Tomas Vaitkus

Tomas Vaitkus verliet vorig seizoen Landbouwkrediet voor AG2R. De Litouwse krachtpatser verbrak daarmee een traditie, want het goudklompje verbleef al sinds zijn juniorentijd in ons land. Hij verdiende zijn eerste profcontract met de wereldtitel tijdrijden bij de beloften. In Zolder verpulverde Vaitkus het volledige deelnemersveld. Voor zijn nieuwe werkgever kende hij vorig jaar een puik seizoen. Dat had er mits wat meeval nog mooier kunnen uitzien. Naast winst in de Tartu Tanavosoit strandde hij liefst zes keer als 2de en twee keer als 3de. Vooral zijn 2de plaats in de Scheldeprijs sprak tot de verbeelding. Maar ook in de Vierdaagse van Duinkerke (2x), Ronde van Denemarken en Ronde van het Waalse Gewest wilde het nipt niet lukken voor Tomas.

Alexandre Usov

Alexandre Usov stapte vorig seizoen over van Phonak naar AG2R. De overstap bekwam de Wit-Rus uitermate goed. Voor zijn nieuwe Franse werkgever boekte de spurter 3 overwinningen. Een etappe in de Hessen Rundfahrt en ritzeges in de Circuit des Ardennes en Boucles de la Mayenne. Zijn meest aansprekende resultaat was echter de 2de plaats in de GP van Plouay. Usov moest in deze zware ééndagswedstrijd slechts een super Hincapie voorlaten. Hij boekte ook nog podiumplaatsen in de Ronde van Qatar, Denemarken en Stausee Rundfahrt. In zijn 5 jaren bij Phonak was Usov ook al goed voor 11 overwinningen, waaronder het Kampioenschap van Wit-Rusland en ritten in de Ronde van Valencia, Ronde van de Toekomst, Mallorca en de Clasica Alcobendas

Ludovic Turpin

Ludovic Turpin vierde zijn profdebuut in ’00 en kende sindsdien nooit een andere werkgever dan AG2R. Op een eerste profzege was het lang wachten voor de renner uit Laval. In het seizoen ’03 won hij etappes in de Route du Sud en de Ronde van de Ain. Het jaar erna volgde winst in de Ronde van de Sarthe. Vorig seizoen greep hij de bloemen in de GP van Rennes, zijn mooiste overwinning totnogtoe. In de Ronde van de Ain (2de), Polynormande (2de) en de Route Adélie (4de) strandde hij op ereplaatsen.

Mark Scanlon

De 25-jarige ex-wereldkampioen bij de junioren begint dit jaar al aan een 5de profseizoen. Scanlon is een gedegen prof maar kon zijn sterrenstatus van bij de jeugd nooit helemaal bevestigen. Hij werd al tweemaal kampioen van Ierland, maar dat zegt weinig door het gebrek aan concurrentie. Vorig jaar kende hij door allerlei blessures een moeilijk seizoenbegin dat hem uiteindelijk een deelname aan de Tour kostte. Erna herpakte hij zich goed met winst in de Circuit des Ardennes en 2de en 3de plaatsen in de Ronde van de Toekomst en de Tour du Doubs. Op de palmares van de renner uit Sligo stonden al overwinningen in de GP van Talinn en de Tartü Tanavosoit.

Christophe Riblon

De 25-jarige Fransman kreeg twee jaar terug een stagecontract bij AG2R en mocht na een bevredigende interim zijn eerste profcontract ondertekenen. Hij mocht als neoprof meteen het podium op in de Ronde van Castilla y Leon. Riblon maakte deel uit van het team dat winst behaalde in de ploegentijdrit. In de Ronde van de Toekomst overtrof hij nogmaals zichzelf. Riblon beëindigde de Ronde als 2de na de ongenaakbare Lars Bak.

Erki Pütsep

De vierdejaarsprof uit Estland moest het vorig seizoen noodgedwongen en voor het eerst stellen zonder mentor en landgenoot Kirsipuu. Hij kende desondanks een knap seizoen. De 29-jarige Est won een rit en de eindstand in de Ronde van de Somme en werd 2de in de GP van Talinn, Duo Normand en het Ests kampioenschap op de weg. Op zijn palmares stonden al een Estse titel (’04) en de GP Loire Atlantique.

Jean-Patrick Nazon

De naam Nazon wordt door de meeste mensen nog steeds geassocieerd met zijn magistrale winst op de Champs-Elysées in de Tour ’03. Het was toen dat Jean-Patrick definitief uit de schaduw trad van oudere broer Damien. De slotrit in de Tour wordt dan ook beschouwd als het officieuze WK voor spurters. Intussen deed de 29-jarige Fransman er in Wasquehal nog een Tourrit bovenop. Vorig seizoen presenteerde hij zich voor het eerst als klassiek renner. Hij won solo en met stijl de GP Rik Van Steenbergen en werd 3de in Parijs-Brussel. Eerder op het seizoen won hij ook al ritten in de Bayern Rundfahrt en de Ronde van Hessen. Dit seizoen maakt de jongste Nazon een objectief van de voorjaarsklassiekers.

David Navas

De 31-jarige hardrijder uit Avila maakte in ’98 zijn profdebuut voor Banesto. Dit jaar stapt hij na 8 seizoenen in Spaanse loondienst over naar AG2R. Dat gebeurde onder impuls van zijn kopman Mancebo, die eveneens Illes Balears de rug toekeerde. Navas, een tempobeul, won in zijn carrière vier wedstrijden waaronder drie tijdritten. Dubbele winst in de Ronde van Portugal en een proloogzege in de Ronde van de Mijnvalleien. Zijn enige overwinning in lijn behaalde hij in de Trofeo Mallorca. Navas werd bij het team van Lavenu vooral gehaald om Mancebo bij te staan in de Ronde van Frankrijk.

Carl Naibo

De 23-jarige Fransman maakt dit seizoen zijn opwachting in het profpeloton. En dat gebeurt niet zonder de nodige adelbrieven. Naibo mocht zich als lid van Bretagne-Jean Floch vorig seizoen al een aantal keren met de profs meten, en dat werd een schot in de roos. Naibo won een rit- en de eindstand in de Ronde van de Ain en werd ook nog 2de in Parijs-Troyes. In september behaalde hij ook nog ritwinst in de Ronde van de Toekomst. AG2R was er als de kippen bij om dit goudhaantje in te pikken.

Christophe Moreau

Christophe Moreau, niet langer gewenst bij Crédit Agricole, rijdt de volgende twee seizoenen voor AG2R. De 34-jarige Fransman liet zich tijdens de voorbije Tour negatief uit over de inspanningen die zijn team deed om Alexandre Vinokourov te strikken, en was sindsdien persona non grata. Moreau werd vorig jaar nochtans 11de in de Tour en was daarmee voor het 3de jaar op rij beste Fransman (8ste in ’03 en 12de in ’04). Hij maakte zijn profdebuut in ‘94 bij Chazal en reed nadien 7 jaar voor Festina. Voor de uurwerkenfabrikant kende Moreau zijn absolute hoogtepunten. Hij werd 4de in de Tour van ’00 en won het jaar nadien de proloog gevolgd door 2 dagen gele trui. Op zijn palmares staan verder eindzeges in de Dauphiné Libéré, Languedoc-Rousillon en Vierdaagse van Duinkerke.

Lloyd Mondory

De 24-jarige Fransman begint dit jaar aan zijn derde profseizoen bij AG2R. Bij de jeugd behoorde hij tot de toplaag van zijn leeftijdscategorie. Vorig seizoen mocht hij ook bij de profs voor het eerst naar het podium. Hij maakte deel uit van het team dat de ploegentijdrit in de Ronde van Castilla y Leon won. In de Boucles de la Mayenne en de Ronde van Picardië stak hij ook tweemaal de hand uit naar persoonlijk succes. Jammer genoeg werd het telkens een 2de plaats. Hij werd ook nog 3de in de GP van Dénain, 6de in de Ronde van de Vendée en 15de in Chôlet.

Laurent Mangel

De 25-jarige Laurent Mangel stapte vorig seizoen met de nodige adelbrieven het profpeloton binnen. Hij won ritten en eindstand in de hoogaangeschreven rondes van Nord Isère en Ruban Granitier. In Parijs-Troyes eindigde hij 2de. De neoprof schoot ook sterk uit de startblokken bij de profs. Hij pakte een 10de plaats in de Ronde van Qatar en een ritoverwinning in de Boucles de la Mayenne. Jammer genoeg viel hij daags nadien in diezelfde ronde, en brak een sleutelbeen.

Francisco Mancebo

Francisco Mancebo, al sinds '98 in dienst bij Banesto, klapte de voorbije winter de deur van zijn ex-ploeg dicht en koos voor de harde valuta van AG2R. Deze slaagden met het aantrekken van de Spanjaard in hun opzet, namelijk een ProTour-ticket afdwingen. De Madrileen bewijst in de Tour al enkele jaren dat hij een steengoed ronderenner is. Hij behaalde 5 toptien noteringen in evenveel deelnames. Vorig seizoen werd hij 4de in Parijs, zijn beste resultaat ooit. In de Ronde van Spanje haalde Mancebo twee jaar geleden ondanks een gebroken handbeentje ook al het podium (3de). Bij AG2R moet hij niet langer een medekopman (Valverde) naast zich dulden, en kan hij trachten een vervolg te breien aan zijn overwinningen in de Ronde van Burgos, Castilla y Leon en het Spaans kampioenschap (’04).

Julien Loubet

Julien Loubet, een 20-jarige Fransman werd vorig seizoen beloftenkampioen en kreeg zijn eerste profcontract bij AG2R. Dat ging overigens pas in op 1 juli. Loubet onderscheidde zich in Parijs-Corrèze met een 9de plaats in de rit- en 15de plaats in de eindstand.

Yuriy Krivtsov

De 26-jarige Oekraïner maakte in ’02 zijn profdebuut bij Jean Delatour en stapte na het opdoeken ervan over naar AG2R. Krivtsov startte sterk in het profpeloton. Hij won etappes in de Ronde van de Sarthe en de Toekomst. In de Ronde van Romandië klopte hij na een marathonontsnapping Martin Elmiger, zijn mooiste zege totnogtoe. Een jaar later werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Vorig seizoen zat er geen overwinning in. Tweede en zesde plaatsen in de Duo Normand en GP van Denain waren wat magertjes voor de Oekraïense machtsmens.

Stéphane Goubert

De Fransman uit Montpellier wisselde in zijn carrière al veelvuldig van ploeg. Hij reed achtereenvolgens voor Festina, Cofidis, Polti, Jean Delatour en AG2R. Goubert is een goed en regelmatig renner maar won in elf profjaren nooit een wedstrijd. Vorig seizoen stak hij tweemaal de hand uit naar de zege maar greep zowel in de Route du Sud als het criterium van Lamballe nipt naast winst. Zijn regelmaat is wel een troef in de Ronde van Frankrijk waar hij in vijf deelnames telkens verdienstelijk Parijs haalde. In ‘02 zelfs als 17de, zijn beste prestatie ooit. Vorig seizoen mocht hij als winnaar van de ploegentijdrit in de Ronde van Castilla y Léon dan toch als winnaar het podium op.

Simon Gerrans

De 25-jarige Australiër behaalde als belofte 2de plaatsen in de eindstand van de Ringerike GP, Parijs-Corrèze en Granitier Breton. Ruimschoots voldoende voor een eerste profcontract bij AG2R. Dat diende zich de overgang niet te beklagen. De neoprof startte vorig seizoen zonder drempelvrees en behaalde enkele indrukwekkende resultaten. Hij won de Tour du Finistère en de GP Artigianato, werd 6de in de GP van Prato en 8ste in de Brabantse Pijl. Bovendien maakte hij meteen zijn Tourdebuut en haalde probleemloos Parijs. In het prille seizoenbegin was hij alweer flink op dreef. Gerrans behaalde dubbele rit- en eindwinst in de Herald Sun Tour en Tour Down Under. Een echt goudklompje dus en in het oog te houden tijdens het komende voorjaar.

John Gadret

Gadret, die vorig seizoen een uitgebreid wegprogramma aflegde voor Chocolade Jacques, schitterde de voorbije winter in het veld. De ex-kampioen van Frankrijk stak de neus aan het venster met een 3de plaats op de Koppenberg en deed een week later de stunt dunnetjes over met winst in Vossem. Hij won nog twee kleinere crossen in Frankrijk en was in de Belgische wedstrijden nauwelijks uit de toptien te slaan. Hij raakte naar het eind van de winter wat vermoeid, wat hem zijn Franse titel koste aan Francis Mourey.

Hubert Dupont

De 25-jarige uit Lyon behaalde in ’04 een ritoverwinning en een 2de plaats in de Baby Giro en verdiende zo zijn eerste profcontract bij RAGT Semences. Dit seizoen stapt hij alweer over naar AG2R. De lichtgewicht is een goed klimmertje. Vorig seizoen werd hij ondermeer 4de in de Monts Lubéron, 12de in de Trophée des Grimpeurs en 20ste in het Frans Kampioenschap.

Samuel Dumoulin

De vierdejaarsprof uit Vénissieux maakte zijn profdebuut bij Jean Delatour en verhuisde twee jaar terug naar AG2R. Hij kan een zegelijstje voorleggen waar weinige van zijn leeftijdsgenoten kunnen aan tippen. Hij won als neoprof een rit in de Ronde van de Toekomst en de GP d'Armorique. Het jaar nadien deed hij er in dezelfde ronde nog eens twee zeges bovenop en werd eindwinnaar in de Ronde van Normandië. Vorig seizoen kwamen daar nog overwinningen in de Ronde van de Limousin en Dauphiné Libéré bovenop. Die laatste was zonder twijfel zijn mooiste overwinning. Dumoulin, die zowat de kleinste wielerprof moet zijn, perst duidelijk heel wat kracht uit het tengere lijf. Zijn knappe prestaties leverden hem een tweejarige contractverlenging op.

Renaud Dion

De renner uit Orléans kreeg zijn opleiding bij Saint-Etienne en tekende twee jaar geleden zijn eerste profcontract bij RAGT Semences. De voorbije winter maakte Dion de overstap naar AG2R. Renaud Dion is een laatbloeier, 7 overwinningen in binnen- en buitenland loodsten hem als 26-jarige naar het profpeloton. Sindsdien behaalde hij podiumplaatsen in de Regio Tour (3de) en Hessen Rundfahrt (2de).

Cyril Dessel

De Franse renner is één van de weinige slechthorenden in het peloton. Bij Phonak zat Dessel daarom bij de ideale sponsor, maar verkoos toch terug te keren naar Frankrijk. Een overwinning zat er na 7 profjaren nog steeds niet in voor de 31-jarige Fransman. Twee jaar geleden reed hij een prachtige Dauphiné met een 2de plaats in Saint-Etienne, 13de in de klimtijdrit op de Mont-Ventoux en een 11de plaats in de eindafrekening. In het Frans kampioenschap strandde hij toen als 2de na Voeckler. Vorig seizoen behaalde hij ereplaatsen in Parijs-Nice (4de) en de Vierdaagse van Duinkerke (5de). In juni werd hij geopereerd aan de appendix en zag de rest van het seizoen in rook opgaan.

Philip Deignan

De Ierse neoprof won als belofte de zware ronde van Isard d’Arriège en verschafte zichzelf een toegangsticket tot het profpeloton. Deignan was samen met Nicolas Roche één van twee Ierse neoprofs. Hij leverde vorig seizoen een mooi visitekaartje af. In de Tour du Doubs versloeg hij ondermeer zijn landgenoot Scanlon voor de winst. Hij werd ook 3de in een rit van Parijs-Corrèze en 6de in de Ronde van het Waalse Gewest. Dit seizoen wil de 22-jarige Ier zich graag tonen in de Belgische voorjaarskoersen.

Inigo Chaurreau

De 32-jarige Bask Inigo Chaurreau is geboren in San Sébastian. Als neoprof begon hij in 1995 bij Polti. In 1998 ging Chaurreau naar de Baskische Euskaltel ploeg van Julián Gorospe. Hij rijdt sinds 2002 voor AG2R Prévoyance. Chaureau is een goede rouleur, getuige zijn Spaanse tijdrittitel van 2001 toen hij Antonio Tauler en Mikel Asterloza achter zich liet. Een jaar eerder werd hij derde in de eindschikking van de Clasica Alcobendas. In 2004 was hij de enige renner van AG2R die de Vuelta uitreed. Chaurreau reed viermaal de Tour. Bij zijn debuut in 1997 werd hij 92ste, in 2001 verdienstelijk 12e. In 2002 eindigde hij als 41ste, in 2003 als 30e. Vorig jaar won hij de 3e etappe in de Ronde van Castilla en Leon.

Sylvain Calzati

De 26-jarige renner uit Lyon veranderde in vijf profjaren al vier keer van werkgever. Na een stagecontract bij Cofidis kreeg hij zijn eerste profcontract bij Barloworld. Nadien verhuisde hij naar het nietige Oktos. Halfweg het seizoen werd hij als versterking binnengehaald bij RAGT-Semences, dat totaal onverwacht een wild-card voor de Tour had binnengehaald. Hij reed zijn eerste grote Ronde uit en won aansluitend de Ronde van de Toekomst. Het leverde hem een contract op bij AG2R. Vorig seizoen behaalde hij 2 podiumplaatsen in de Route du Sud en eindigde 2de in de bergstand van de Dauphiné Libéré. In het Frans kampioenschap op de weg werd Calzati 9de.

Mikel Astarloza

De Spanjaard maakte in ‘02 zijn profdebuut bij AG2R. Als neoprof liet hij met de eindzege in de Tour Down Under zijn mooiste overwinning optekenen. De 26-jarige Bask beschikt over klimmersbenen die hij vooral in het rondewerk uitspeelt. In de voorbije Ronde van Valencia eindigde hij in de koninginnenrit tweede maar hield wel renners als Valverde en Piepoli achter zich. In de Ronde van Castilla y Léon maakte hij deel uit van het team dat de ploegentijdrit naar zijn hand zette. In de met cols doorspekte Dauphiné reed hij naar een verdienstelijke 17de plaats.

José Luis Arrieta

De Spanjaard vergezelde in het tussenseizoen kopman Mancebo naar het Franse AG2R. De 34-jarige renner is daarmee pas aan zijn tweede werkgever toe. Arrieta was steeds de modelhelper bij uitstek, eerst voor Indurain, achteraf voor Zülle, Valverde en nu Mancebo. Bij José Luis wordt thuis over weinig anders gepraat dan wielrennen. Zijn echtgenote is niemand minder dan Joana Sommariba, tweevoudig winnares van de Tour Féminin. Op dat vlak kan José Luis niet wedijveren met zijn echtgenote. Hij won in zijn lange carrière slechts twee wedstrijden, een etappe in de Ronde van Asturias en vorig seizoen het criterium van Pamplona. In '96 droeg hij ook even de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk.

Teambeschrijving AG2R - Prévoyance

In 2005 koos Ag2R-manager Vincent Lavenu ervoor om zijn ploeg in 2005 als Pro Continental Team verder te laten gaan. Dit deed hij vooral vanwege de hoge kosten die deelname aan de Pro Tour met;
zich meebracht. Voor veel van zijn renners was dat toen geen reden, om in 2005 te verkassen naar een ander team. Die trouwe renners worden nu beloond, want in 2006 is Ag2R weer terug in de hoogste divisie van het wielrennen. De sponsors keken een jaartje de kat uit de boom en besloten toen dat een verblijf in de Pro Tour toch net iets meer exposure geeft voor het in de ploeg geïnvesteerde geld. Voor deelname aan de Tour de France maakt dat lidmaatschap van de ProTour overigens niet veel uit, want de club van Lavenu behoort daar als Franse ploeg toch altijd al tot de vaste gasten.
Juist om in die wedstrijd op eigen bodem nog wat beter voor de dag te komen trok Vincent Lavenu heel verrassend de Spanjaard Francisco Mancebo aan. Dit kopstuk van Illes Balears is al jaren habitué in de top-10 van de Tour de France en misschien is hij in het Lanceloze tijdperk zelfs wel een kandidaat voor het podium. Mancebo mocht als luitenanten José Luis Arrieta en David Navas Chica van Illes Balears meenemen naar Ag2R. Naast Mancebo heeft Lavenu ook het Franse powerhouse Christophe Moreau naar ploeg zijn ploeg weten te halen. Ook deze bijna 35-jarige coureur kan in de Tour France altijd iets extra's, hoewel hij in 2005 juist in die Tour ruzie kreeg met de ploegleiders van zijn vorige equipe, Crédit Ag­ricole. Verder veranderde er niet veel aan de ploeg, die met Simon Gerrans in de Tour Down Under al een aardig succes scoorde. Jammer alleen dat de 25-jarige Aussie daarna in de Franse openingswedstrijd al zo zwaar viel, dat hij zijn sleutelbeen op drie plaatsen brak. Nieuwkomers zijn de Fransen Dion en Dupont (allebei overgekomen van het opgedoekte RAGT), Carl Naibo (Bretagne-Jean Floc'h) en de neo Christophe Riblon, terwijl Julien Jurdie (ex-RAGT) het ploegleidersteam komt versterken.