. De inmiddels 29-jarige Bask beschikt over klimmersbenen die hij vooral in het rondewerk uitspeelt. In de Ronde van Valencia eindigde hij al eens 2de in de koninginnenrit, vóór kanjers als Valverde en Piepoli. In de Ronde van Castilla y Léon won hij samen met zijn makkers al de ploegentijdrit. Vorig seizoen showde Astarloza een ontstellende regelmaat in het rondewerk. Enkel de kers op de taart ontbrak. Al mochten ze bij Euskaltel niet klagen met mooie eindnoteringen in de Ruta del Sol (4de), het Critérium International (11de), de Ronde van het Baskenland (6de), de Ronde van Romandië (5de) en de Dauphiné Libéré (7de). Excuser du peu. Zijn 16de plaats in de Tour van 2008, en vooral zijn 9de in die van 2007, rechtvaardigt dan weer zijn kopmanschap in de editie van dit jaar. Al kwam dat er ook doordat Samuel Sanchez vooral piekt naar de Vuelta. Sinds de maand mei is Astarloza alvast onder stoom. Hij sloot de Ronde van Catalonië af als 4de en eindigde als 5de in de Dauphiné. Op het lastig Spaanse kampioenschap snoepte hij Alejandro Valverde de bronzen medaille af. Astarloza werd als neoprof al 29ste in de Tour en 2de in het jongerenklassement ervan.

David Moncoutié - Cofidis

Sinds vorig seizoen is David Moncoutié opnieuw de oude. Na een pechvol seizoen, dat hem ei zo na de fiets aan de haak deed hangen, presteerde de nu 34-jarige veteraan prima in 2008. In de Vuelta zette hij zelfs de bergrit naar Pla de Beret naar zijn hand. Een seizoen eerder was het nog een ander verhaal. De Franse chouchou kwam in Romandië zwaar ten val en brak daarbij zijn dijbeen. Moncoutié lag een paar maanden aan bed gekluisterd en miste zo de Tour. Dé wedstrijd waaraan hij zijn hele carrière ophing. Moncoutié won in de Ronde van Frankrijk ritten in de edities 2004 en 2005. Daardoor maakte hij zijn thuisronde tot zijn favoriete speeltuin. In 2004 richtte hij de armen ten hemel in Figeac, een jaar later deed hij zijn stunt nog eens over in Digne-les-Bains. De tijd dat Moncoutié nog een klassement najoeg is echter lang voorbij. Na zijn 13de plaats in Tour van 2002 veranderde hij definitief het geweer van schouder, en ging nog enkel op jacht naar dagzeges. Zijn triofeeënkast dikt hij vandaag nog altijd gulzig verder aan. Begin dit jaar schoot hij een eerste vogel in de Ronde van de Middellandse Zee. In de Dauphiné ging hij aan de haal met de zege in de koninginnenrit. Eerder op het seizoen schudde hij in Parijs-Nice een straf nummer uit zijn knoken door als vijfde te finishen bovenop le Montagne de Lure, het zusje van de Ventoux. Moncoutié, op wiens palmares ook nog overwinningen staan in de Dauphiné, de Ronde van de Toekomst en het Internationaal Wegcriterium, rijdt dit seizoen al voor de negende keer de Tour. Opnieuw maakt hij er deel uit van de ruggengraat van Cofidis.

Thomas Lövkvist - Columbia-HTC

De Zweed Thomas Lövkvist ruilde vorig seizoen verrassend La Française voor Team Columbia. De Zweed was één van de goudklompjes in het team van Marc Madiot en tekende er zijn eerste profcontract als 19-jarige. Lövkvist was zowat kind aan huis bij zijn Franse ploegleider. Toch legde de overstap de ex-ijshockeyspeler geen windeieren. Zowel zijn team als hijzelf reden een puik seizoen. Vooral in de Ronde van Duitsland verbaasde de 24-jarige Zweed met een 2e stek in de eindstand. Geen toevalstreffer, want ook in Tirreno (3e) en de Ronde van Catalonië (9e) versierde hij al mooie eindnoteringen. De zesdejaarsprof kan inmiddels bogen op een mooi palmares met de eindzege in het Circuit de la Sarthe, ritzege in het Critérium International en Zweedse titels tijdrijden. Lövkvist won ook al een rit in de Ronde van de Toekomst en werd nipt 2e in de eindstand. Volgend seizoen rijdt hij voor de nieuwe Team Sky wielerploeg.

Jimmy Casper - Besson Chaussures-Sojasun

De Fransman Jimmy Casper verhuisde de voorbije winter van Unibet.com naar het Franse Agritubel. Zijn huwelijk met het Zweeds-Belgische ProTour-team verliep dan ook zeer ongelukkig. Het begon mooi met overwinningen in de Fayt le Franc en de Driedaagse van West-Vlaanderen, maar eindigde op een sisser in de Driedaagse van De Panne. Casper, aangetrokken als kopman bij Unibet, werd er één van de voornaamste slachtoffers van de verschrikkelijke Kemmelberg. De Fransman ging in de afzink tegen de grond en liep een hersenschudding en verschillende breuken op. Pas in september maakte hij een voorzichtig wederoptreden. Het jaar ervoor maakte het kleine spurtertje nog furore met een spurtzege in de Tour. In de eerste massasprint profiteerde hij van een onoplettendheid bij de grote kanonnen om zijn eerste Tourrit op te spelden. Een oude droom van de 30-jarige renner uit Saint-Didier. Op zijn palmares staan ook overwinningen in de Vierdaagse van Duinkerke, Ronde van Denemarken, Deutschland Tour en Franco Belge. Dit seizoen toonde hij zich opnieuw de oude met overwinningen in de Ronde van de Middellandse Zee en het Circuit de Lorraine. Ook de Tour de France staat op het programma.

Veldrijder Niels Albert

Niels Albert (Bonheiden, 5 februari 1986) is een Belgisch veldrijder die in Tremelo woont. De Belg is wereldkampioen in zijn dicipline. Hij is de zoon van Erwin Albert, een voormalig motorcrossrijder. Op 1 februari 2009 werd Niels Albert wereldkampioen bij de elites in het Nederlandse Hoogerheide en dat bij zijn eerste deelname als profrenner. Door vroeg weg te rijden gaf hij alle favorieten, waaronder regerend kampioen Lars Boom, het nakijken. Daarmee werd hij als aftredend wereldkampioen bij de beloften opnieuw wereldkampioen bij de elites. Op zondag 1 november won hij de superprestigecross in Hoogstraten.