Napolitano heeft langste adem in sprint

Danilo Napolitano heeft maandag zijn eerste ritzege geboekt in de Giro d'Italia van 2007. Na enkele goede klasseringen was de Italiaan van Lampre in de negende etappe eindelijk een keer de snelste. Hij klopte na 177 kilometer van Reggio nell'Emilia naar Lido di Camaiore Robbie McEwen (Aus, Predictor - Lotto) en Alessandro Petacchi (Ita, Milram).

Napolitano hield in de laatste honderden meters, ondanks enkele verwoede pogingen van concurrenten hem weg te duwen, knap het wiel van Petacchi. Met een 'jump' op het allerlaatste moment versloeg hij Petacchi en McEwen met een half wiel. Marco Pinotti (Ita, T-Mobile) finishte in het peloton en behield zijn roze leiderstrui.

In de eerste zeventig kilometer van de dag was er nog het nodige klimwerk te verzetten voor het peloton. Na de top van de laatste en steilste berg van de dag, de Passo del Cerreto, beproefden vier coureurs hun geluk met een demarrage. Andrei Koenitski (WRu, Astana), Simone Masciarelli (Ita, Astana), Nicolas Crosbie (Fra, Bouyges Telecom) en Frédéric Bessy (Fra, Cofidis) verlieten het peloton. Het viertal slaagde er echter niet een echt groot gat te slaan. De grootste voorsprong van de kopgroep was 2:56 minuten en ruim voor de streep was het peloton weer compleet.